Van Gogh achterna op de fiets in Nuenen

Er even tussenuit? Dan hoef je niet ver te gaan. Wij genoten van een unieke shortbreak bij onze noorderburen in Brabant, waar we werden ondergedompeld in de wondere wereld van Vincent Van Gogh. Cultuur, lekker eten, beweging en een goede nachtrust, wat wil een mens nog meer!?

De Opwettense Watermolen en zijn tuin tegen een roodgloeiende zonsondergang © Fien Van Lint

De Opwettense Watermolen en zijn tuin tegen een roodgloeiende zonsondergang © Fien Van Lint

Van Gogh Village
Wij brachten een bezoek aan Nuenen dat zich met trots Van Gogh Village mag noemen. Dichter bij kunstschilder Vincent Van Gogh kan je haast niet komen. De hele stad is als het ware een openluchtmuseum met maar liefst 23 gebouwen of plaatsen die aan Van Gogh herinneren. Veertien locaties werden door hem geschilderd of geschetst, de anderen bevatten standbeelden of gebouwen met een bijzondere betekenis. Samen worden ze verbonden met fiets- en wandelroutes waar je interactieve informatieborden kan terug vinden. Zo kom je met één druk op de knop te weten welk verhaal achter elk werk schuilt.

Duizendjarige watermolen
Aangezien de Van Gogh Fietsroute goed is voor 335 km fietsplezier kozen wij voor een kortere versie. Onze eerste stop maakten we aan de Opwettense Watermolen. Dit historisch pareltje, naar schatting duizend jaar oud, keerde regelmatig terug in Van Gogh zijn werk. Het waterrad, wat meteen ook het grootste van Nederland is, laat meteen een grote indruk achter.

Een gezellige avondpicknick aan de oevers van de Dommel © Visit Brabant

Een gezellige avondpicknick aan de oevers van de Dommel © Visit Brabant

Aan de oevers van de kleine Dommel
Bezoekers kunnen op zondagen een zeldzame blik werpen in de molen samen met de molenaar die op dat moment aan het werk is. Daarnaast kan je deelnemen aan de ‘Watermolen van Opwetten’ wandeling of gewoon een lekker hapje eten in het sfeervolle restaurant. Kom je tijdens de zomermaanden op bezoek? Kies dan net zoals ons voor een overheerlijke avondpicknick in de tuin van de molen die zich naast de oevers van de Dommel bevindt.

Een unieke blik in de Watermolen van Opwetten © Visit Brabant

Een unieke blik in de Watermolen van Opwetten © Visit Brabant

In het spoor van Van Gogh
Onze fietstocht zetten we verder in het centrum van Nuenen waar we letterlijk in de voetsporen van de kunstschilder treden. Zo fietsen we langs de voormalige pastorie van de familie Van Gogh, het oude kerkhof met het graf van zijn vader, Vincents atelier en het huis van ‘De Aardappeleters’. De familie De Groot, meermaals het onderwerp van talloze studies van Van Gogh, verbleef hier. De kunstenaar liet zich graag inspireren door de eenvoudige levensstijl van de bewoners in Nuenen en wilde dit vastleggen op zijn doeken. Uit die fascinatie voor de gewone man in de straat ontstond een van zijn eerste meesterwerken.

Persoonlijk museum: Vincentre
Wil je graag de complete Van Gogh ervaring? Vergeet dan ook zeker niet te stoppen in Vincentre. Vincentre is een museum in het centrum van Nuenen waar je een unieke inkijk krijgt in het leven van Van Gogh, waar hij werkte en wat hem inspireerde in zijn eerste jaren als schilder. Beluister passages uit zijn brieven, bewonder persoonlijke bezittingen van mensen die hem goed kenden en geniet tot slot van een lekkere tas koffie in de koffiecorner van het museum.

De Van Gogh fietsroutes zijn enorm populair © Visit Brabant

De Van Gogh fietsroutes zijn enorm populair © Visit Brabant

Fietsen in een kunstwerk
Wanneer de avond valt kan je net buiten Nuenen fietsen op het Van Gogh-Roosegaarde fietspad tussen Nuenen en Eindhoven. Het pad is gebaseerd op het schilderij ‘The Starry Night’ van Vincent Van Gogh. Bij schemering worden bezoekers verrast met duizenden fonkelende steentjes die het pad verlichten. Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwikkelde samen met bouwonderneming Heijmans een innovatieve technologie om het pad te verlichten, wat ’s avonds een feeëriek samenspel van licht en kleur geeft. De moeite om te doen!

Voor ieder wat wils
Combineer je je weekendje weg liever met wat meer shopping, recreatie, sport of ontspanning? Dan is Brabant de ideale bestemming met zijn groot en verscheiden aanbod. Doordat alles ‘om de hoek’ te vinden is, kan de provincie iedereen plezieren. Nuenen bevindt zich slechts op enkele minuten rijden van het bruisende Eindhoven, waardoor wij er nog een dagje shoppen aan gebreid hebben. Je kan ook altijd gebruik maken van de ‘Ask a Local’-functie op de website van VisitBrabant om verborgen tips en onontdekte hotspots te weten te komen. Handig!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Tourisme Brabantwww.visitbrabant.com
Overnachten
Auberge Vincent | Park 69 | 5671 Nuenen
Internet: www.aubergevincent.com  | E-mail : [email protected]
Bezienswaardigheden
De Opwettense Watermolen | Opwettenseweg 203 | 5674 Nuenen|
Internet: www.dewatermolenvanopwetten.nl
Van Gogh Village & Vincentre | Berg 29 | 5671 Nuenen | www.vangoghvillagenuenen.nl
Van Gogh Fietsroutes | www.vangoghbrabant.com
Eten en drinken
De Opwettense Watermolen | Opwettenseweg 203 | 5674 Nuenen
Internet: www.dewatermolenvanopwetten.nl
Auberge Vincent | Park 69 | 5671 Nuenen
Internet: www.aubergevincent.com  | E-mail : [email protected]

Coverfoto: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *