Onthullend Hull: waarom deze stad de eindbestemming van 2017 is

Hull is de transferplek bij uitstek. Je komt aan met de ferry in de drukke haven en geraakt vrijwel onmiddellijk op de autostrade richting Leeds, Londen of Liverpool. Maar wat als je nu eens blijft? De stad doet er alles aan om van haar duffe imago af te geraken. Met verve, mag ik wel zeggen.

The Deep

The Deep © Kiënta Martens

Troeven aan het water
Een eeuwenoud havenstadje onttrekt zich aan de oevers van de Humber en de Hull. In de verte worden containers af en aan gevoerd en aan de andere kant verschijnen de contouren van de Humber Bridge: op twee na de langste single-span-hangburg ter wereld. Iets waar de modale Brit uit Hull graag mee uitpakt, net zoals The Deep: een indrukwekkend zeeaquarium met meer dan 3.500 vissen en haaien, tevens onze eerste stop.

Tropische vissen in overvloed

Tropische vissen in overvloed © Kiënta Martens

Welkom op Oceaan
Al meteen verwelkomt een relevante quote van sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke je in de onderwaterwereld: ‘How inappropriate to call this planet Earth when clearly it is Ocean.’ Alles kleurt er vijftig tinten blauw terwijl je interactief op zoek gaat naar vissen en haaien die je waarschijnlijk herkent uit de Pixarfilms ‘Finding Nemo’ en nu ook ‘Finding Dory’.

Uitzicht op het water met de Humber Bridge in de achtergrond

Uitzicht op het water met de Humber Bridge in de achtergrond © Kiënta Martens

Het dak van Hull
Het mooiste zicht vind je verrassend genoeg op het dak van het hoekige aquariumgebouw. Voor sommigen is het daar vooral een trekgat, maar ik kreeg spontaan een Titanicgevoel terwijl ik uitkeek op het water en de typische rode bakstenen gebouwen. Handig om te weten: in januari kan je een Day Plus Pass kopen die het hele jaar geldig blijft.

Grote verbeteringswerken
Volgend jaar wordt Hull omgedoopt tot City of Culture en dat zal je geweten hebben als je dit najaar de stad nog bezoekt. Het is bijzonder moeilijk foto’s maken met opengebroken wegen afgezet door knaloranje dranghekjes. Naar verluidt staan er nergens zoveel als in Hull momenteel. Een bewijs dat de stad er onberispelijk moet uitzien met extra verlichting en fonteinen voor de festiviteiten in 2017. Alhoewel dit jaar de stadsagenda ook behoorlijk vol zit.

Rebuild1

Zo moet Hull eruit zien als de verbouwingswerken achter de rug zijn

Zo moet Hull eruitzien als de verbouwingswerken achter de rug zijn: met fonteinen en gezellige bankjes © re-form Landscape Architecture

Eerste vrouwelijke piloot
Het jaarlijkse Amy Johnson Festival, nog tot 6 september 2016, viert Hull’s gelijknamige heldin: de eerste vrouw die ooit alleen van Engeland naar Australië vloog en die na honderd jaar nog steeds een voorbeeld voor vele (vrouwelijke) inwoners van de stad is. Een mix van kunst, engineering, muziek, kortfilms en spektakel vormen het recept. Blikvanger: Da Vinci Engineered, waarin 12 vlieg- en windmachines van de renaissancekunstenaar het thema volledig belichamen.

Pad vol motten
Een aanvullend project bij het Amy Johnson Festival is ‘A Moth for Amy’. Gigantische motten versieren nog tot 31 maart 2017 heel Hull. Ze werden origineel gedecoreerd door artiesten en organisaties van over de hele wereld en hangen verspreid op in de stad zodat je zelfs een heuse ‘Moth Trail’ kunt volgen langsheen alle hoogtepunten. Download het kaartje en ga vooral zelf op pad!

Ga op mottenjacht voor Amy

Ga op mottenjacht voor Amy © Amy Johnson Festival

Vrijheidsstrijders
Nog zo’n inspirerend festival is het Freedom Festival. Dat kwam er voor het eerst in 2008 toen een jaar eerder William Wilberforce, ook een held in Hull, gevierd werd. Ruim 200 jaar geleden, omstreeks 1807, slaagde hij er in om de slavenhandel af te schaffen. Sindsdien eert het Freedom Festival jaarlijks een vrijgevochten persoonlijkheid, van Martin Luther King tot Nelson Mandela, in combinatie met muziekoptredens, theater, comedy, workshops en visuele kunst. Dit jaar gaat het Freedom Festival door van 2 t.e.m. 4 september 2016 met als thema immigratie.

Terug in de tijd
Wanneer er helemaal niets te doen is in de stad, wat me sterk zou verbazen, kan je nog altijd rondkuieren in Hull Old Town. Ik raad zeker aan om stadsgids Paul Schofield in de arm te nemen. Hij leidt je rond langs alle bijzondere plekken in het Hull, voluit Kingston upon Hull, van de 19de eeuw dat ondanks twee wereldoorlogen goed gespaard bleef.

Trinity Market

Trinity Market © Kiënta Martens

Vergeten en verborgen plekken
Zo kom ik te weten dat de dokken omstreeks 1800 gebouwd werden en dat het stadspark Queens Gardens tot 1900 verbazend genoeg zo’n dok was. Bovendien heeft Hull met haar Trinity Indoor Market letterlijk – je moet er goed naar zoeken! – een hidden gem waar het supergezellig winkelen is. Van oude platenwinkels en typische eetstandjes tot zelfs een fopwinkel waar Pauls ogen spontaan van beginnen te blinken. Jeugdsentiment, zo bleek.

De Guildhall

De Guildhall © Kiënta Martens

Boeiende geschiedenisles
Ik passeer ook de Holy Trinity Church: geen kathedraal, maar wel Engelands grootste parochiekerk sinds 1300. Het duurde maar liefst 120 jaar om de kerk te bouwen! Wat verder stappen we de Guildhall binnen. In het gebouw hangen knappe tapijten en borduurwerkjes die alle facetten van Hulls geschiedenis weergeven. Zo liet ik me vertellen dat de Engelse Burgeroorlog van 1642 hier zou gestart zijn omdat King Charles I niet door de Beverley Gate mocht, de toegangspoort tot Hull.

Gratis meerwaarde
Wil je meer cultuur opsnuiven? Dan moet je in het Museums Quarter zijn waar 4 van de 8 musea liggen die je allemaal gratis kan bezoeken. Ook leuk om te doen: de ‘Fish Trail’ bewandelen. Overal in Hull liggen grote koperen emblemen van verschillende vissen in de stoep verstopt die je volledig rondleiden door Old Town.

Hull Old Town bruist van de bruine pubs

Hull Old Town bruist van de bruine pubs: Ye Olde Black Boy, Lion And Key en Ye Olde White Harte © Kiënta Martens

Uit in de pub
’s Avonds naar een toneelstuk gaan kan dan weer perfect dankzij het volle programma van Hull Truck Theatre. Of, onoverkomelijk in Engeland, ga naar de pub! De gids, levensgenieter als hij is, gaf me een waslijst van gezellige pubs: Lion and Key, Sailmakers, Ye Olde Black Boy, Ye old White Harte en Thieving Harry’s zijn er maar enkele. Wees wel op tijd, de keet sluit om 23u30 stipt!

Verdiende lof
Of ik nog moet uitleggen dat Hull de plek is die je volgend jaar absoluut moet bezoeken? Ik denk het niet. The Deep wordt aanzien als hét paradepaardje van de stad, maar dat is slechts het topje van de culturele ijsberg. Hull doet al jaren zijn best om een goed rapport te halen en eindelijk lijkt dat gelukt. De stad bruist als nooit tevoren. Een waardige City of Culture 2017, nu al.

De haven van Hull

De haven van Hull © Philip Beasley

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Hull
| 34 Butcher Row | Beverley HU17 0AB | Verenigd Koninkrijk
Internet: www.visithullandeastyorkshire.com
Hull City of Culture 2017 | Internet: www.hull2017.co.uk
Toerisme Verenigd Koninkrijk | Internet: www.visitbritain.com
Bereikbaarheid
P&O Ferries
| Internet: www.poferries.com | Tel. 028 085 020
Ideaal voor een minitrip Zeebrugge-Hull van 3 dagen:
Dag 1: vertrek om 19u in Zeebrugge
Dag 2: aankomst in Hull om 8.30u en transfer naar Hull centrum, volle dag bezoek. Om 18.30u vertrekt het schip in Hull naar Zeebrugge.
Dag 3: 9u aankomst in Zeebrugge
Overnachten
Holiday Inn Marina
| Hull HU1 2BX | Verenigd Koninkrijk
Internet: www.holidayinn.com/hullmarina
Eten en drinken
Liquid Jade
| Een hippe koffiebar voor een lichte lunch verstopt in de winkelstraat
Custom House Buildings | Whitefriargate | Hull HU1 2ER | Verenigd Koninkrijk
1884 Wine & Tapas | Gevarieerd assortiment tapas met aangepaste wijnen
Freedom Quay Wellington St W | Hull HU1 2BD | Verenigd Koninkrijk
Internet: www.1884wineandtapasbar.co.uk
Bezienswaardigheden en evenementen
The Deep
| Tower St | Hull HU1 4DP | Verenigd Koninkrijk
Internet: www.thedeep.co.uk
Amy Johnson Festival | Internet: amyjohnsonfestival.co.uk
Freedom Festival | Internet: www.freedomfestival.co.uk
Begeleide stadsrondleiding door Paul Schofield | Internet: www.tourhull.com
E-mail: [email protected] | Tel: +441482 878535
34 Roborough Close | Hull HU7 4RW | Verenigd Koninkrijk
Hull Truck Theatre | 50 Ferensway | Hull HU2 8LB | Verenigd Koninkrijk
Internet: www.hulltruck.co.uk
Hull museums | Internet: www.hullcc.gov.uk/museums

Coverfoto: © Maureen Rich

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *