Game of Thrones achterna in Kroatië

De razend populaire fantasiereeks Game of Thrones is al aan zijn 6de seizoen toe. Benieuwd waar de serie zoal ingeblikt wordt? Bezoek dan Kroatië, want daar kun je de iconische filmlocaties van dichtbij bewonderen.

De pittoreske kuststad Dubrovnik, dat dienst doet als King’s Landing, de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken, en Split zijn twee van de belangrijkste locaties uit de serie. Zet die zeker op je to do-list samen met deze hoogtepunten.

Game of Thrones in Kroatië: de stadsmuren van Dubrovnik

Game of Thrones in Kroatië: de stadsmuren van Dubrovnik © Toerisme Kroatië

De oude stadsmuren
De oude stadsmuren van Dubrovnik zien eruit alsof ze speciaal voor de serie werden gebouwd, maar eigenlijk dateren ze uit de dertiende eeuw. Later werden ze nog verbouwd en versterkt. Ze staan bekend als een van de grootste vestingwerken uit de middeleeuwen, aangezien ze toen nooit werden doorbroken. Elk seizoen opnieuw brengen ze King’s Landing tot leven.

Game of Thrones in Kroatië: het Paleis van Diocletianus in Split

Game of Thrones in Kroatië: het Paleis van Diocletianus in Split © Andrey Omelyanchuk

De schuilplaats van Daenerys
De beroemdste bezienswaardigheid in Split is het Paleis van Diocletianus, een 1.700 jaar oud monument dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Binnen de muren en in de kelders ervan traint Daenerys haar drie draken. Daar sluit ze hen uiteindelijk ook op, na hun moorddadige aanvallen. Het paleis diende oorspronkelijk als verblijf voor Diocletianus, een van de grootste Romeinse keizers, na zijn aftreden in de vierde eeuw na Christus. De bovenste verdiepingen zijn niet bewaard gebleven, maar omdat de ondergrondse tunnels dienst deden als opslagplaats voor afval bleven die wel intact. In 1952 werden de tunnels uiteindelijk opgegraven, zodat bezoekers er nu door kunnen wandelen.

Game of Thrones in Kroatië: het fort Klis in Split

Game of Thrones in Kroatië: het fort Klis in Split © Wong Thai Yong

De stad Meereen
Op amper 20 minuten ten noorden van de stad Split ligt het fort Klis. Dit middeleeuwse kasteel wordt gebruikt als buitenlocatie voor Meereen, de grootste van de drie Slavensteden, waar Daenerys de slavenhandelaars ten val brengt. Het fort was ooit een koninklijk kasteel. Er verbleven tal van Kroatische koningen die konden uitkijken over de vallei, de stad aan de voet ervan en de Adriatische Zee. Tegenwoordig kunnen bezoekers het hele historische fort bezichtigen, ongehinderd door touwen of vergrendelde deuren.

Game of Thrones in Kroatië: het Arboretum van Trsteno

Game of Thrones in Kroatië: het Arboretum van Trsteno © Laura Albano

De paleistuinen
In Trsteno, slechts 20 minuten van Dubrovnik, ligt het Arboretum van Trsteno. Deze weelderige tuinen vormen het decor voor personages zoals Tyrion, Lord Varys en Margaery Tyrell, die hun coups en plannen smeden in de Red Keep. De kusttuinen die aan het eind van de vijftiende eeuw werden aangelegd op het landgoed Gučetić-Gozze, beslaan 25 hectaren en omvatten een aquaduct, een molen, een fontein met een Neptunusbeeld en een paviljoen dat uitkijkt over de zee.

Game of Thrones in Kroatië: fort Lovrijenac bij Dubrovnik

Game of Thrones in Kroatië: fort Lovrijenac bij Dubrovnik © Stefan Bollmann

De zeeslag bij Blackwater
Aan fort Lovrijenac, dat ook bekend staat als het Gibraltar van Dubrovnik, speelde de iconische zeeslag bij Blackwater zich af. Daarbij probeerde Stannis Baratheon King’s Landing aan te vallen en Joffrey van de troon te stoten. Dit fort, op een klif 37 meter boven zeeniveau, ligt buiten de stadsmuren en is een historisch symbool van het verzet van Dubrovnik tegen de Republiek Venetië.

Game of Thrones in Kroatië: de oude stad van Dubrovnik

Game of Thrones in Kroatië: de oude stad van Dubrovnik © Nicolas Dular

De weg der schande van Cersei
Het pittoreske St. Dominika, met zijn smalle straatjes en paden, ligt in het oude stadsgedeelte van Dubrovnik, dat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het komt voor in diverse scenes van de serie, onder andere als de beroemde weg der schande die koningin Cersei naakt moest afleggen, als symbool van boete. De straat ligt vlakbij het klooster en de Dominicanenkerk, en loopt tot aan Fort Revelin, in Ploče, de oostelijke ingang van de Oude Stad.

Game of Thrones in Kroatië: het eiland Lokrum

Game of Thrones in Kroatië: het eiland Lokrum © Ádám Zoltán

De stad Qarth
Het eiland Lokrum, bij Dubrovnik, doet in de serie dienst als de stad Qarth, waar Daenerys de Spice King bezoekt. Het eiland ligt op amper 15 minuten varen van de oude haven van Dubrovnik. Lokrum is een natuurreservaat en speciaal bosreservaat waar hele families pauwen leven. Een van de hoofdattracties is het kleine meer Mrtvo More, ofwel de Dode Zee, een kristalhelder meer waarin je kan zwemmen.

Bereikbaarheid
Vanuit Brussel vlieg je 6 keer per week naar Dubrovnik. Vanuit Brussel en Antwerpen is er 1 vlucht per week naar Split.

Coverfoto: © HBO

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *