3 x citytrippen in Kroatië

Kroatië is een van de mooiste landen van de Balkan met knappe stranden en veel cultuur in de steden. De hoofdstad Zagreb bulkt nog niet van het massatoerisme, Dubrovnik barst van het werelderfgoed en in Split vind je prachtige Romeinse restanten. Zet de koffer voor een weekendje weg maar al klaar!

Uitzicht op de hoofdstad Zagreb

Uitzicht op de hoofdstad Zagreb

Intiem Zagreb
Als citytripbestemming moet Zagreb niet onderdoen voor andere Europese hoofdsteden zoals Berlijn of Wenen. Het massatoerisme heeft de weg naar de Kroatische hoofdstad nog niet gevonden maar dat is niet noodzakelijk een probleem. Er heerst namelijk een intieme sfeer die atypisch is voor grote Europese steden.

Terug in de tijd
Zagreb kent een bloeiend cultureel leven dat je kan opsnuiven in één van de vele musea en theaters of door simpelweg door de straten van het centrum te slenteren. Begin je bezoek aan Zagreb in de bovenstad Gornji Grad. Wandel de middeleeuwse stadskern binnen via de Stenen Poort en ontdek het turbulente verleden van de stad in de smalle, met kasseien geplaveide straatjes.

De Sint-Marcuskerk in Zagreb

De Sint-Marcuskerk in Zagreb

Hoogtepunten in de bovenstad
De 13de eeuwse Sint-Marcuskerk is makkelijk herkenbaar door het dak waarop de wapenschilden van Kroatië, Dalmatië, Slavonië en de stad Zagreb staan afgebeeld. Neem ook een kijkje in de Kathedraal van Zagreb, met zijn twee torens van 108 meter het hoogste gebouw van Kroatië, en op de Dolacmarkt. Verlaat de bovenstad niet voordat je vanop de Lotrščaktoren hebt genoten van het prachtige uitzicht op de benedenstad. Maar schrik niet wanneer er om exact 12 uur een kanonshot afgaat ter herinnering aan de verdrijving van de Turken in de 13de eeuw.

Relaxen in de benedenstad
In de benedenstad, ofwel Donji Grad, stralen majestueuze gebouwen zoals het Nationaal Theater en het Kunst Pavilioen de pracht van het Oostenrijks-Hongaarse verleden van Zagreb uit. Het zogenaamde Lenucihoefijzer, 7 groene parken in een U-vorm, is de ideale plaats om even te ontspannen na een hele dag citytrippen.

Praktisch: vanuit Brussel vertrekken dagelijks, met uitzondering van zaterdag, vluchten naar Zagreb.

Uitzicht op Dubrovnik

Uitzicht op Dubrovnik

Dubrovnik: parel aan het water
Gelegen op een schiereiland tussen het groen van de Srđheuvel en aan het schitterende blauwe water heeft Dubrovnik haar titel als parel van de Adriatische Zee niet gestolen. De historische stad, die volledig is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, is één van de mooiste ommuurde steden van de wereld. Voeg daaraan de prachtige natuur en stranden errond toe en het paradijs is niet ver weg.

Wandel op de muren
Een bezoek aan Dubrovnik begint altijd op de bijna twee kilometer lange stadsmuren rond het centrum. Trek gerust enkele uren uit voor de wandeling rond de stad. In de vestingstad, die trouwens volledig autovrij is, vind je een overvloed aan prachtige historische gebouwen. Wandel het historisch centrum binnen via de Pilepoort en je komt rechtstreeks uit op de Stradùn: de hoofdstraat en het kloppende hart van de stad. Aan beide kanten van de 300 meter lange geplaveide straat, vormen smalle steegjes een doolhof om in te verdwalen.

Stradùn in Dubrovnik

Stradùn in Dubrovnik

Plein vol trekpleisters
Loop je de Stradùn helemaal af richting het westen, dan kom je uit op het Luzaplein. Rond dit populaire plein liggen de belangrijkste seculiere gebouwen van Dubrovnik, zoals het Rectoren- en het Sponzapaleis. De grote fontein van Onofrio, het Franciscanenklooster en fort Lovrijenac zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden die de stad nog herbergt.

Uitzicht op het paradijs
Buiten de stadswallen zijn er niet veel historische gebouwen, maar kan je genieten van de prachtige natuur. In minder dan 4 minuten brengt de kabelbaan van Dubrovnik je naar de top van de Srđheuvel voor een prachtig uitzicht over de stad en de Adriatische Zee.

Praktisch: vanuit Brussel vlieg je 6 keer per week naar Dubrovnik.

Kuieren langs het water in Split

Kuieren langs het water in Split

De Romeinse wortels van Split
Split is, na Zagreb, de 2de grootste stad van Kroatië en de grootste stad van Dalmatië. Split vond zijn oorsprong toen de Romeinse Keizer Diocletianus aan het einde van de 3de eeuw besloot zijn paleis te bouwen aan de voet van de Marjanheuvel. Sinds de 4de eeuw ligt het mausoleum van de keizer in de Kathedraal van Sint-Domnius, de patroonheilige van Split. Ironisch als je weet dat Diocletianus een berucht christenvervolger was.

Het Paleis van Diocletianus

Het Paleis van Diocletianus

Wonen in een paleis
Het Paleis van Diocletianus, dat in 1979 werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, is een van de beste bewaarde Romeinse villa’s en het hoogtepunt van een bezoek aan Split. Het paleis is niet zomaar een bezienswaardigheid, maar het centrum van de stad. Het leven speelt zich letterlijk af binnen de muren van het paleis. Tot op de dag van vandaag wonen er zelfs nog mensen.

Met de locals eten in konoboa’s
Na de geschiedenis van de stad ontdekt te hebben is het tijd om in het hedendaagse leven van Split te duiken. Trek naar de Riva, de zeepromenade aan de voet van het paleis, en meng je er onder de locals voor een kopje koffie. Een wandeling door de verschillende wijken van de stad mag zeker ook niet ontbreken. Ga bijvoorbeeld naar de wijk Veli Varoš om er te genieten van de lokale specialiteiten in één van de vele traditionele restaurants, ook wel ‘konoba’s’ genoemd.

Praktisch: vlieg vanuit Brussel 1 keer per week naar Split.

Logeertip: Interhome verhuurt meer dan 4.000 vakantiewoningen in Kroatie! Wie slim zoekt vindt zeker interessante aanbiedingen in of nabij de vermelde steden.

Foto’s: © Eric Criswell | Mario Horvat | Ludovico Verducci | Ruzdi Ekenheim | Sandra Lippross | Dragos Pop

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *