Holland America Line Nieuw Statendam

Holland America Line verwelkomt eerste Belgische kapitein

Cruisemaatschappij Holland America Line verwelkomde onlangs een nieuwe kapitein. Groot nieuws voor ons, want voor het eerst is dit een Belg: Kevin Beirnaert uit Heusden, Oost-Vlaanderen. Meteen voert de Vlaamse zeeofficier het gezag op het nieuwste schip in de HAL vloot: de Nieuw Statendam. Wie is deze straffe man?

Expeditie Antarctica
Trek jij ook de wenkbrauwen op wanneer we België citeren als bakermat van ervaren zeebonken? Ja? Het klopt dat niet alle scheepsvaarders even beroemd werden als Baron Adrien de Gerlache, officier bij de Belgische Koninklijke marine en ontdekkingsreiziger. Hij voer met de Belgica naar Antartica voor een expeditie van 1897 tot 1899. Het schip vroor vast in de ijsmassa waardoor hij met zijn gezelschap als eerste overwinterde in het zuidpoolgebied. Tot daar de toelichting van wellicht België ’s beroemdste marineofficier.

België: land van baggerbedrijven en rederijen
En toch, onze Belgische scheepsbewoners genieten veel respect bij grote baggerbedrijven zoals DEME en De Nul en rederijen als CMB, Euronav en Cobelfret. Maar dat aan boord van vele cruiseschepen eveneens flink wat Belgische zeeofficieren en horecamensen werken, dat is minder of niet bekend. Laat staan dat we weten dat een Belg het schopte tot gerespecteerd cruisekapitein. Die eer en bewondering verdient nochtans Kevin Beirnaert uit het Oost-Vlaamse Heusden na zijn rijkelijke ervaringen op andere schepen.

Holland-America-Line-Captain-Kevin-Beirnaert

Cruisemaatschappij Holland America Line verwelkomt eerste Belgische kapitein: Kevin Beirnaert.

Zo realiseerde hij zijn jongensdroom
Van kindsbeen af droomde Kevin er van om de wereldzeeën te bevaren. Daarom studeerde hij aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen en startte als cadet-officier op reefer- of koelschepen tussen Ecuador en de Sinjorenstad. Die exotische bestemmingen bevielen en zodra mogelijk greep hij zijn kans om meer wereldzeeën te ontdekken bij baggergroep Jan De Nul. Hij klom er aan boord van de sleephopperzuiger Alexander von Humboldt die meewerkte aan het opspuiten van de beroemde Palm Jumeirah archipel in Dubai.

Van baggerschip naar luxecruise
Een groter contrast is haast niet denkbaar wanneer in 2006 Kevin Beirnaert overstapt naar Holland America Line. Op de MS Koningsdam, waar reisreporter Bruno meevoer, werd hij ‘staff captain’, de op een na hoogste in rang. Hij was er verantwoordelijk voor de veiligheid, de officieren op de navigatiebrug en de opleiding en discipline van de hele bemanning. En sinds kort mag hij zich kapitein noemen van de Nieuw Statendam, het allernieuwste cruiseschip van de rederij met plaats voor 2.666 passagiers!

Holland America Line Nieuw Statendam

Een van de mooiste manieren om de Noorse Fjorden te bezoeken: per cruiseship!

Op cruise naar Noorwegen
De kersverse gezagvoerder vertelt met enige fierheid dat kapitein zijn op een cruiseschip heel bijzonder is. Nog steeds vindt hij het magisch om over de hele wereld te cruisen. Ondanks de beperkte tijd om aan land te gaan, geniet cruisekapitein Kevin ervan om elke dag in een andere haven of een ander land aan te meren. In de zomer van 2020 zal Amsterdam de thuishaven van Nieuw Statendam zijn. Dan loodst de kapitein het cruiseschip veilig naar Noorwegen om er zijn passagiers de fjorden en de fascinerende hoofdsteden van de Oostzee te laten ontdekken.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Holland America Line | Internet: www.hollandamerica.com (Nederlandstalig)
Meer nieuws over de carrière van kapitein Kevin Beirnaert via: www.captainalbert.com/current-captains-and-their-schedules/captain-kevin-beirnaert

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *