MS-Koningsdam

Uitgebreid getest: cruisen met de MS Koningsdam op de Middellandse Zee

Plan je een cruisevakantie en overweeg je een rondvaart op de Middellandse zee? Check dan dit rapport want reisreporter Bruno scheepte in op de Koningsdam voor de epische Mediterrane Legendes Cruise van Holland America Line. Hij deelt alle fantastische voorzieningen en ervaringen op het schip die bijdroegen aan zijn eerste Holland America Line ervaring.

Via een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel land ik 2 uur later in Rome waar een behulpzaam team van Holland America Lines klaar staat om de aangekomen passagiers naar bussen te begeleiden.  Die shuttlebussen voeren ons in minder dan één uur naar de cruiseterminal van Civitavecchia (Rome). Mijn vrees voor meterslange wachtrijen blijkt ongegrond. Haast onmiddellijk wandel ik via de check-in balies het dek van de MS Koningsdam op. De reiskoffers, reeds in de luchthaven overhandigd, vond ik netjes terug voor mijn cabinedeur. Meteen twee geweldige praktische ervaringen om mijn cruise ‘maidentrip’ te starten.

Wat is een Pinnacle klasse cruiseship?
De MS Koningsdam is het eerste Pinnacle-klasse cruiseschip van rederij Holland America Line. Euh, welke klasse? Hoe vertaalt dit segment zich in verstaanbare taal? Deze schepen hebben bijvoorbeeld geen mensenmassa aan boord. Trouwens tijdens de hele reis zal ik nooit het gevoel hebben samen met tweeduizend vijfhonderd mensen op stap te zijn. Brede promenadedekken, imposante atriums en een hoger luxegevoel (dit kan ik bij het moment van schrijven nog niet vergelijken) en innovatieve snufjes blijken de kenmerken van de Pinnacle-klasse te zijn .

MS Koningsdam aan wal

Links: even poseren voor het imposante cruiseschip | rechts: inschepen op de MS Koningsdam in Triëst

MS Koningsdam voor anker in Malta

MS Koningsdam voor anker in Malta

Cruisevakantie voor levensgenieters
Wie glijbanen, waterentertainment, zwembaden afgezoomd met zonnekloppers, klimmuren of een ijsbaan verwacht moet ik teleurstellen. DE MS Koningsdam blijkt voor rustzoekers, levensgenieters, muziekliefhebbers en zeer zeker voor lekkerbekken en fijnproevers. Alles op dit varend luxehotel lijkt ontworpen voor comfort wat wij, mijn vrouw en ik zeer waarderen. Tijd voor een overzicht van dit prachtig cruiseschip.

MS Koningsdam in woord en beeld

Accommodatie

Onze uiterst comfortabele ‘hut’ is een Verandah Stateroom en bestaat uit een zithoek naast twee zachte bedden met Euro-top matrassen. Deze tweedelige matrassen hebben een soort klassieke zachte kussensloop als extra laag op een onderbed genaaid. Enkele voordelen: verminderde bewegingsoverdracht en een aangepast stevigheidsniveau waardoor de matras beter aanpasbaar is voor verschillende soorten slapers en lichaamstypes. Deze bedden kunnen worden omgevormd tot één queen-size bed (160 cm breed). Ter info: we sliepen als roosjes!

MS Koninsdam Verandah Stateroom

Leuke verwelkoming in de Verandah Stateroom, onze ‘hotelkamer’ voor de volgende dagen!

Kamer met zeezicht
Het oppervlak van een Verandah Stateroom inclusief ‘terras’ varieert tussen de 21 en 39 vierkante meter. Iets waar we toch een beetje voor vreesden was een claustrofobisch gevoel. Onterecht zo bleek en daar dragen wellicht de kamerhoge vensters met zicht op terras, zee of kust aan toe. In de badkamer valt meteen de ruime inloopdouche op. Eentje van het formaat waar menig hotelkamer jaloers mag zijn. Handig zijn de grote aanrechtruimte en leggers voor het opbergen van toiletartikelen.

Handig vind ik de bewegingssensor in de passagiershut. Als je ’s nachts opstaat om bijvoorbeeld de badkamer te gebruiken, gaan de vloerlampen aan. Zo voorkom je, je tenen te stuiten tegen obstakels. De lichten dimmen langzaam nadat je weer rustig in bed ligt. Voor mijn vrouw bleek het bureaumeubel de perfecte plek om elke ochtend haar make-up te doen. De cruisemaatschappij biedt je zelf een make-upspiegel aan!

Bij een Verandah Stateroom beschik je over de volgende voordelen:

  • Luxe badjassen voor gebruik tijdens de cruise;
  • 100% Egyptische katoenen handdoeken;
  • Premium massage douchekop waaruit het water krachtig uitspuit (regelbaar);
  • Vergrotende verlichte make-up spiegel en een haarblazer;
  • Geurige zeep, lotions, shampoo en andere toiletartikelen van Elemis Aromapure;
  • Gratis vers fruit (op aanvraag);
  • IJsemmer en dienblad voor verfrissingen in de passagiershut;
  • Flatscreen TV met video-on-demand;
  • IJsservice, schoenpoetsservice en dagelijks vers opgemaakte bedden;
  • Bar unit;
  • Mini koelkast;
  • 5 stopcontacten in de kamer en USB-poorten naast het bed.

Kleine functies en details dragen bij om je cruise-ervaring aangenaam te verhogen!

Meer kameropties
Goedkoper zijn de binnenkajuiten en kamers zonder terras. Wie met familie een cruisevakantie boekt heeft wellicht baat bij een Family Oceanview Stateroom. Die hut beschikt over extra kastruimte voor maximaal vijf personen en bijkomende slaapplaatsen via de slaapzetel en uitklapbed. Nog ruimer zijn de Neptune Suites die je meteen ook toegang tot de Neptune Lounge zodat je in alle discretie en à la carte kan dineren. Deze optie met sterallures is slechts beperkt beschikbaar en ondanks de pittige meerprijs bijna altijd onmiddellijk volgeboekt.

Eetgelegenheden op de MS Koningsdam

Heerlijk en elegant dineren
Er zijn talrijke eetgelegenheden aan boord van de MS Koningsdam: variërend van fastfood tot tafelen in een klasse restaurant. We geen zin heeft om zijn kamer te verlaten heeft de keuze om alle maaltijden te genieten op de kamer. Een optie die bijna 24 uur per dag ter beschikking is. Heb je dieetbeperkingen of voedselallergieën breng dan zonder vrees het immer enthousiaste personeel op de hoogte. Ik zag persoonlijk hoe een veganist culinair hoogstaand werd verwend.

Van ontbijt tot diner, in de Dining room eet je steeds lekker terwijl je geniet van unieke zeezichten.

Dineren met unieke zeezichten in de Dining Room
In deze prachtige eetzaal kan je terecht voor de meeste maaltijden. Op twee verdiepingen dineer je formeler en tafels zijn er voorzien van witte linnen tafelkleden. Hier bieden ze elegante ontbijten, ontspannen lunches of onvergetelijke meergangen diners. Reserveren is niet nodig maar beter wegens je voorrang op ‘drop-in’ gasten. Je kan bovendien je reserveeroptie afstemmen op bijvoorbeeld de startijd van een concert. Eten in de Dining Room is inbegrepen bij de prijs van uw cruisevakantie.

Pinnacle restaurant: de ‘Taste of De Librije’ door 3-sterren chef Jonnie Boer was culinaire verwennerij ten top:

De Pinnacle Grill serveert indrukwekkend eten in een prachtig intieme setting
Voor wie graag geniet in een hogere culinaire klasse heeft meerdere opties mits extra te betalen. Holland America staat bekend om hun culinaire hoogstandjes. Een van mijn favoriete maaltijden genoot ik in de Pinnacle Grill. Ons culinair feest kreeg de ‘Taste of De Librije’ mee als naam. Drie sterren chef Jonnie Boer uit Zwolle inspireerde het menu naar voorbeeld van zijn restaurant De Librije. De Nederlands kok is lid van de culinaire raad onder leiding van de Zwitsers/Amerikaanse chefkok Rudi Sodamin.

MS Koningsdam Tamarind restaurant

In het Tamarind restaurant beleef je top Aziatische culinaire tradities!

Tamarind: geprezen door Condé Nast Traveler
Condé Nast Traveler, een luxe en lifestyle reismagazine, citeerde: deze keuken evenaart de beste restaurants ter wereld. Culinaire tradities van Zuidoost-Azië, China en Japan ‘tovert’ Master Sushi Chef, Andy Matsuda, om tot kunstzinnige lekkernijen. Nog een reden om te kiezen voor Tamarind is het prachtige uitzicht op de zee aan de achterkant van het schip. Naast de Pan-Aziatische keuken zijn er extra restaurants aan boord die Italiaanse, Franse en Amerikaanse specialiteiten serveren. Natuurlijk probeerden we ze allemaal!

MS Koningsdam Rudi’s Sel de Mer

Restaurant Rudi’s Sel de Mer

MS Koningsdam Rudi’s Sel de Mer

Aanrader! Rudi’s Sel De Mer proefmenu: trio zeevruchtensalade, Bouillabaisse Marseillaise en Rudi’s Face to Face chocolade.

Franse en Italiaanse keuken van topkwaliteit
Rudi’s Sel de Mer, vernoemd naar chef-kok Rudi Sodamin, is een intieme brasserie met klassieke Franse gerechten die indruk maken op iedereen. Op het menu staan vooral visgerechten. Tip: laat nog wat plaats voor de heerlijke desserts of de proeverij van Franse kazen.  En dan heb je nog Canaletto: een restaurant dat authentiek Italiaans eten serveert. Maar wat als je helemaal geen zin hebt in al dat restaurant gedoe? Dan zijn volgende eetgelegen aanraders die helemaal niet aan lekkere en verse kwaliteit moeten onder doen.

Fast casual: snel én goed eten
Laten we niet vergeten dat vakantie je naar dit cruiseschip voert en dat je sommige dagen helemaal geen zin hebt om je te ‘kleden’ voor het avondeten. Of je wil gewoon op het buitendek of rond het zwembad blijven hangen, met de kinderen bijvoorbeeld. Dan is de Lido Market een andere heerlijke en handige optie. Gelegen op de 9de verdieping van de MS Koningsdam, is deze Food Market misschien wel een van de meest populaire informele plekken om te eten.

MS Koningsdam Lido Market

De Lido Market minder formeel maar minstens even vers en lekker!

Je kiest er ontbijt, lunch en diner uit een wereld van intrigerende en extravagante ingrediënten. ‘s Morgens is het moeilijk om hun zelfgebakken brood en gebak te weerstaan. Wij tafelden steevast aan de raamzijde want vanaf deze verdieping heb je de meest waanzinnige zichten op het vaste land. Kies je  je voor een gezonde lunch, dan zijn de hartige salades van Wild Harvest wellicht je ding. En ’s avonds kwam ik hier tussendoor nog genieten van ijs en andere desserts van Sweet Spot.

Kindvriendelijk, snel en lekker eten
Met kinderen snel, eenvoudig en toch lekker eten? Aan het zwembad serveert Dive-In hamburgers, gastronomische hotdogs of New York Pizza voor pizza’s met dunne korst en salades. Voor tussendoortjes of in de avonduren is het Grand Dutch Cafe een andere geweldige optie dankzij hun koffiespecialiteiten, sandwiches en snacks. Het aanbod is te groot om alle eetplekken te benoemen. Toch wil ik het Crow’s Nest nog vermelden waar wij graag lui en voldaan de dag afsloten met een cocktail en nachtelijk zicht op onze volgende bestemming!

Entertainment

MS Koningsdam World Stage

Boven: het impressionante World Stage theater | Midden: de opvoering van BBC Planet Earth II In Concert. Foto’s: © Holland America Line

Overdonderd in het World Stage theater
De avonden aan boord van de MS Koningsdam worden gevuld met een waaier aan ‘uitgaansgelegenheden’ van wereldklasse. Voor muziekliefhebbers is dit een drijvend paradijs. Indrukwekkend vond ik vooral het World Stage. Lokale dansers, populaire zangers en meeslepende films waren enkele van de opvoeringen die ik kon zien.

Maar helemaal impressionant was de opvoering van Planet Earth II In Concert, een samenwerking met BBC Earth Experiences. Terwijl fragmenten uit de bekende Planet Eart II natuurdocumentaireserie op een twee verdiepingen hoog, 270 graden rond LED-scherm je visueel prikkelen, speelt op het podium een symfonisch orkest live de themamuziek van Oscar-winnaar Hans Zimmer en de originele muziek van Jacob Shea en Jasha Klebe van Bleeding Fingers Music.

Dansen in de BB King’s Blues Club
De diversiteit aan entertainment noem ik eveneens zeer indrukwekkend! Je kunt ook genieten van muzikanten van wereldklasse uit de BB King’s All Stars Band met twee vocalisten ondersteund door een drummer, bassist, gitarist, saxofonisten, trompettist en organist. Van funky tot soul en swing, de band doet het allemaal terwijl je geniet van een verrukkelijk drankje of vrolijk danst op hun deuntjes!

Avond entertainment op het cruiseschip MS Koningsdam

Dansen en je kans wagen, het is slechts een greep uit de nachtelijke entertainment op het cruiseschip

Waag je kans in het flashy casino
Billboard Onboard toont dan weer de talenten van live muzikanten, waaronder twee pianisten, een gitarist en een DJ, die om beurten dynamische shows uitvoeren met de interessante feiten en figuren van de muziekindustrie. En in de Rolling Stone Rock Room swing je elke avond uit je sokken. Last but not least vermeld ik bij de entertainment het flashy casino. Hier grijpen vele passagiers graag de kans om met ‘lucky numbers or colors’ op de roulette of aan één van andere goktafels of slotmachines hun cruisevakantie terug te verdienen.

Activiteiten aan boord van de MS Koningsdam

Niet alle dagen meert het cruiseschip MS Koningsdam aan. Maar dat betekent niet dat je je moet vervelen tijdens een ‘zeedag’. Wie niet houdt van luieren of zonnekloppen kan verfrissing zoeken in één van de twee zwembaden. Sommigen vullen dan hun dag met lezen of kruiswoordraadsels. Zelf schreef ik me in voor een rondleiding achter de schermen, een cursus wijn blending en bier proeven. Ik ging zelfs kunst kijken en genoot van de gezellige high noon tea momenten. Daar vertel ik meer over in mijn volgend reisverslag.

Goed om te weten en te gebruiken

Wist je dat aan boord van zo’n cruiseschip een priester verbleef? En dat er een heuse ziekenboeg is met verpleging en een arts? Toegegeven, het verbaasde ook mij toen ik dat vernam. Waar meer mensen interesse voor tonen is het gebruik van behoorlijk internet. Mogelijk, mits betaling en niet goedkoop wegens satellietverbinding. Wel heb je wifi ter beschikking zodat je de Navigator-app kan gebruiken. Eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken is dit een geweldige manier om te zien wat er op en rond het schip gebeurt. Of om je uitgaven te checken!

MS Koningsdam tot besluit

Hoewel de MS Koningsdam tot de grotere schepen behoort van Holland America Cruise line, was ik aangenaam verrast door hoeveel intieme ruimtes en ervaringen aan boord zijn. De cruisemaatschappij begrijpt echt hoe je te verwennen en zorgt voor een onberispelijke service. Dit alles en elke dag ontwaken met een ander postkaartzicht draagt ongetwijfeld bij aan een onvergetelijke cruisevakantie. Ik ben inmiddels een grote fan!
Verantwoording: we waren gast van Holland America Cruise Lines maar alle meningen zijn oprecht en ongecensureerd van mezelf, Bruno Loockx.

Voer je ooit op een cruiseschip van Holland America Line? Deel eventuele tips of herinneringen in de opmerkingen hieronder. Ook vragen over een cruisevakantie met deze rederij zijn welkom bij de reacties.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Holland America Line | Internet: www.hollandamerica.com/nl_NL/cruise-ships/ms-koningsdam

? PIN nu en plan later

Mauritius

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *