Dubrovnik als parel van de Adria

In de late herfstzon die de Kroatische kust in een warme gloed hult, bezoekt reisreporter Gerrit deze parel van het Middellandse zeegebied. Dubrovnik ligt er te blinken als een echt juweel aan de Adriatische kust. Het is een prachtig ommuurde stad die na de oorlog tijdens de jaren ’90 als een feniks uit zijn as herrees.

Uitzicht op Dubrovnik

Uitzicht op Dubrovnik

De stadswallen van Dubrovnik
De muur die de oude stad omringt, is bijna 2 kilometer lang en volledig begaanbaar. De 25 meter hoge en 6 meter brede muren bieden een prachtig uitzicht over de zonovergoten rode daken en de gezellige wirwar van de straatjes in de oude stad. Je kunt op verschillende plaatsen via trappen op de muur geraken, tegen betaling weliswaar. Neem ruimschoots de tijd om te genieten van al dat moois en reken zeker op een anderhalf uur om de volledige muur af te wandelen.

Het haventje van Dubrovnik

Het haventje van Dubrovnik

De toegangspoorten tot de oude stad
Dubrovnik, op een rotsvoorsprong in zee gelegen, is toegankelijk via twee stadspoorten: de Pilepoort en de Plocepoort. De Pilepoort aan de westzijde is de hoofdingang naar de oude stad. Ze geeft rechtstreeks uit op de prachtige hoofdstraat, de Stradun. Langs hier betreden de meeste toeristen de stad. De Plocepoort is de ingang aan de oostzijde. Deze poort ligt vlak aan het levendige jachthaventje en is een ideale plaats om prachtige foto’s te maken van Dubrovnik.

De hoofdstraat Stradun

De hoofdstraat Stradun

De oergezellige hoofdstraat Stradun
Dwars door de oude stad loopt de oergezellige Stradun, eens een kanaal en nu een met marmer geplaveide brede straat, omzoomd door mooie huizen, terrasjes en winkels. Hier kun je genieten van de zuiderse flair en de echte sfeer van de Adria proeven. Aan het begin van de Stradun langs de kant van de Pilepoort staat de Onofriobron, die gespijsd wordt door een 16 kilometer verderop gelegen bron in de bergen. De Onofriobron is van levensbelang geweest voor de watervoorziening van Dubrovnik. Bekijk zeker eens de 16 waterspuiters van dichterbij, die één voor één het bewonderen waard zijn.

Het Fransiskanenklooster
Tegenover de Onofriobron bevindt zich dit interessante klooster met een mooie binnenplaats, omringd door een dubbele zuilenrij. Binnen het klooster vind je een middeleeuwse apotheek, die je absoluut moet gezien hebben. Het bijbehorende museum met zijn waardevolle iconen, goudsmeedwerk en schilderijen is ook een bezoekje waard.

De Onofriobron met zijn 16 waterspuiters

De Onofriobron met zijn 16 waterspuiters

Dubrovnik by night
’s Avonds, als de duisternis over de stad neerdaalt, moet je zeker flaneren in de straten of een terrasje doen op de Stradun of op één van de vele leuke pleintjes. Alle gebouwen zijn erg mooi verlicht. De hele stad baadt in een romantische sfeer. De marmeren straten blinken in het licht van de mooie, oude lantaarns en ook de kerken en monumenten worden prachtig verlicht.

Mooier dan ooit tevoren
Ondanks de zware vernielingen tijdens de oorlog is Dubrovnik als geen andere stad erin geslaagd om als een feniks uit de as te herrijzen. Nu presenteert ze zich mooier dan ooit tevoren. Deze parel aan de Adriatische kust is een absolute aanrader als citytrip of als stop tijdens een verblijfsvakantie langs de Kroatische kust.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Kroatië: croatia.hr/nl-NL
Bereikbaarheid
– Afstand België-Dubrovnik: ongeveer 1600 km
– De vluchttijd bedraagt ongeveer 3u en 50 minuten met tussenstops.

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *