Uitgetest: op shoppingcruise met vriendinnen

Een cruiseschip, één kapitein en elke dag een uitstap aan land: dat is de essentie van cruisen. We schepen in op de Costa Luminosa voor de allereerste cruise in ons leven. In vijf dagen ontdekten we vier steden in de Middellandse Zee en hebben daarbij maar één doel: eindeloos shoppen!

Overvallen door vrijetijdsstress
Ongeveer een half uurtje geleden stapten we, mijn twee vriendinnen en ondergetekende, in de Italiaanse haven Savona aan boord van de Costa Luminosa. Het schip voer nog niet weg of we hebben al een heleboel vrijetijdsstress. Uit onuitgepakte koffers toveren we bikini’s en flip-flops, langs verchroomde trappen vol spiegels banen we ons een weg naar het zonnedek op de 10de verdieping. Gelukkig maar, nog net drie ligstoelen blijken vrij te zijn. Terwijl we onze handdoeken uitspreiden, parelen de zweetdruppels op onze voorhoofden. Onze cruise is vertrokken!

Op cruisevakantie met Love Boat
Natuurlijk genoten we al van talrijke cruises, spijtig genoeg enkel voor de televisie. De oubollige beelden van de Love Boat hadden ons zelfs even doen twijfelen of een shoppingcruise iets voor drie dames van dertig is. Alle vooroordelen kieperen we direct overboord als een charmante, jonge kelner ons 3 cocktails of the day voor onze neus houdt. “Wodka, Galliano-kruidenlikeur en sinaasappelsap”, knipoogt hij. “Welkom aan boord!”

De verplichte noodoefening maakt deel uit van de cruise.

De verplichte noodoefening maakt deel uit van de cruise.

Noodoefening
De sirene gaat, we glijden in onze zwemvesten en rennen richting dek 2 waar Italiaanse scheepsofficieren ons opwachten voor de sloepenrol, de verplichte noodoefening. Alle passagiers staan netjes in rijen en in vijf talen klinkt uit de luidsprekers de veiligheidsinstructies. “Hopelijk varen we niet vast op een ijsberg”, grapt de man naast me. Die kans is klein, stel ik mezelf gerust, tijdens onze minicruise langs Barcelona, Palma de Mallorca, Ajaccio en Marseille terug naar Savona.

Dineren in feestelijke sferen
Sfeerlichtjes, geklingel van wijn- en cocktailglazen en diepe decolletés: het diner is feestelijk op de Costa Luminosa. Onze tafel delen we met een Italiaanse familie uit Palermo. Ze hebben heel wat ervaring met cruises en vieren vanavond de 90ste verjaardag van hun nonna, hun grootmoeder. Aan de tafel naast ons wordt een Franse familie de les gelezen door onze Colombiaanse kelner Antonio. Ze kwamen te laat aan tafel.

De keuken rept zich om beide shiften op tijd van eten te voorzien.

De keuken rept zich om beide shiften op tijd van eten te voorzien.

Eten in twee ploegen
Wie in de eerste shift wordt ingedeeld, moet om zeven uur aan tafel zitten en niet om half tien als Antonio de gasten van de tweede shift verwelkomt. Waar meer dan 2000 passagiers moeten worden bediend, telt elke minuut. Wij vinden het prima zo laat te eten, dan kunnen we aansluitend van het nachtleven aan boord genieten. Misschien nog even een bezoekje aan de chocoladebar, daarna de heupen swingen op eighties muziek of een limbo–wedstrijd op het achterdek?

Opwinding
De dag begint met ontbijt op ons balkon. Onze blikken glijden over de wereldberoemde Montjuic Heuvel in Barcelona. Linda verdiept zich in de Today, het krantje dat we elke dag krijgen, en waarin een indrukwekkende hoeveelheid aan informatie en activiteiten staan opgesomd. “Stipt om 2 uur kunnen we van boord en de shuttle brengt ons in 10 minuten in het centrum,“ merkt mijn gezelschap op dat popelt om over de Ramblas te struinen,  talloze foto’s te schieten en de boetieks in de Barri Gòtic te doorspitten.

Shoppen in Marseille en Barcelona.

Shoppen in Marseille en Barcelona.

Shop till you drop
Die opwinding herhaalt zich ook de volgende dagen. In Palma de Mallorca nemen we de sightseeing bus die vlak voor de haven stopt en doorkruisen de hele stad, waaronder de Carrer Sindicat en de Carrer Sant Miquel, dé winkelstraten in Palma. In Marseille ten slotte slaan de stoppen helemaal door wanneer we de etalages zien van de boetieks langs de Rue Paradis. “Señoras, Mesdames, taxi?” Moe maar voldaan ploffen we met onze vele winkeltasjes in de lederen fauteuils en laten ons naar de Costa Luminosa chaufferen.

Onze luie dag brengen we vooral door aan het zwembad.

Onze luie dag brengen we vooral door aan het zwembad.

Zwemmende stad
Ons schip is eigenlijk een zwemmende stad boordevol winkels, restaurants en bars. Langs de 12 bars maak je bijvoorbeeld makkelijk elke avond een kroegentocht of doe je aan late night shoppen in de hoofdwinkelstraat op dek 3 Ambria. Hier is het elke avond een drukte van jewelste. Het is een dichte mensenstroom zoals in een voetgangerszone. Voor de pret passen we in de duty free shops reusachtige ringen, laten ons met parfums benevelen en zoeken in de fotogalerij naar foto’s van ons.

Lekker lui dagje
Op Corsica gaan we niet van boord. Eerst maar eens lang uitslapen, dan even een paar kilometer fietsen op de hometrainers in de fitness, waarna het richting zwembad gaat. Hoe ontspannend kan zo een cruise toch zijn! Met z’n tweeën liggen we op de zonnebedden, Iris geniet in de borrelende whirlpool. Uit de luidsprekers klinkt Italiaanse schlagermuziek en op het podium voor de restaurantingang probeert een animatrice een groepje geïnteresseerden zumbaoefeningen bij te brengen.

Tot in de late of vroege uurtjes kan je je amuseren aan boord.

Tot in de late of vroege uurtjes kan je je amuseren aan boord.

Sex and the City
Gelukkig zijn de Costa-animatoren goed opgeleid en sleuren bij hun zoektocht naar kandidaten niemand van zijn ligstoel. “Eigenlijk is dit heerlijk,” praat Iris plots vrijuit, “Kun je iets leukers bedenken voor drie vriendinnen? Heerlijk eten, uitgebreid winkelen, ’s avonds mateloos uitgaan zonder dat we onze mannen daarbij ergeren. Ik voel me helemaal Sex and the City!”

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Costa Cruises | www.costacruises.nl
Bereikbaarheid
Lufthansa vliegt dagelijks van Brussel naar Genua waarna je via Costa Cruises een transfer kunt boeken naar de haven van Savona.
Overnachten
Een buitenhut voor 3 volwassenen voor 5 nachten krijg je vanaf 1400 euro, voor een balkonhut betaal je ongeveer 300 euro toeslag. Voor die prijs krijg je nagenoeg alles: accommodatie, maaltijden, koffie & thee en bijna alle faciliteiten en entertainment aan boord.
Eten en drinken
Wie een lekkere cappuccino of net dat ene glas wij of cocktail extra, dan is het raadzaam een all-inclusive drankenpakket per dag per persoon te kopen ter waarde van 19,95 euro.

Nougat met honing uit Ajaccio.

Nougat met honing uit Ajaccio.

ONZE SHOPPING TIPS
Barcelona
| Om weinig tijd te verliezen loop je vanaf de bushalte aan de voet van La Rambla meteen in de Barri Gòtic. Tussen de Carrer de Ferran en de Carrer de la Portaferrissa stoot je onder meer op de boetiek Gemma Povo, Art Montfalcon vol hebbedingen en Londji, waar je speelgoed ontworpen door Barcelonezen vindt, en het funky en frisse mode- en accessoirelabel Skunkfunk.
Palma de Mallorca | De voormalige vissersbuurt Santa Catalina is sinds kort the place to be. Deze buurt, ook wel Little Scandinavia genoemd, kenmerkt zich door smalle steegjes met boetieks en nette cafés. Wip binnen bij de conceptwinkel B Connected, verheug je op een detox-smoothie bij Ziva of heerlijke koekjes bij de chique bakkerij Fibonacci.
Ajaccio | Ajaccio is eigenlijk een klein dorpje en verbaasd dagelijks met zijn regionale markt op het Square César Campinchi (8u-13u). Proef zeker de niet te versmaden nougat met honing en noten. Het is de perfecte proviand voor een namiddag op het strand.
Marseille | Winkelen in de Rue de Rome of Rue Paradis is bijzonder uitnodigend. Je vindt er een perfecte mix van internationale en lokale merken als EDJI. Wie kleine boetieks zoekt, moet in de buurt rond de Cours Julien zijn licht opsteken.

Foto’s: © Evelyn Laureyns

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *