Op ontdekking in dynamisch Reykjavik

De IJslandse hoofdstad Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. De stad straalt een speciale en gezellige sfeer uit. Terwijl we door de straten struinen overvalt ons een echt sixtiesgevoel. Reisreporter Valerie ging op ontdekking in deze uitzonderlijke hoofdstad!

Legendarische hotdog en rotte haai
We starten de middag met een hotdog. Maar niet zomaar een! Van heinde en verre komen mensen naar het kraam langs de haven van Reykjavik voor deze lekkernij. Ook wij zijn er weg van. De hotdog kost om en bij de 3 euro, wat voor velen democratische prijs is. We zien verschillende mensen de ene hotdog na de andere verorberen. In de haven van Reykjavik ligt de rommelmarkt Kolaportið, gevestigd in een oude havenloods. Wij snuffelen hier even rond. Tot onze verbazing kun je hier gedroogde vis vinden, waaronder Kæstur Hákarl, wat letterlijk ‘rotte haai’ betekent. Het stinkt verschrikkelijk en ook de smaak valt niet echt mee. Blijkbaar vinden de IJslanders de smaak ook niet super, maar worden de haaiblokjes vooral gegeten omdat het stoer staat.

De haven van Reykjavik met uitzicht op de binnenstad. © Wikimedia Commons

De haven van Reykjavik met uitzicht op de binnenstad. © Wikimedia Commons

Schaatsen langs het stadhuis
Na het marktje wandelen we verder naar het stadhuis. Het gebouw is op zich niet zo indrukwekkend, maar het tafereel dat zich erlangs afspeelt, is prachtig. Het grote meer dat naast het stadhuis ligt, is helemaal bevroren. Op het ijs lopen eenden, ganzen, ouders met kinderwagens en jongens en meisjes sleeën en schaatsen er vrolijk door elkaar. Het kind in ons komt naar boven en al snel glijden wij ook met een grote lach op ons een gezicht over het ijs.

De Hallgrímskirkja © Toerisme IJsland

De Hallgrímskirkja © Toerisme IJsland

Futuristische kerk
Na het kinderlijk plezier zijn onze batterijen helemaal opgeladen om een beetje aan cultuur te doen. We begeven ons naar de Hallgrímskirkja, een kerk met een futuristisch kantje. De kerk is het hoogste gebouw van IJsland. De meeste gebouwen in Reykjavik hebben een vrij oude en gezellige gevel, waardoor ze in groot contrast staan met deze strakke, moderne kerk. We gaan met de lift naar de achtste verdieping. Van daar hebben we een geweldig uitzicht over de noordelijke hoofdstad. Nu pas zien we hoe kleurrijk Reykjavik echt is. Bijna ieder huis heeft een andere felle kleur en ook daken zijn niet gewoon grijs of zwart. In contrast met de witte sneeuw is dit een zicht waar je je ogen niet van kunt wegtrekken.

Het uitzicht op de daken is spectaculair. © Pixabay

Het uitzicht op de daken is spectaculair. © Pixabay

Mode en design
De inwoners van IJsland en vooral van Reykjavik hechten duidelijk veel belang aan mode en design. In de stad vind je het ene speciale winkeltje na het andere. En zelfs bij -10° lopen de IJslanders er nog erg modieus bij. Het valt op dat zowel de mode als de interieurs sterk beïnvloed worden door de jaren zestig. In sommige straatjes lijkt het alsof je jaren terug in de tijd wordt gekatapulteerd.

Food and Fun
’s Avonds nemen we plaats aan de tafels in restaurant Vox. Dit restaurant ligt in het Hilton Nordica Hotel en staat hoog aangeschreven in IJsland en ver daarbuiten. Net op het moment dat wij er zijn, blijkt het Food and Fun Festival plaats te vinden. Dit is een festival waarbij 15 competitieve buitenlandse koks het tegen elkaar opnemen. Ze komen koken in IJslandse toprestaurants, waarna er een winnaar wordt aangeduid. Speciaal voor deze gelegenheid is er het Food and Fun Menu, waar wij geen nee tegen zeggen.

Vox is een topper wat betreft IJslandse gastronomie. © VOX

Vox is een topper wat betreft IJslandse gastronomie. © Vox

Creatief met streekproducten
Vox staat voor de Nordic Cuisine in combinatie met bepaalde trends. Het restaurant promoot duurzame visserij in Scandinavische landen en besteedt heel veel aandacht aan streekproducten. Al deze elementen worden geïntegreerd in het Food and Fun Festival. We krijgen plaatselijke vis, lam en seizoensgroenten voorgeschoteld. Het ene gerecht is nog verfijnder en meer creatief dan het andere. Vox is een absolute topper.

Genezend wonder van de natuur
Tussen Reykjavik en het vliegveld ligt de Blue Lagoon. Iedereen die aankomt of vertrekt, maakt hier een tussenstop. Het is een spa waarvan het natuurlijke water een helende werking heeft. Patiënten met bepaalde huidziektes zoals psoriasis hebben baat bij het water. De ziektes worden niet genezen, maar de symptomen worden wel een pak minder erg. Ook als gewone ontspanning is de Blue Lagoon een echte aanrader. Het is -10° wanneer wij de bron, die niet overdekt is, ingaan. Eerst met twijfel, maar die verdwijnt helemaal als we het heerlijk warme water voelen. Op sommige plaatsen kan het tot 45 graden worden. Zo is het heerlijk zwemmen terwijl de buitentemperatuur ver onder nul ligt.

Zwemmen in Blue Lagoon bij -10°. © Pixabay

Zwemmen in Blue Lagoon bij -10°. © Pixabay

Uitzonderlijke citytrip
Reykjavik is een citytripstad bij uitstek. Er is veel te zien op een relatief kleine oppervlakte. Met de mix van cultuur, natuur,  mode en design is er voor ieder wat wils. En voor de reisafstand moet je het ook niet laten: op 3 uur tijd vlieg je van Brussel naar de luchthaven dicht bij Reykjavik.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
IJsland
| www.visiticeland.com
Reykjavik
| www.visitreykjavik.is
Bezienswaardigheden
Kolaportið |
Hallgrímskirkja
Blue Lagoon
| www.bluelagoon.com
Excursies
Reykjavik Excursions
| www.re.is
Eten en drinken
VOX | www.vox.is
Food and Fun Festival
| www.foodandfun.is
Bereikbaarheid
Icelandair
| www.icelandair.be
Wekelijks vliegt Icelandair het hele jaar door rechtstreekts vanuit Brussel, Schiphol, Frankfurt of Parijs
Overnachten
Hilton Nordica | www.hiltonreykjavik.com

Coverfoto: © Thomas Mitchell

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *