Valletta: het culturele hart van Malta

Malta, ooit door jongerenzender MTV gebombardeerd tot het nieuwe Ibiza en het decor voor talloze producties (van Studio 100 tot ‘The Gladiator’ en ‘Game of Thrones’), trekt dit jaar voluit de culturele kaart. Valletta kroont zich in 2018 tot Culturele Hoofdstad van Europa. Reisreporter Kiënta ging op ontdekking in deze authentieke set!

Meteen tussen de locals
Dwergstaat Malta, in Zuid-Europa, is zo’n bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt gaan. Met warme zomers en zachte winters, in oktober steeg het kwik nog tot 25 graden, vormt het een ideaal alternatief voor ons guur Belgische weer. Met 450.000 inwoners op de 3 grootste eilanden (Malta, Gozo en Comino) word je nooit overvallen door de grootste drukte. Meer nog, je kan je in hoofdstad Valletta al volledig mengen tussen de locals!

Aan het begin van Republic Street, één van de drie hoofdstraten in Valletta.

Aan het begin van Republic Street, één van de drie hoofdstraten in Valletta.

Italiaans ontwerp
Zelfs voor wie geen oriëntatiegevoel heeft, vormt de binnenstad van Valletta geen uitdaging. Het centrum telt drie hoofdstraten (Old Bakery Street, Republic Street en Merchants’s Street) waarop telkens loodrecht alle binnenstraatjes op uitkomen. Een ontwerp van de Italiaanse architect Francesco Laparelli. Het eiland Malta ligt boven Tunesië en op 90 km van Sicilië wat zich in de hoofdstad vertaalt naar een boeiende architecturale mix van zowel Arabische als Italiaanse en zelfs Britse invloeden.

Vallettaarchitectuur0

De architecturale mix van Britse, Italiaanse en Arabische invloeden gaat Valletta goed af.

De architecturale mix van Britse, Italiaanse en Arabische invloeden gaat Valletta goed af.

Maltezer Orde
Malta’s onstuimige verleden gaf bovendien de staat stevig vorm. De geschiedenis van het eiland gaat al terug tot in de prehistorie (3500-2500 v.Chr.) met restanten van tempels op onder meer Gozo. De Romeinen en islamitische Arabieren slaagden erin het eiland te veroveren, tot het in 1091 onderdeel wordt van het Koninkrijk Sicilië. In 1530 ontstaat de Orde van Malta die 35 jaar later de Ottomanen moeten verjagen.

Links rijden
In 1800 wil Napoleon Bonaparte hier de plak komen zwaaien. Dik tegen de zin van de Maltezers die de Britten inzetten om de Fransen te verjagen en zo van Malta een Britse kolonie maken. De stopcontacten en het links rijden werd hun erfenis. Pas in 1964 wordt Malta als staat onafhankelijk, 10 jaar later wordt het land een republiek. In 2004 maakt het deel uit van de Europese Unie en 4 jaar later betaalt iedereen er met de euro.

Het centrale plein in Valletta met het moderne parlementsgebouw en het openluchttheater in wording.

Het centrale plein in Valletta met het moderne parlementsgebouw en het openluchttheater in wording.

De architecten van AP slaagden erin een heel nieuw en modern parlementsgebouw af te leveren aan de stad.

De architecten van AP slaagden erin een heel nieuw en modern parlementsgebouw af te leveren aan de stad.

Architect Project tovert de ruïnes van het Royal Opera House om tot een openluchttheater.

Architect Project tovert de ruïnes van het Royal Opera House om tot een openluchttheater.

Renoveren met een twist
Valletta is een fiere stad. De heuvelige straten met gele kalkstenen gevels en kleurrijke balkonnetjes ogen levendig. Om Laparelli’s ontwerp zorgvuldig te behouden, wordt hier bedachtzaam gerenoveerd. De architecten van Architect Project (AP) doen heel wat restauraties in de stad in samenwerking met een historicus om de authenticiteit te garanderen. Momenteel transformeren ze de ruïnes van het Royal Opera House tot een openluchttheater, vlak naast het knappe en supermoderne parlementsgebouw. Ook de stadspoorten van Valletta worden stevig onder handen genomen.

Belgische makelij in Malta
Leuk weetje: AP gaat een nieuwe zaal bijbouwen aan het museum van de Saint John’s Co-Cathedral waar waardevolle tapijten van onze Peter Paul Rubens zullen hangen. De tapijten worden volledig gerestaureerd in Mechelen om daarna permanent in Malta te blijven hangen. De extra kamer, 15 meter lang, 12 meter hoog en zonder ramen, het licht zou nefast zijn voor de zijde in de tapijten, zal klaar zijn in 2020.

Zo zal de extra kamer aan de Saint John's Co-Cathedral eruit zien met tapijten van Peter Paul Rubens.

Zo zal de extra kamer aan de Saint John’s Co-Cathedral eruit zien met tapijten van Peter Paul Rubens.

Dronken kunstenaar
De Saint John’s Co-Cathedral behoort bovendien, volledig terecht!, tot een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Valletta. Deze kathedraal uit de 16de eeuw van de Orde van Malta is een uniek staaltje barok. De schitterende fresco’s met scènes uit het leven van Johannes de Doper, aan wie de kerk gewijd is, zijn van de hand van de Italiaanse kunstenaar Mattia Preti. Het verhaal doet de ronde dat Preti, afkomstig uit een wijndorp, altijd dronken werkte. Toch slaagde hij erin meesterwerken af te leveren.

De magnifieke binnenkant van de Saint John's Co-Cathedral.

De magnifieke binnenkant van de Saint John’s Co-Cathedral.

Verlichte kunst
Het niveau blijft hoog wanneer we het Oratorium binnenstappen en de prachtige creaties zien van de Italiaanse schilder Caravaggio. Hij speelde als geen ander met de duisternis en het licht. Zo merk ik op dat dat laatste element erg meeslepend werkt in zijn bekendste werk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’. De gevangenen staan letterlijk in het donker waardoor alle aandacht gaat naar het ‘verlichte’ onthoofdingstafereel. Heel uniek om te zien!

Gezellig terrassen bij de vleet op de pittoreske binnenpleintjes in Valletta.

Gezellige terrassen bij de vleet op de pittoreske binnenpleintjes in Valletta.

In de binnenstraatjes vangen we een glimp op van de iconische Basilica of Our Lady of Mount Carmel die Valletta's skyline tekent.

In de binnenstraatjes vangen we een glimp op van de iconische Basilica of Our Lady of Mount Carmel die Valletta’s skyline tekent.

Valletta 2018
Met al die boeiende plekken die Valletta sowieso te bieden heeft, zou een mens nog vergeten dat er dit jaar nog een pak meer culturele activiteiten op het programma staan. Valletta 2018 mikt op “cultuur voor iedereen” met ruim 140 projecten op Malta en Gozo. Dans, muziek, zang, theater, literatuur en visuele kunst worden aan de man gebracht met verschillende festivals, tentoonstellingen, shows en workshops. Zelfs na Valletta 2018 wil de stad zich blijven profileren als een culturele hoofdstad. Informatie en programmaties vind je op www.valletta2018.org.

Het uitzicht op de haven en de Three Cities vanuit de Upper Barrakka Gardens.

Het uitzicht op de haven en de Three Cities vanuit de Upper Barrakka Gardens.

De perfecte skyline
Toch nog even dit: er zijn twee prachtige uitzichtpunten die je niet mag missen als je Valletta bezoekt. De Upper Barrakka Gardens, een publieke tuin uit 1560 op het hoogste punt in de stad, bieden een schitterend uitzicht op de Grand Harbour van Valletta en de schiereilanden van The Three Cities (Vittoriosa, Senglea en Cospicua). Benieuwd waar je de perfecte foto kan maken van Valletta’s legendarische skyline? Ga met de ferry naar Sliema en klim op het uitzichtplatform aan het Fortina Spa Resort Hotel. Extra tip: wacht tot zonsondergang voor het mooiste licht!

Klim 's avonds op het uitzichtplatform aan het Fortina Spa Resort Hotel en geniet van een adembenemende zonsondergang!

Klim ’s avonds op het uitzichtplatform aan het Fortina Spa Resort Hotel en geniet van een adembenemende zonsondergang!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Malta
Toerisme Valletta
Valletta 2018 | Info over Valletta als Culturele Hoofdstad van Europa
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig
| Air Malta | Reistijd: 3 uur
Bezienswaardigheden
Saint John’s Co-Cathedral | Triq San Gwann | Il-Belt Valletta
Upper Barrakka Gardens | Triq Sant’ Orsla 292 | Il-Belt Valletta
Malta 5D | Old Bakery Street 7
Voor wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van Malta en haar eilanden
Eten en drinken
Nenu The Artisan Baker | 143, St Dominic Street | Tel.: 00356 225 81535
The Harbour Club | 4/5 Barrierra Wharf | 00356 21 22 23 32
Absolute topkeuken met een pittoresk terras. Het restaurant serveert luchtige gerechten op hoog niveau. Het zicht op de haven krijg je er gratis bij!
Overnachten
Fortina Spa Resort Hotel 5* | Tigné Seafront | Tas-Sliema
Een aangenaam hotel met luxueuze spa, zwembaden, uitgebreid ontbijt, verschillende restaurants en bars.

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *