Voor het eerst op Korfoe

Keizerin Sissi kwam er tot rust, op het meest groene eiland van Griekenland. Korfoe, een parel met amper 120.000 inwoners staat al lang bekend als sfeervolle bestemming met een gezellige authenticiteit. Honderden kleurrijke kerkjes verspreid over 200 dorpjes, gouden zandstranden en fotogenieke baaien vormen er het decor.

Korfoe is het meest noordelijke Ionische eiland dat door een zeestraat van amper twee kilometer breedte van Albanië gescheiden wordt. Een ideaal excuus dus om de overzet te maken naar dit mysterieuze buurland. Een visum voor de overzetboot in Korfoe kost slechts 10 euro. Maar laat je vooral eerst verleiden door alles wat dit eiland zelf te bieden heeft!

Korfoe: waar de gevels niet wit en de daken niet blauw zijn

Korfoe: waar de gevels niet wit en de daken niet blauw zijn © Sergiu Sichim

Geen Turken en geen blauw
In tegenstelling tot andere grote delen van Griekenland bezetten de Turken Korfoe nooit. Daardoor heeft het eiland kenmerken die je op geen enkel ander Grieks eiland terugvindt. Zo groeien op Korfoe vele cipressen die de Turken ergens anders rooiden omdat ze dachten dat deze bomen ongeluk brachten. Hier zie je ook nergens de typische wit geschilderde huizen met blauwe deuren, ramen, kozijnen en daken. In andere delen van Griekenland verfden de bewoners hun woning in deze herkenbare nationale kleuren als protest tegen de Turken die hen verboden de Griekse vlag te gebruiken.

Wel voldoende kerken
Verspreid over het eiland telt Korfoe maar liefst 800 kerken. De meeste daarvan dateren van de 14de tot de 18de eeuw toen het eiland deel uitmaakte van het Venetiaanse rijk. De rijkste mensen lieten toen kerken bouwen die vrij van belasting waren en die hen – dachten ze – een plaatsje in de hemel zou opleveren.

Korfoe: in hoofdstad Kerkyra vind je de typische Griekse architectuur

Korfoe: in hoofdstad Kerkyra vind je de typische Griekse architectuur © David Bradbury

Mengelmoes van oud en nieuw
In de hemel hoeven we nu niet te zijn, wel in de hoofd- en havenstad Kerkyra. Die bereik je het makkelijkst met een huurauto of een scooter. Tip: maak een rit met de paardenkoets doorheen het centrum. Dan merk je dat de stad bestaat uit een sfeervolle mix van forten, kerken, musea en huizen. Het oude stadsgedeelte dateert voornamelijk uit de middeleeuwen; het nieuwe vertoont een combinatie van Engelse en Griekse stijl. Hoogtepunt is de Esplanade, volgens sommigen de meest charmante plaats aan de Middellandse Zee!

Korfoe: waar smalle steegjes en witte stranden de norm zijn

Korfoe: waar smalle steegjes en fijne stranden de norm zijn © Fons Jacobs

Relaxen of feesten
Zin in extra cultuur? Bezoek dan op de hoofdweg van Acharavi de opgravingen van Romeinse termen. Het plaatsje is geliefd voor zijn gouden zandstrand met ondiep, helder water en daardoor een paradijs voor kinderen. Jongeren zweren dan weer bij Gouvia waar ze een geanimeerd centrum aantreffen met bars, discotheken, restaurants en winkeltjes. Wie zoekt naar rust, zit goed op het schiereilandje Kommeno met enkele kleine strandjes. Hier vind je een bijzonder stukje groen Korfoe ver weg van alle drukte. Met enkel de natuurelementen om je heen zit je compleet relaxed op het lange strand van Agios Ioannis Peristeron.

Korfoe: links het klooster Vlacherna en rechts het muizeneiland Pontikonissi

Korfoe: links het klooster Vlacherna en rechts het muizeneiland Pontikonissi © NSTUDIO | © Sergey Jironkin

Fotogenieke mythes
Het schiereiland Kanoni krijgt wel vaker de naam van meest gefotografeerde plaats van Korfoe. Volgens de legende is het eilandje het schip van Odysseus dat Posseidon omtoverde in een rots. Het kleine klooster Vlacherna en het muizeneiland Pontikonissi zijn er de trekpleisters. Je bereikt Vlacherna per overzetboot of via een wandelbrug waar landende vliegtuigen laag over je hoofd scheren.

Thuis bij Sissi
Bezoek zeker het Achilleion, de geliefde verblijfplaats van keizerin Sissi. Het paleis werd grondig opgeknapt en de meeste kamers zijn ingericht met authentieke meubels van de Oostenrijkse keizerin. Hier staan ook het beeld van de stervende Achilles en de indrukwekkende zuilengalerij met de drie Gratiën en de negen muzen.

Korfoe: het paleis van Sissi

Korfoe: het paleis van Sissi © Oliver Panacek

Tijd over om extra vakantiesfeer op te snuiven? Ga dan op verkenning in één van de 200 dorpjes die samen deel uitmaken van Korfoe. Spot onderweg de natuur, ontmoet de inwoners, snuif hun cultuur op en vergeet zeker niet te proeven van de lekkere lokale keuken!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Griekenland
| Internet: www.visitgreece.gr
Toerisme Korfoe
| Internet: www.korfoe.net
Bereikbaarheid
Vliegtuig
| rechtstreekse vluchten van Brussel naar Korfoe via Jetairfly Internet: www.jetairfly.com
Hoogseizoen: 5 keer per week | Laagseizoen: 4 keer per week
Overnachten
Louis Corcyra Beach & Gardens
| Internet: www.louishotels.com
Sensimar Atlantica Grand Mediterraneo | Internet: www.atlanticahotels.com/en/

Coverfoto: © Dmitry Samsonov

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *