Het Warschau van Chopin

Reisreporters top 10 te bezoeken steden in 2017

Onze Reisreporters hebben het afgelopen jaar heel wat afgereisd en bij elkaar geschreven. Binnen de categorie steden zijn er ons 10 plekken bijgebleven die absoluut een bezoek verdienen. Snel een weekendje weg of een uitgebreide citytrip, de keuze is aan jou. Deze 10 steden bevelen we alleszins warm aan.

alberobelloJe waant je niet in Europa als je tussen de schattige en aparte huisjes in Alberobello staat. Puglia, in het zuiden van Italië, staat bekend om zijn ‘trulli’: witte kegelvormige woninkjes uit steen. Nergens staat ze zo dicht bij elkaar als in de wijk van Alberobello, waar ze een dorp op zich vormen. Wie in 2017 Unesco Werelderfgoed wil bezoeken, is hier aan het juiste adres!

“Een must om te bezoeken als je in de buurt bent!”

 

hullToen Reisreporter Kiënta eind juni arriveerde in Kingston upon Hull, kortweg Hull, lag de havenstad er – wel ja – gehavend bij. De voorbereidingen en vooral wegenwerken in aanloop van de ‘Hull City of Culture 2017’ festiviteiten waren in volle gang. Dit jaar is het dan ook nog méér de moeite om de boot te nemen en deze richting uit de reizen. De stad steekt in een heel nieuw jasje, maar de sfeer (én de pubs) blijven authentiek!

“The Deep wordt aanzien als hét paradepaardje van de stad, maar dat is slechts het topje van de culturele ijsberg. De stad bruist als nooit tevoren. Een waardige City of Culture 2017, nu al.”

 

Kopenhagen2017

Geen enkele stad is hipper dan de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het populaire designmerk HAY vindt er zijn oorsprong, in het centrum planten ze moeiteloos een heus pretpark en hier noemen ze hun stadbibliotheek ‘de Zwarte Diamant’. Wie de kleppers als het beeld van de Kleine Zeemeermin en de schilderachtige Nyhavn wil overslaan, vindt zijn gading in de eigenzinnige wijk Christianshavn waar ooit vrijstad Christiania werd opgericht.

“Kopenhagen omschrijf je niet in één woord. Het is er hip, gemoedelijk, modern maar ook authentiek en charmant. Het vooroordeel dat het er duur is, kan ik al meteen van tafel vegen. Veel plekken kan je gratis bezichtigen.”

 

materaWij van Reisreporter houden van verborgen pareltjes waar we onze ogen op kunnen uitkijken. Enorm enthousiast waren we dan ook toen Reisreporter Herman zijn verhaal deed over de authentieke stenen huisjes van Matera. In de volksmond noemt men ze ‘sassi’, wat stenen betekent. Er hangt een hele geschiedenis aan verbonden. Maar slenter er eerst even rond en maak wat foto’s voor je op jacht gaat met de gids!

“Matera bestaat uit een harmonieus geheel dat een schitterend beeld geeft van zowel bovenaf als van beneden.”

 

nuenenFietsen door het Nederlandse Nuenen in het spoor van Vincent van Gogh bij zonsondergang. Dat was de insteek voor de BrabantNacht 2016 waar Reisreporter Fien aan deelnam. Een tripje om over te doen bij klaarlichte dag, in de zomer of in hartje winter. Een authentieker Nederland vind je haast niet, mede dankzij de Van Gogh Village en de Watermolen van Opwetten.

“Combineer je een weekendje fietsen liever met een stad? Dan is Brabant de ideale bestemming. Alles ligt er om de hoek. Het landelijke Nuenen bevindt zich slechts op enkele minuten rijden van Eindhoven, waardoor een dagje shoppen binnen handbereik ligt!”

 

parkstad-limburgParkstad Limburg ging dit jaar lopen met de Tourism for Tomorrow Award voor ‘beste reisbestemming ter wereld’. Beetje ambitieus voor een stadsregio die na de sluiting van de mijnen zo’n 50 jaar geleden terugzakte in criminaliteit, werkloosheid en leegstand. Reisreporter Miet ontdekte toch dat de plek zijn titel verdient.

“Afgelopen jaren was Parkstad Limburg de snelst groeiende toeristische regio van Nederland dankzij een unieke samenwerking tussen de overheid, privésectoren, verenigingen en het aanstekelijke positivisme van de Limburger.”

 

portoReisreporter Kiënta bezocht Porto in het vroege najaar. De perfecte timing! De zonsondergangen aan de rivier Douro zijn magischer en de gevels op Praça da Ribeira, het historisch hart van de stad, kleuren warmer. Bovendien kun je er dan nog steeds in een zwierige zomerjurk rondkuieren.

“Portugezen weten wat goed is. Ze eten en drinken hier graag naar hartenlust en laten alles het liefst zijn gewone, gemoedelijke gangetje gaan. Wat betreft de hoogtepunten ben je op twee dagen rond in Porto, maar maak er gerust een verlengd weekend van. Genieten van het goeie leven vraagt tijd.”

 

reykjavikDat IJsland verschrikkelijk in de lift zit, verbaast ons niets. Wij konden haast niet wachten om te vertrekken toen Reisreporter Valerie ons haar verslag over hoofdstad Reykjavik bezorgde. Alles is er te vinden: architectuur (kijk naar de Hallgrímskirkja!), gastronomie (al ooit gedroogde vis gegeten?), natuur (zwem in een natuurlijk verwarmd bad bij -10°C), cultuur en design.

“Reykjavik is een citytripstad bij uitstek. Er is veel te zien op een relatief kleine oppervlakte. En voor de reisafstand moet je het ook niet laten: op 3 uur tijd vlieg je ernaartoe vanuit Brussel”

 

thanetWie het aan onze Belgische kust voor bekeken houdt, reist af naar het eiland van Thanet. Kuststadjes Margate, Ramsgate en Broadstairs werken er samen om toeristen er een deugddoend weekend te beloven. Reisreporter Kiënta mocht dat aan den lijve ondervinden. De haven van Ramsgate is een architecturaal hoogstandje, kunst te over in de Turner Contemporary in Margate en met de heropening van het pretpark Dreamland, ook in Margate, hebben de kids ook de tijd van hun leven!

“In Ramsgate en Margate staan genieten van een, met wat geluk Belgisch pintje of een heerlijke visschotel centraal, terwijl de kinderen stoeien op het strand. Foto’s worden er gemaakt, niet voor Facebook, maar voor het familiealbum. Dit weekend is van jullie.”

 

warschau

Reisreporter Bruno ging op citytrip naar de Poolse hoofdstad Warschau waar hij in de voetsporen stapt van componist Frederic Chopin. Het wordt een muzikale, cultureel rijke trip die zelfs in de smaak valt voor wie niet houdt van klassieke deuntjes. We stonden er verstelt van hoeveel verschillende nationaliteiten er nog komen luisteren naar de openluchtconcerten in het park. Weetje om nooit meer te vergeten: Chopins hart ligt begraven in Heilige Kruis kerk. Dichter bij de componist geraak je met andere woorden niet.

“Wie denkt dat alles er een beetje stoffig of oubollig aan toe gaat tijdens deze citytrip heeft het mis. Warschau ontdekken in de voetsporen van Chopin is een absolute aanrader en toont je zowel enkele hoogtepunten als minder bekende plekken in de stad.”

 

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *