cruise-middellandse-zee MS-Koningsdam_Valletta

GETEST: het beste van de Méditerranée‎ tijdens een 13-daagse cruise Middellandse Zee

Langs de Mediterrane kustlijn vormt zich één groot fantastisch filmdecor vol historische gebouwen afgewisseld met koffiehuizen van weleer, zonnige terrasjes waar je heerlijk eet en verrukkelijke wijnen proeft. Om het beste van de Middellandse Zee te ervaren, kiest reisreporter Bruno voor een 13-daagse cruisevakantie met Holland America Line.

Reisherinneringen die levenslang bijblijven
Wie mijn reisverslag over de MS Koningsdam van Holland America Line naleest weet dat ik een ‘once in a lifetime’ ervaring beleefde tijdens een cruise ‘Middellandse zee’. In een ongelooflijk mooi stukje van de wereld gaat het cruiseschip negen keer voor anker en bezoek ik Kroatië, Montenegro, Griekenland, Malta en Italië. Vijf landen verbonden door de Middellandse Zee en een rijk gevulde geschiedenis zorgen er voor dat ik dertien dagen later ontscheep met reisherinneringen die een leven lang zullen bijblijven!

Cruise Middellandse Zee: Mediterrane legendes

Gedurende deze 13-daagse cruise bezoeken we 9 prachtige steden waarvan enkele op de Unesco Werelderfgoedlijst prijken.

Excursies tijdens onze cruise Middellande Zee

Mediterrane daguitstappen in eeuwenoude en knappe kuststeden

Elke dag dat de MS Koningsdam aanmeert heb je de optie om deel te nemen aan georganiseerde en gegidste excursies. Tegen betaling wel te verstaan. Om een keuze te helpen maken informeert daags voordien een medewerker (de shore excursion manager) je met een presentatie over de tourmogelijkheden en de lokale bezienswaardigheden. Gelet op de beperkte tijd aan wal besluit ik resoluut voor lokale bezoeken aan de hand van dé zeker zien en doen tips van Holland America Line die je terugvindt op je kamer.

Dubrovnik is onze eerste stop op de cruise Middellandse Zee

Zeker doen in Dubrovnik: ontsnap aan de massa en verdwaal in één van de vele gezellige steegjes

Dubrovnik: filmdecor voor Game Of Thrones
De eerste stop tijdens onze cruise legendes van de Middellandse Zee is Dubrovnik. Bij het ontbijt op het Lidodeck zien we aan de voet van een rotsachtige heuvel de oude, ommuurde vestingstad schitteren als een parel aan de helderblauwe Adriatische Zee. Goed voorbereid vertrekken we als eersten met de gratis shuttlebus die ons naar de stadsingangspoort voert. Tip: vertrek tijdig want Dubrovnik lijdt helaas aan overtoerisme. Ongetwijfeld heeft dat alles te maken met de ‘meute’ Game of Thrones fans die de stad herkennen van de King’s Landing.

Wie fotogenieke zichten over de stad wenst, gaat voor een wandeling op de oude spectaculaire stadsmuren. Een must-do en zonder twijfel een hoogtepunt van je citytrip. Trek ruim een uurtje uit voor de bijna twee kilometer lange wandeling. Voor mij schijnt de zon reeds te fel, daarom opteer ik onmiddellijk voor een stadswandeling over kasseistraatjes die me voeren langs prachtige pleintjes, eeuwenoude gebouwen en kleurrijke winkels. Om niet in de toeristenvallen te trappen kuier ik door de schaduwrijke zijstraatjes waar ik me graag neervlij op terrasjes van charmante cafés. En, de prijs is er een stuk goedkoper!

Op weg naar Kotor glijden eenzame eilandjes aan ons zicht voorbij
Montenegro, zo mooi en zo weinig tijd te besteden. Gelukkig maken de panorama’s waarop we ons ’s morgens vergapen veel goed. Langzaam vaart het cruiseschip de twintige kilometer lange inham in naar de oude vestingstad Kotor. Onderweg spotten we tegen de bergwanden van de baai idyllische kustdorpjes met uitzicht op de Adriatische Zee. Af en toe glijdt een ‘eenzaam’ eilandje voorbij aan ons zicht. Tot plots Kotor opduikt. Dat dit juweel, omringd door een stadsmuur, schittert op de UNESCO Werelderfgoedlijst mag niet verbazen!

Cruise-middellandse-zee-montenegro

middellandse-zee-montenegro-Kotor

In de prachtige baai van Kotor gaat de MS Koningsdam voor anker

Vanaf de stadspoort zie ik één van de meest fotogenieke beelden tijdens onze cruisevakantie
Wat ben ik blij deze ‘dramatische’ schoonheid te mogen afvinken op mijn bucketlist! Het stenen labyrint, dat de oude stad is, staat vol met middeleeuwse gebouwen en historische monumenten. Ik wandel er door geplaveide steegjes en verdwaal bewust in het doolhof van straatjes om daarna te relaxen op een mooi terrasje. Bij de terugkeer kijk ik vanaf de Sea Gate, de hoofdingang van de oude stad, op de MS Koninsdam. Wellicht zie ik één van de waanzinnigste beelden tijdens onze cruise op de Middellandse Zee.

Citytrip Split

Al snel beseffen we spijt dat onze tijd te kort is want Split verrast in menig opzicht!

Verrassend Split in snel tempo
Heb je net als ons maar enkele uren om de tweede grootste stad van Kroatië te ontdekken? Geen nood, deze havenstad laat zich prima, al wandelend, ontdekken in korte tijd én zonder stress. Belangrijk, beperk je tot de meest bijzondere bezienswaardigheden van deze 1700 jaar oude stad en vertrek tijdig om drukte te voorkomen. De zeker zien tip is het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Het koninklijk optrekje dat beschouwt wordt als de stadskern(!) van Split prijkt sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wat je zeker moet zien in Split: het Diocletianus paleis
Na een tas koffie en een lekker gebakje startten we vanaf de centrale promenade, Riva. Hier komen de locals gezellig koffiekletsen. Via de ‘Bronzen Poort’ bereik je het paleis. Het oude stadsdeel lijkt wel een labyrint, toch is het gemakkelijk om je weg te vinden in de steegjes. Dit is de toegang tot de ondergrondse kelders van Diocletianus, waar je wandelt tussen tentoonstellingen, handwerk- en souvenirkraampjes. Langs de overzijde ga je naar het centrale paleisplein, Peristyle, met de St. Duje’s kathedraal. Klaar? Bezoek nu rest van Split waar het minder druk is!

Rijeka is een aangename stop tijdens onze cruisevakantie Middellandse Zee

Rijeka is al sinds eeuwen een mekka van Mediterrane levensgenieters!

Blitsbezoek aan de Europese culturele hoofdstad 2020
Van onze laatste stop in Kroatië, Rijeka, heb ik grote verwachtingen. Het is tenslotte de culturele hoofdstad van Europa in 2020. Bovendien lees ik dat het al eeuwen een mekka is van Mediterrane levensgenieters. Veel eeuwenoude gebouwen vind ik er niet terug, wel een mooi oud centrum waar neoklassieke gebouwen met rode dakpannen het stadsbeeld bepalen. Wellicht heeft die grandeur veel te maken met de Hongaarse en Oostenrijkse invloeden. Venetiaanse huizen en oude palazzo’s kenmerken het straatbeeld van Rijeka.

Creatieve hotspots doen het artistieke Rijeka bruisen
De stad dankt zijn rijkdom aan de havenindustrie. Mooi om te zien is hoe het klassieke artistieke Rijeka industriële gebouwen transformeert tot creatieve hotspots waarin trendy bars en hippe restaurants het leven doen bruisen. Flaneren doe je op de Korzo, een levendige promenade vlakbij de kust. Weinig tijd? Klim dan meteen de 138 meter naar Trsat, het Romeinse fort met een prachtig uitzichtpunt boven de zeespiegel. Je hebt dan een mooie kijk over de hele Kvarner-baai. Midden in de stad spot je de de Gradski Toran, een fotogenieke klokkentoren.

Cruisevakantie stop in Italie Triest

Triëst moet volgens Lonely Planet dringend ontdekt worden. Ze hebben gelijk!

Triëst: Europese koffiestad die je moet ontdekken
In Triëst meert het cruiseschip, MS Koningsdam, bijna letterlijk aan bij de Piazza Unità d’Italia. Deze koffiestad reken ik persoonlijk als één van de toppers tijdens onze cruisevakantie. Deze Noord-Italiaanse stad moet volgens Lonely Planet dringend ontdekt worden. De stad aan zee is ontegensprekelijk gevormd door de invloeden van de Habsburgers. Midden 19de eeuw was dit ook de thuis van de Oostenrijkse Aartshertog Maximiliaan. Triëst is een mix van culturen en barst van de mooie en interessante plekken. Bovendien is het dé koffiestad van Europa.

Koffiecultuur met een hoofdletter
Hier richt in 1933 Fransesco Illy, een avontuurlijke Hongaar, zijn koffiebedrijf Illy op. De koffiemaker blijkt al snel een inventieve en innovatieve ondernemer te zijn in de toen kosmopolitische havenstad Triëst. Weetje: geïnspireerd door de cafécultuur van Wenen drinken de locals twee keer zo veel koffie als de toch al vaak cafeïneverslaafde Italianen. Neem zelf uitgebreid de tijd aan een cafétafeltje en geniet van de lokale koffiecultuur. Dat doe ik op Piazza dell’ Unità Italiana in Caffè degli Specchi. Een absolute aanrader al is het maar voor het interieur.

Griekenland Corfu

Wie een beetje moeite doet, vindt niet alleen prachtige maar ook rustige plekjes in Korfoe

Romantische straatjes en keurige kapelletjes kenmerken het elegante Korfoe
Exact om 8 uur ’s morgens gaan de scheepspoorten open in Korfoe haven. Even later wandel ik door het ‘terminalgebouw’ om vervolgens de shuttlebus te nemen naar het gelijknamig ‘hoofdstadje’ Korfoe of Kerkira. Smalle steegjes met oude vrouwtjes gehuld in zwarte rouwgewaden en kleine balkonnetjes waar de was uithangt vormen het straatbeeld. Vaak vind je deze ingetogen vrouwen terug in één van de vele kapelletjes of kerken. Let op, niet in alle gebedshuizen mag je zomaar fotograferen. Dit is een gevolg van overtoerisme. Toon dus hiervoor het nodige respect vooraleer de inwoners de deuren definitief sluiten.

Neem je tijd op het gezelligste plein van Korfoe
Die bezoekers komen massaal sinds UNESCO de binnenstad in 2007 noteerde op hun werelderfgoedlijst. Korfoe betekent ‘twee heuvels’. Daarop werden twee vestigingen gebouwd om de Ottomaanse aanvallen af te weren. Het is goed genieten op één van de vele terrasjes. Nadat we enkele gezellige straatjes doorslenterden, afgewisseld met een kerkbezoek, wandelen we naar de ‘groene’ boulevard vlak voor het museum van het oude fort. Op het terras van Cafe Josephine  proeven we van een heerlijke koffie met gratis croissant. Terwijl groepjes toeristen, hun gids met vlaggetjes of parasols volgend, de revue passeren, genieten wij rustig van het mooie zicht op het fotogenieke Promachonas Martinego Fort en het stedelijk museum.

Catania met zicht op de Etna

Zicht op de jachthaven van Catania met op de achtergrond de vulkaan Etna

Italie Sicilie Catania

Het historisch centrum van Catania bulkt barokke pareltjes en staat terecht op de Unesco werelderfgoedlijst

Catania: een van de meest pittoreske steden van Sicilië
Op dag 10 van onze cruisevakantie op de Middellandse Zee ontwaar ik in de verte de Etna, de vulkaan die het Siciliaanse eiland typeert. Verbaasd merk ik dat de meeste passagiers van boord gaan voor een bezoek aan deze ‘lavaberg’. Achteraf verneem ik dat de excursie tegenviel wegens de te rijden afstand en omdat de top helemaal niet bereikbaar was. Jammer voor hen, want het op eerste zicht chaotisch en vervuilde Catania is wel het bezoeken waard. De stad staat vol met historisch erfgoed en heeft de meeste theaters van het eiland.

Als een feniks herrees Catania meermaals uit de as
Minpuntje: de hobbelige, chaotische straten zijn niet ideaal voor minder mobiele toeristen. Bovendien moet je flink stappen om Catania te ontdekken in enkele uren. Beperk je daarom tot de historische kern die eveneens op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Boven de zeventiende- eeuwse Porta Garibaldi staat een feniks, met een tekst: ‘Melior de cinere surgo’. Vertaald: ik rijs steeds mooier op uit mijn as. Catania herrees inderdaad na meerdere lavaregens en zware aardbevingen uit haar as en werd een bruisende stad met veel barokke pareltjes.

Malta Valletta

Vanaf Upper Barracca gardens zie je één van de fraaiste zichten op Valletta!

Malta Valletta

In Malta vergaap je je van het ene op het andere: van kleurrijke balkons tot adembenemende zeezichten en last but not least de met bladgoud versierde Sint-Janscokathedraal

Valletta: klein maar groots in bezienswaardigheden
Cruiseschepen meren aan bij Valletta Waterfront, net buiten en onder de muren van de Maltese hoofdstad. Jij kijkt letterlijk op naar de hoger, op een rots gelegen, stad. Vanaf de kade wandelen naar de moderne stadslift die ons langs de indrukwekkende kalkstenen vestingwerken naar de Upper Barracca-tuinen brengt. Vanaf hier heb je misschien wel het mooiste uitzichtpunt van Valletta. De stad bulkt van geschiedenis en erfgoed dankzij de Orde van Malta. Die bouwden hier één van ’s werelds kleinste hoofdsteden. De combinatie van cultuur, prachtige barokke architectuur en gezelligheid is opmerkelijk.

Ongezien: het gouden interieur van de Sint-Janscokathedraal
Wat je zeker moet zien is de waanzinnig mooie Sint-Janscokathedraal. Het interieur van dit gebedshuis baadt als het ware in bladgoud. Verdwaal nadien in de vele steegjes waar zandstenen gebouwen, karakteristieke balkons en kleurrijke voordeuren het straatbeeld bepalen. Eén zicht dat wel drastisch veranderde is de oude stadspoort. Daar staat nu het hypermoderne parlementsgebouw en zie je een openluchttheater in het oude operagebouw. Deze grootste verandering werd aangebracht door de vermaarde architect Renzo Piano (o.a. Centre Pompidou). Zin in Maltese zoetigheden? Stap dan binnen in het bijna tweehonderd jaar oude Caffe Cordina.

talie Napels Castel Nuovo

Zeker doen, flaneren langs Castel Nuovo en daarna van koffie en zoete zondes genieten in Grand Caffé Gambrinus!

Italie-Napels-kathedraal en kerken

Laat je niet misleiden door de vaak trieste omgeving van de vele gebedshuizen in Napels. Want ook hier zit de echte schoonheid van binnen!

Napels zien en dan sterven?
Dat is de bekende uitspraak van Goethe waarmee hij bedoelde dat Napels het mooiste is wat een mens in zijn leven kan zien. Want Napels heeft de grootste historische binnenstad van Europa. Ik ben overtuigd dat deze Italiaanse stad in de 18de eeuw ongezien prachtig was. Maar, velen bestempelen Napels als onveilig, gevaarlijk en vuil. Wellicht daardoor dat weeral dat velen medepassagiers kiezen voor een uitstap naar de Amalfi kust of het archeologisch wonderland Pompeii.

Duik in Napels zeker de Metro in!
Jammer want Napels poetst al enige tijd flink haar imago op. Jongeren en vele organisaties doen hier actief aan mee. Tijdens mijn bezoek aan de stad van voetbalster Dries Mertens beleef ik nooit een onveilig gevoel. Wel vind ik het niet overal even netjes. Omdat metrohalte Toledo op zich bijzonder is, gebruik ik het openbaar vervoer om me te verplaatsen naar de zeker zien plaatsen zoals Castel Nuovo, Cappella Sansevero, de kathedraal en het oude stadsdeel Santa Lucia. Ons stadsbezoek sluiten we af bij het legendarische koffiehuis Grand Caffé Gambrinus. Uiteraard vergezeld van enkele lokale zoetigheden.

Workshops en bezoeken aan boord tijdens de cruise Middellandse Zee

En de dagen op zee? Die weet ik ook prima in te vullen! Zo vertrouwt de Nederlandse Kapitein Werner Timmers me toe dat je een cruise beleeft door het schip te ontdekken en open te staan voor toevallige aangename ontmoetingen. Dus nam ik de 3 ‘zeedagen’ tijdens onze cruisevakantie de gelegenheid te baat om het schip te verkennen en neem ik deel aan enkele workshops. Ik ging van start met de ‘achter de schermen’ tour in de keuken van de MS Koningsdam begeleidt door de Belgische assistent maître Thomas.

MS-Koningsdam-keuken tour

De Belgische assistent maître Thomas leidt me gepassioneerd door de strak georganiseerde keuken van het cruiseschip

Bezoek de wondere keukenwereld van een cruiseschip
Hij vertelt gepassioneerd hoe de keuken georganiseerd is en deelt me mee dat alle chocolade aan boord uit België komt. Dagelijks brieft men het keukenpersoneel over menu updates en de risico’s op voedselallergieën volgens de ingrediënten. In de enorme keuken koken koks in een aparte werkplek allergievrije maaltijden. Ik verneem er zelfs dat, om voedselverkwisting tegen te gaan, men alle etensresten mixt tot visvoeding die onderweg geloosd wordt. Later ontmoet ik nog de Belgische Lisa en Tina die de vriendelijke bediening in Rudy’s Sel de Mer restaurant verzorgen.

MS-Koningsdam-wine-blend-workshop

Tijdens de wine blend workshop leert cruise sommelier Liliana ons hoe wijn te perfectioneren

Tijdens de wineblend leer ik de kneepjes van het vak
Ik ben geen wijnkenner, maar ik sta te popelen om tijdens onze reis deel te nemen aan een wijn blendsessie. Tijdens deze workshop ‘assembleren’ de deelnemers verschillende wijnen tot één wijn. Voor het zover is, volgt een deskundige uitleg over wijnsoort en -druiven door cruise sommelier Liliana. Uiteraard proeven en beoordelen we samen de verschillende wijnen om uiteindelijk je eigen wijn samen te stellen. Leuk: je eigen blend wijnfles bewaard men in de ‘wijnkelder’ en mag je nadien opvragen om bij het diner van te genieten.

MS-koningsdam-bierproeverij

Bij de bierproeverij spot ik enkele lekkere IPA craftbieren

En bij de bierproeverij ontdek je de wereld in je glas
Als levensgenieter laat ik het niet na me in te schrijven voor de twee bierproeverijen: één van Belgische en een andere over craftbieren (ambachtelijk kleinschalig gebrouwen bieren). Bij de eerste beertasting stonden voor mij te bekende gerstenatten op de lijst: Hoegaarden wit bier, Leffe trippel, La Trappe trappist, Duvel. Bij de ambachtelijke bierproeverij leer ik dat men vroeger extra hop in het bier deed voor een betere bewaring tijdens de zes maand durende boottocht naar kolonies als India. Zo ontstonden de IPA bieren. Twee maal lekker bevonden: Lagunitas little Sumpin en Brooklyn Amber Lager.

Kunst spotten op de MS-Koningsdam van Holland America Line

Neem je tijd om de kunstwerken aan boord te bewonderen. En sta stil bij de kleine details zoals in dit kunstwerk gemaakt van miniatuur autootjes

MS Koningsdam ontsluiert mooie kunstcollectie
Wat me helemaal verbaast, is de heuse kunstgalerij aan boord van het cruiseschip. Voor bijna vier miljoen euro kunst staat tentoon op de MS Koningsdam! De verbluffende collectie is samengesteld door de van oorsprong Roemeense designer Adam D. Tihany in samenwerking met kunstconservator Artlink en YSA Design. De kunstcollectie bevat klassieke tot hedendaagse en traditionele tot avant-garde kunstwerken. Neem hiervoor zeker de tijd en bewonder ook de interieurs die vermelde creatievelingen ontwierpen. Tip: wip in de late namiddag binnen in de Dining Room waar je lekkere zoete zondes opwachten tijdens het high tea moment!

Cruisevakantie Middellandse Zee Stromboli

Zelfs enkele dagen na zijn uitbarsting maakt de Stromboli nog een stevige indruk op ons

Onderweg staren we met open mond naar de rook spuwende Stromboli
Tenslotte mag ik de bezienswaardigheden onderweg niet vergeten. Tijdens de zeedagen vergaapten we ons minstens zo hard op de fraaie kustlijnen die aan de horizon verschenen. In de Straat van Messina spotten we grote opspringende zwaardvissen alsof ze lijken het cruiseschip te willen verjagen. En op onze terugweg naar Civitavecchia (Rome) aanschouwen we met open mond de Italiaanse vulkaan Stromboli die, na zijn uitbarsting begin juli 2019, nog steeds hete dampen uitspuwt. In de verte zien we blusvliegtuigen en -helikopters om beurt een duik nemen naar de Tyreense Zee om water bij te tanken.

Nabeschouwing van onze cruise Middellandse Zee

Kreeg ik een antwoord op mijn vraag: waarom op cruise gaan? Ja, want je ziet veel in weinig tijd waardoor je waar krijgt voor je geld. Dat begint al met elke maaltijd die je aan boord geniet. Alle dagen ontwaakten wij met zicht op een ander postkaartprentje. Ik bedoel hiermee dat je misschien wel vanop een boot de mooiste uitzichten geniet. De negen stopplaatsen tijdens onze cruisevakantie zijn allemaal absolute must see’s.

Langs enkele van Europa’s mooiste Stedelijke UNESCO Werelderfgoederen
Na alle citytrips verwondert het me niet dat de meeste van deze prachtige parels op de Unesco Werelderfgoedlijst prijken. Gelukkig zijn vaak deze stadjes zo klein dat ze perfect te bezoeken zijn in enkele uren. Tenminste, de highlights. Maar voor een meerdaagse citytrip, bijvoorbeeld een lang weekend zijn ze te pittoresk en moeilijk te bereiken. Let op: aan boord zijn sommige rondleidingen en workshops betalend wat wel duidelijk vermeld staat op de infobrochures.

VERANTWOORDING: tijdens deze cruise Middellandse Zee was ik gast van Holland America Cruise Lines maar alle meningen zijn oprecht en ongecensureerd van mezelf, Bruno Loockx.

DEEL JE ERVARING: voer je ooit op het cruiseschip MS Koningsdam van Holland America Line? Dan vernemen we graag jouw mening of deel eventuele tips en herinneringen in de opmerkingen hieronder. Ook vragen over een cruisevakantie met deze rederij zijn welkom bij de reacties.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Holland America Line | Internet: www.hollandamerica.com/nl_NL/cruise-ships/ms-koningsdam

Check ook dit reisverslag: uitgetest: op shoppingcruise met vriendinnen
Een cruiseschip, één kapitein en elke dag een uitstap aan land: dat is de essentie van cruisen. Reisreporter Evelyn scheepte in voor de allereerste cruise in haar leven. Samen met haar vriendinnen ontdekt ze in vijf dagen vier steden tijdens een cruise Middellandse Zee. En met maar één doel: eindeloos shoppen!

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Bruno Loockx / coverfoto: tijdens zijn cruise Middellandse Zee meren de schepen van Holland America Line aan bij het fotogenieke Valletta Waterfront | Foto Catania met de Etna op de achtergrond © notiziecatania via Pixabay

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *