Parkstad Limburg: van vervallen mijnstreek tot ‘beste reisbestemming ter wereld’

52 jaar geleden sloten de mijnen in wat nu de stadsregio Parkstad is. Het verdwijnen van 75.000 arbeidsplaatsen veroorzaakten een enorme malaise van criminaliteit, leegstand tot werkloosheid. Nu zijn ze de snelst groeiende toeristische regio van Nederland. Dat leverde hen onlangs de Tourism for Tomorrow Award 2016 op voor ‘beste reisbestemming ter wereld’. Miet zocht voor ons uit of Parkstad Limburg die titel waardig is.

Een toeristische explosie
Parkstad Limburg ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Steden als Luik, Aken, Maastricht en Hasselt liggen in de directe omgeving en ook vanuit Brussel is het amper een uur rijden. Afgelopen jaren was Parkstad Limburg de snelst groeiende toeristische regio van Nederland dankzij een unieke samenwerking tussen de overheid, privésectoren, verenigingen en het aanstekelijke positivisme van de Limburger.

Het Maankwartier met de Heliostaat © Maankwartier Heerlen

Het Maankwartier met de Heliostaat © Maankwartier Heerlen

Het Maankwartier, hét visitekaartje van Heerlen
Dorpen als Heerlen en Kerkrade doorkruiste je vroeger zo snel mogelijk om naar het mooie Maastricht te rijden. De metamorfose is indrukwekkend. De stationsbuurt, vroeger een verloederde gevaarlijke plek, is nu het Maankwartier en hét visitekaartje van Heerlen. Het verbindt de twee delen van de stad,  vroeger gesplitst door het spoor. Ontwerper Michel Huisman, meer kunstenaar dan architect, zocht inspiratie in de mijnbouw, het Romeins verleden en combineerde het met groene ruimtes, intieme straatjes, kunstwerken, trappen en ontmoetingspleinen. Pronkstuk is de Heliostaat, een smalle hoge toren met middenin een halfronde bol, die met behulp van een astronomisch uurwerk het zonlicht opvangt en weerkaatst in de ondergrondse garage en supermarkt.

Murals in Heerlen

Murals in Heerlen © Fleurminator

Cultura Nova © benedeluxe.eu

Cultura Nova © benedeluxe.eu

Street Art en het zomerfestival Cultura Nova
Heerlen pronkt met de titel ‘Street Art hoofdstad van Nederland’. Initiatiefnemer Martis Raenys nodigde wereldwijd de meest bekende street art kunstenaars uit. Tegen vergoeding maakten ze schitterende muurschilderijen, te bewonderen tijdens street arts wandelroutes. Een ander staaltje van kunstuiting is Cultura Nova, een jaarlijks grensoverschrijdend cultureel zomerfestival. Op buitengewone locaties in Zuid-Limburg en de Euregio kan je gedurende tien dagen genieten van een indrukwekkend circustheater, zintuiglijke performances, confronterend toneel en opzwepende optredens.

Kasteel Hoensbroek © benedeluxe.eu

Kasteel Hoensbroek © benedeluxe.eu

Abdij Rolduc © André Nauta

Abdij Rolduc © André Nauta

Indrukwekkend cultureel erfgoed
Ze zijn toekomstgericht, maar koesteren niettemin hun rijk cultureel erfgoed. In het kasteel Hoensbroek, één van de grootste en mooiste kastelen van Nederland, kan je meer dan veertig authentieke, rijkelijk ingerichte kasteelvertrekken bewonderen die dateren uit de middeleeuwen tot en met de 18de eeuw. Voor de kids zijn er aangepaste speelboxen. De 900 jaar oude Abdij Rolduc, het grootste abdijcomplex van de Benelux, vermeld op UNESCO’s lijst van de top 100 monumenten in Nederland, is eveneens een toeristische topper.

Snow World, het grootste indoor skiresort ter wereld
De Limburgers hebben de reputatie bescheiden te zijn, hun nieuwe realisaties zijn dat alles behalve. In Landgraaf creëerden ze Snow World: het grootste indoor skiresort ter wereld. Het hele jaar door kan je er genieten van kraakverse sneeuw, goed onderhouden pistes, sfeervolle après-ski en heerlijkste wintergerechten. Toch liever nood aan het zonnetje? Ook dat kan in het ernaast gelegen spectaculair klimpark. Adventure Trail leidt je via twintig hindernissen naar de top van de berg. Nadien suis je terug naar beneden met de tokkelbanen of neem je de Alpine Coaster.

mondoverde1

© Jacky | © Andy von der Wurm

De Wereldtuinen Mondo Verde © Miet Waes

De Wereldtuinen Mondo Verde © Miet Waes

Een reis rond de wereld in Mondo Verde
De Belg Jan Nonneman maakte met Mondo Verde, een prachtige natuurpark met fauna van over de hele wereld, zijn droom waar. Toen het niet leefbaar bleek, kocht de familie Honing in 2006 het 25 hectare grote terrein en maakte er met behoud van de prachtige natuur een heus familiepark van met wilde en andere dieren, een foliesbos en moderne attracties zoals achtbanen en autoscooters. De Russische kunstenaar Alexander Taratynov kocht het nabijgelegen Kasteel Strijthagen op, renoveerde het en stelt er zijn natuurgetrouwe grote beelden tentoon in de tuin.

Kasteel Strijthagen © benedeluxe.eu

Kasteel Strijthagen © benedeluxe.eu

Beeldenkunst van Alexander Taratynov © Miet Waes

Beeldenkunst van Alexander Taratynov © Miet Waes

De Gaia Zoo, ‘Leukste Uitje in Nederland’
Gaia Zoo in Kerkrade, die lonkt met het grootste indoor Dino Speelpark van Europa, de JunglDee Tour met touwbruggen en klimtorens en de kinderboerderij met een ruim assortiment dieren van over de hele wereld, werd terecht bekroond tot ‘Leukste Uitje in Nederland’. Wij ronden onze ontdekkingstocht in Zuid-Limburg af op het Museumplein in Kerkrade met een bezoek aan Columbus Earth Theater, Cube Designmuseum en Continium Discovery Center. Tijd te kort, maar we komen zeker terug, aangestoken door het enthousiasme en de creativiteit van de  Zuid-Limburgers.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Zuid-Limburg | Internet: www.vvvzuidlimburg.nl
Bereikbaarheid
Parkstad ligt op een uur rijden van Brussel. De 26 kilometer lange Buitenring zorgt voor een vlotte verbinding tussen gemeenten in de regio en voor een goede verbinding met nationale en internationale wegen.
Overnachten
Abdij Hotel Rolduc | Internet: www.rolduc.com
Hotel Snowworld Landgraaf | Internet : www.snowworld.com
Château Neercanne | Internet: www.chateauhotels.nl/Winselerhof
Eten en drinken
Filmzaal Schunck in Heerlen | Internet: www.schunck.nl
Winselerhof | Internet: www.chateauhotels.nl/Winselerhof
Bezienswaardigheden
Murals Heerlen | Internet: www.heerlenmurals.nl
Maankwartier | Internet: www.maankwartier.nl
Kasteel Hoensbroek | Internet: www.kasteelhoensbroek.nl
Abdij Rolduc | Internet: www.rolduc.com
Cultura Nova | Internet: www.cultura-nova.nl
Snowworld | Internet: www.snowworld.com
Mondo Verde | Internet: www.wereldtuinenmondoverde.nl
Artland Kasteel Strijthagen | Internet: www.artland.top
GaiaZOO | Internet: www.gaiazoo.nl
Museumplein | Internet: www.museumpleinlimburg.nl

Coverfoto: © Dolf Conraads

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

9 reacties op “Parkstad Limburg: van vervallen mijnstreek tot ‘beste reisbestemming ter wereld’”

 1. Het Maankwartier met het Mijnwater is natuurlijk absoluut geen visitekaartje; bedacht door een kunstenaar, zonder rekening te houden met functionaliteit, materiaalgebruik, locatie, stedenbouw en bestemming. Mislukt project gebouwd voor overdaad, toevoeging van 95.000 m2 in een binnenstad die al gekenmerkt wordt door 250.000 m2 leegstand. Berokkent eerder schade dan dat het iets goeds brengt. Ligt ook aan de verkeerde zijde van het station. Bouwen voor leegstand kan natuurlijk nooit een visitekaartje zijn. En zo mooi is het ook niet met zijn niet eens functionerende heliostaat die een beetje licht in een leegstaande parkeergarage schijnt.

  1. Beste Jos. Hou eens op met een trieste zeurpiet zijn. Misschien moet je je oude verrotte panden eens opknappen kerel.

   Voor de rest: Deze man is eigenaar van veel leegstaande en slecht onderhouden panden in Heerlen (bouwvallen), investeert er niks in, geeft het Maankwartier en de overheid de schuld dat het slecht loopt, en zit op internet te trollen iedere keer als iemand de durf heeft zich positief uit te laten over de stad. Wat een kwal.

 2. Jammer van dat enigszins zure commentaar vd heer vd Mortel. Op ieder prachtig schilderij is wel een vlekje te zien.

  Te lang is Parkstad negatief in het nieuws geweest. Je merkt dat er op diverse plaatsen en met veel verschillende initiatieven hard gewerkt word om alles te verbeteren. Dit begint nu zichtbaar te worden en zijn vruchten af te werpen blijkens onder andere bovenstaand artikel. Gelukkig komen er steeds meer positieve geluiden en durven de bewoners voorzichtig eindelijk weer een beetje trots op hun woonplaats te zijn ?

 3. Heerlen de beste reisbestemming ter wereld???
  Ik dacht het van niet, ook al ben ik geboren en getogen in Heerlen. Vroeger ging het veel beter er aan toe. Werkgelegenheid was hoog en vele winkels waren druk bezet.
  Nu loop je door een verlaten centrum wat Heerlen heet. Vele panden staan leeg. Bioscoop is gesloten. De gezelligheid is weg.
  Nu alleen staat er een Maankwartier wat de toekomst moet geven in Heerlen. De vraag is of ze deze wel bezet krijgen ondanks de hoge vraag prijs.
  Of hebben ze een kat in de zak gebouwd. Alles met behulp van gemeenschapsgeld. Heeft de bewoners hier om gevraagd???

  Gelukkig woon ik niet meer in Heerlen.

 4. Tourisme is per definitie geen betrouwbare pilaar om je economie en identiteit aan op te hangen. De tourist heeft alleen baat bij een duidelijk, vaak conservatief, beeld van een regio of stad. Het historiserende maankwartier is daar een duidelijke uiting van. Als oud-Heerlenar wens ik de stad het allerbeste, maar maan ook tot voorzichtigheid. Er zal toch integraler naar de toekomst gekeken moeten worden dan met toeristische attracties. Daar hoor ik weinig over. Een megakans zoals de IBA wordt maar zeer beperkt aangegrepen om diep in het weefsel van Parkstad in te grijpen. Ik blijf altijd met veel interesse naar Parkstad kijken, en hoop dat ze inderdaad een aantrekkelijke stadsregio kunnen blijven.

 5. Leuk artikel!
  Nog wat toevoegingen, al zal ik voor iedere die ik noem ook wel weer eentje vergeten:
  *Het Thermenmuseum in Heerlen, opgravingen van een Romeins badhuis: http://www.thermenmuseum.nl
  *Parkstad Limburg Theaters en poppodium Nieuwe Nor in Heerlen programmeren nationale en ook vaak internationale toppers: https://www.plt.nl/ & http://www.nieuwenor.nl/
  *Leisure Dome te Kerkrade met o.a. Glowgolf, lasertag, bowlen: http://www.leisure-dome.nl/
  *Quatro Cinema, de bioscoop met de meest lekkere zitplaatsen die je ooit tegen zal komen: http://www.quatrocinema.nl/ in Heerlen
  *Enkele zeer mooie natuurgebieden: Brunssumerheide, Schutterspark en Schinveldse bossen: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/brunssummerheide
  Botanische Tuin Kerkade: http://botatuin.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *