Op je sneakers door cool Kopenhagen

Kopenhagen omschrijf je niet in één woord. Het is er hip, gemoedelijk, modern maar ook authentiek en charmant. Het vooroordeel dat het er duur is, kan ik al meteen van tafel vegen. Veel plekken kan je gratis bezichtigen. Dag één: een toertje door het centrum langs de belangrijkste hoogtepunten.

Wie Kopenhagen zegt, denkt meteen aan de Kleine Zeemeermin. Maar het cliché wil dat de stad veel meer is dan een bronzen beeld uit een sprookje. Haal bij de toeristische dienst een gratis overzichtelijk stadsplan, trek gemakkelijke schoenen aan en volg deze wandeling langs bijna alle hoogtepunten van deze Deense parel.

Kopenhagen: ingang van de Tivoli Tuinen

Ingang van de Tivoli Tuinen

Kopenhagen: pretpark in het groen

Pretpark in het groen

Adrenaline in de tuin
Beginnen doen we aan de Tivoli Tuinen, een pretpark midden in het centrum omgeven door parken en vijvers en vlak achter het Centraal Station van Kopenhagen. Zelfs wanneer je geen pretparkfanaat bent, loont het de moeite om een toegangskaartje te kopen en de tuinen te bezoeken. Voor 110 DKK (ongeveer 15 euro) krijg je enkel toegang tot het park, maar voor het dubbele van de prijs mag je ook op alle attracties.

Kopenhagen: adrenaline verzekerd op deze attracties

Adrenaline verzekerd op deze attracties

Spendeer slim
Je kan ook apart betalen per attractie met 1 tot 3 kaartjes van telkens 25 DKK. Maar let wel op: 3 achtbanen waar je telkens 3 kaartjes (75 DKK) voor moet afrekenen laat de rekening wel hoog oplopen. Enkel als je zeker weet dat je slechts 1 of maximaal 2 attracties wil proberen, is het een goed idee om ze apart af te rekenen.

Kopenhagen: het HAY House op de hoek van Strøget

Het HAY House op de hoek van Strøget

Mexicaanse lunch
Voldoende loopings gemaakt en genoten van de groene omgeving? Goed, dan wandelen we verder langs het stadhuis van Kopenhagen naar de Højbro Plads. We hebben geluk want er vindt net een klein street food festivalletje plaats. Onze lunch bestaat uit verse taco’s en groentesapjes. Loop je het plein verder af dan kom je terecht in het verlengde van de belangrijkste winkelstraat Strøget met op de hoek HAY House: de drie etage tellende winkel van het Deense designmerk.

Etalages kijken
Vervolg de weg en doe even aan window shopping langs etalages van Michael Kors, BOSS, Burberry, Gucci of Cos. Echt shoppen gaat natuurlijk ook, met let op de openingsuren: op zon- en feestdagen zijn alle grote winkels en ketens gesloten. Aan het einde van de straat kom je uit op Kongens Nytorv, een ander groot plein en ook de plek waar je moet afstappen als je met de metro van de luchthaven komt.

Kopenhagen: hoogtepunt één: Nyhavn

Hoogtepunt één: Nyhavn

Nieuwe haven, oude glorie
Hoogtepunt één is in aantocht als je het plein verder afloopt: Nyhavn of de nieuwe haven. Gekleurde huisjes versieren er het kleine haventje en ondanks de drukte en een overvloed aan Japanners met een selfiestick geeft dat een heel pittoresk beeld. Neem even de tijd om hier rond te kuieren en bij wijze van souvenir een aantal kiekjes te maken.

Koninklijk uitje
Aan cultuur geen gebrek in Kopenhagen. Vervolg de route en je komt op het Amalienborg uit: de residentie van de Deense koningin met gebouwen die dateren van omstreeks 1750. Ertegenover ligt de indrukwekkende Frederikskerk, ook wel Marmeren Kerk (Marmorkirken) genoemd. Stap er binnen en kom even tot rust.

Kopenhagen: Amalienborg

Amalienborg

Kopenhagen: Marmeren Kerk

Marmeren Kerk

Onderdompelen in design
Kopenhagen en eigenlijk heel Scandinavië staan bekend om zijn creatieve vibe die zich vertaalt in knappe interieurs en vormgeving. Zin in een designbad? Stap dan binnen in het Design Museum een paar meter verderop, het grootste museum in Denemarken voor Deens en internationaal design. De permante collectie biedt een overzicht van 20ste-eeuwse vormgeving. Denk: meubilair, tekeningen, affiches, kunstvoorwerpen en mode.

Kopenhagen: hoogtepunt twee: de Kleine Zeemeermin

Hoogtepunt twee: de Kleine Zeemeermin

Klein maar fijn
Op naar hoogtepunt twee dan: vervolg de weg langs de kade en als je goed kijkt, zie je ze al staan. Juist, de Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen. Er werd me op voorhand ingefluisterd dat het goed zoeken was naar het relatief kleine bronzen beeld, maar dat is dan meer de schuld van de meute Japanners die errond staan dan de grootte. Wacht niet tot die weg zijn, maar wurm je gewoon op de rotsen voor de perfecte foto. Wist je trouwens dat het originele sprookje niet zo gelukkig eindigt als Disney ons deed geloven? De tristesse in haar ogen doet al zoiets vermoeden.

Kopenhagen: Kastellet

Kopenhagen: Kastellet

Kastellet

Authentieke huisjes in de Rævegade en Krusemyntegade

Restanten van het verleden
Aan de overkant ligt Kastellet, een vijfhoekig vestingwerk met vijf bastions, gesticht door de Deense koning Christian IV in 1626. Hier vind je verschillende paviljoenen die nu door het Deense leger gebruikt worden. Maak er een lus en keer terug richting Botanische Tuin. Vergeet onderweg niet om je heen te kijken. In de Rævegade en Krusemyntegade staan naast een verdwaalde kerk ook authentieke gele huisjes die je even in een ander tijdperk brengen.

Botanisch4 Botanisch3

Botanische Tuin

Bloemenparadijs
Onze wandeling eindigt in de bloemen- en plantentuin van de stad. In een gigantische twee verdiepingen tellende ronde serre compleet met broeiende, vochtige hitte spot je exotische planten en kleurrijke bloemen. Rondom ligt een vijver en keurig verzorgde wandelpaden die je verder begeleiden langs watervalletjes en de collectie cactussen om uiteindelijk te eindigen bij een gezellig plantenwinkeltje.

Kopenhagen: waar de fiets gewoon tegen de gevel blijft staan

Hip, hipper, hipster
Het beeld dat mij het meest bijblijft aan Kopenhagen? Hipsters die door de met gekleurde gevels versierde, nette straten op de fiets voorbijrazen. Die fiets blijft trouwens gewoon voor de deur staan als ze thuis zijn, want dat kan daar. Denen zijn zo loyaal dat ze van andermans spullen afblijven. Aan de andere kant van de straat zie je plots een aantal auto’s opladen en wist je dat je van de luchthaven naar de stad wordt gevoerd in zelfbesturende metrostellen? In Kopenhagen hebben ze het allemaal voor elkaar.

Bekijk hier de hele stadswandeling op de kaart.

Ken jij onze budgetvriendelijke tips al voor Kopenhagen?

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Denemarken | Internet: www.visitdenmark.nl
Toerisme Kopenhagen | Internet: www.visitcopenhagen.com
Bereikbaarheid
Vliegtuig | Vlieg goedkoop met Transavia | Internet: www.transavia.com

? PIN nu en plan later

Kopenhagen

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *