Waarom Chopin verbaast in Warschau

Meer dan 200 jaar oud en springlevend: componist Frederic Chopin verbaast nog steeds! Als een local gidst hij je langs de belangrijkste plaatsen van zijn jonge jaren in de Poolse hoofdstad Warschau. Speel zijn deuntjes, mijmer bij zijn muziek of vlei neer in een park voor een openluchtconcert.

Chopin op je smartphone. © Toerisme Warschau

Chopin op je smartphone. © Toerisme Warschau

Chopin op iTunes en Google play
Niet dat ik een grote fan ben van zijn repertoire maar een grootstad ontdekken in de voetsporen van een bekende local brengt je wellicht op plaatsen die je anders negeert én dus nooit te zien krijgt. Je krijgt bovendien de hulp van 2 handige apps: ‘Chopin in Warschau’ en ‘Selfie met Chopin’. De eerste app is een audiogids die je op sleeptouw neemt naar locaties uit Chopin’s leven. Via Augmented Reality technologie ontdek je het 19de-eeuwse Warschau van de componist.

De Krakowskie Przedmieście straat. © Toerisme Warschau

De Krakowskie Przedmieście straat. © Toerisme Warschau

Selfie met Chopin
Het klinkt onwaarschijnlijk, maar met de gelijknamige app neem je heuse zelfportretten compleet met de componist op verschillende fotogenieke plaatsen zoals de Saxon tuin, Koninklijke Łazienki Park en Krakowskie Przedmieście straat. Zoals ik al vermelde, je komt, ziet en beleeft plekken die je onterecht onbekend en dus onbemind zou laten. Tot zijn 19de verbleef de grootste componist uit de Poolse muziekgeschiedenis in Warschau. Als gevolg van de onderdrukking na de Novemberopstand week hij uit naar Parijs. Amper 39 jaar oud stierf de pianist in de lichtstad.

Chopin4

Het geboortehuis van Chopin. © Bruno Loockx

Het geboortehuis van Chopin. © Bruno Loockx

Start bij zijn geboorte
Mijn ontdekkingsreis begint op een uurtje buiten de hoofdstad, in Żelazowa Wola, het geboortedorp van Frédéric Chopin. ‘Geboortedorp’ neem je best letterlijk in dit geval want de virtuoos woonde er slechts 3 weken, zo zegt de onofficiële versie. Officiële instanties vertellen dan weer dat hij er 7 maanden verbleef. Het onderkomen van de familie was een bijhuis op het domein van een graaf. Vader Chopin gaf les als privéleraar aan de kinderen van de landheer. Na zijn promotie tot docent verhuisde hij samen met zijn gezin naar de hoofdstad.

De tuin rond het geboortehuis van Chopin. © Bruno Loockx

De tuin rond het geboortehuis van Chopin. © Bruno Loockx

De betere buitenbeleving
Het huis, niet langer origineel wegens verbouwd begin 20ste eeuw, doet nu dienst als museum. Binnen kom je meer te weten over de woonperiode van de familie en zie je enkele muziekpartituren van de jonge Chopin. Het interieur kan me niet echt bekoren maar de tuin en het openluchtconcert des te meer. Ik test tijdens mijn wandeling doorheen de fraaie tuin de selfieapp en schiet een eerste foto met de befaamde pianist. Bovendien verneem ik hier en daar enkele leuke weetjes.

Mekka voor muziekminnende toeristen
Sinds 1954, op initiatief van de vooraanstaande Poolse pianist Zbigniew Drzewiecki, eren weekendconcerten Frédéric Chopin. Informeer je tijdig en reserveer eventueel je plaats want de populaire muziekuitvoering trekt vele muziekminnende toeristen. Wie lekker wil eten en zin heeft in de traditionele gastronomie bezoekt bij voorkeur het restaurant aan de overkant. Ik genoot er van de dagverse verfrissende rode bietensoep met mierikswortel en rammenas. Als hoofdgerecht beviel me de koude haringschotel op traditionele wijze. Een heerlijke warme appeltaart sloot de maaltijd perfect af.

Het paleis van Cultuur en Wetenschap. © JC Denton

Het paleis van Cultuur en Wetenschap. © JC Denton

Alle wegen leiden naar het paleis
Op de terugweg naar Warschau wordt de grootte duidelijk van het paleis van Cultuur en Wetenschap. De toren ervan priemt als hoogste punt in de skyline van de metropool en doet voor velen dienst als oriëntatiepunt. Met de app en audiogids ‘Chopin in Warschau’ stap ik door het oude centrum in de voetsporen van de jonge componist. Aan natuurstenen zitbanken opgesteld op plaatsen die voor hem belangrijk waren, geniet je niet alleen van de omgeving maar ook van zijn muziek. Druk op het knopje!

Alle leeftijden genieten van het openluchtconcert van Chopin. © Bruno Loockx

Alle leeftijden genieten van het openluchtconcert van Chopin. © Bruno Loockx

Openluchtconcert met cowboyhoeden en zonneparasols
Op zondag trek ik tegen de middag voor een openluchtconcert naar het Koninklijk Łazienki Park me al snel verwijtend dat ik te laat ben. De opkomst is groot. Het is er koppen lopen over een zeer divers publiek gaande van Amerikanen tot giechelende selfieverslaafde Japanners met zonneparasols. De gerenommeerde pianiste Joanna Lawrynowicz vleit zich achter de piano op de scene naast het grote Chopinmonument. Het beeld toont de componist zittend onder een boom. Het oorspronkelijk dertig minuten durende concert loopt 20 minuten uit. Maar niemand die dat eigenlijk echt erg vindt.

Het Koninklijk kasteel. © Bruno Loockx

Het Koninklijk kasteel. © Bruno Loockx

Groene oase als zomerresidentie
Virtuoos Frederik Chopin had ook iets met dit 76 hectare grote park. En daar kan ik goed inkomen. Het is een oase van rust. Oorspronkelijk ontworpen voor commandant Stanisław Herakliusz Lubomirski in de 17de eeuw, maar het was koning Stanisław August Poniatowski die het park liet uittekenen tot zijn huidige vorm en er zijn zomerresidentie van maakte. Het park- en paleizencomplex linkt als een groene long gelegen op de koninklijke route het Koninklijk kasteel met het Wilanów paleis in het zuiden.

Bloemenmeisje slaat gastronomisch toe
Hier wandel je niet maar flaneer je door schaduwrijke lanen langs statige paviljoen, gebouwen en een heus Romaans theater. Voor wie graag lekker eet met een prachtig zicht raad ik met plezier het restaurant Qchnia aan van florist Marta Gessler in het Ujazdowski kasteel. Hier serveert men maaltijden als ware het kunstwerkjes. Toeristen vind je hier niet, de Warschauwers weten dit plekje goed te bewaren voor zichzelf. Bij mooi weer vanop het zomerterras krijg je een prachtige overkijk op het Piaseczynskikanaal.

Op ontdekking in het Frederic Chopin's Museum. © Toerisme Warschau

Op ontdekking in het Frederic Chopin’s Museum. © Toerisme Warschau

Chopin van A tot Z
Op naar het Frederic Chopin’s Museum waar je een totaalbeeld van de componist krijgt. Neem buiten even de tijd om de graffitikunst te bewonderen die gewijd is aan de muzikant. Gewapend met een badge en audioset bezoek je op eigen tempo het deels interactief museum. Het leven van Chopin start in de kelder en eindigt 3 verdiepingen hoger. Je doorwandelt als het ware de stages van zijn glamoureuze en turbulente leven.

Het hart van de jonge Chopin ligt in de Heilige Kruis kerk. © Elisabeth Fazel | © Toerisme Warschau

Het hart van de jonge Chopin ligt in de Heilige Kruis kerk. © Elisabeth Fazel | © Toerisme Warschau

Het hart op de juiste plaats
Op amper 39 jaar jong overleed Chopin ten gevolge van tuberculose. Dat bracht een recenter onderzoek aan het licht. Ondanks hij uitweek naar Parijs bleef de man hunkeren naar Warschau. Het was dan ook zijn wilsbeschikking dat zijn hart terug naar de Poolse hoofdstad zou komen. Zijn oudste zus, Ludwika Jędrzejewicz, volbracht die wens en sindsdien rust het hart in de Heilige Kruis kerk. Afscheid neem ik in stijl met een balletopvoering voor Chopin in de Nationale Opera.

Het Warschau van Chopin. © Toerisme Warschau

Het Warschau van Chopin. © Toerisme Warschau

Chopin verleidt jong en oud
Wie denkt dat alles er een beetje stoffig of oubollig aan toe gaat tijdens deze citytrip heeft het mis. Nog steeds beminnen veel jonge en oude, moderne en klassieke liefhebbers de naar mijn gevoel beroemdste Pool. Bereid je goed voor want zoals eerder gezegd is Chopin hip en trendy en trekt het daardoor haast het ganse jaar door een internationaal allegaartje. Warschau ontdekken in de voetsporen van Chopin is een absolute aanrader en toont je zowel enkele hoogtepunten als minder bekende plekken in de stad.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Chopin’s Warschau | en.chopin.warsawtour.pl (Engelstalig)
Chopin museum Żelazowa Wola (geboortedorp)| www.chopin.museum/en (Engelstalig)
Chopin museum Warschau |
Chopin Pass | www.chopinpass.com (Engelstalig)
Frederic Chopin Instituut | en.chopin.nifc.pl/institute  (Engelstalig)
Toerisme Warschau | www.warsawtour.pl/en (Engelstalig)
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be
Apps
– Selfie met Chopin voor iTunes | voor Android
– Chopin in Warschau voor iTunes | voor Android
Gids Hanna Dzielinska | Internet: www.dzielinska.com | Gidste ons als een local door Warschau
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Warschau is 1.300 kilometer
Met het vliegtuig
– Vanuit Brussel (Brussels Airport) vliegen LOT Polisch Airlines en Brussels Airlines direct naar Warschau.
– Vanuit Charleroi (Brussels South Charleroi Airport) verzorgen Wizz Air en Ryanair rechtstreekse vluchten.
Luchthaventransport ter plaatse kost € 1,- voor een rit vanaf Chopin Airport naar het centrum.
Openbaar vervoer ter plaatse is zeer goed. Een overzichtelijke app brengt je zorgeloos naar je bestemming. Voor iTunes | voor Android
Overnachten
Hotel | Internet: Hampton by Hilton
Eten en drinken
Restaurant Przepis na kompot | Geboortedorp Chopin |Internet: www.przepisnakompot.pl
Restaurant Le Régina / Mamaison Hotel | Internet:  (verfijnde (Franse) keuken en duurdere prijsklasse).
Zapiecek Polskie Pierogarnie | Internet: www.zapiecek.eu | Typisch Poolse gerechten in een hip interieur. Bediening in traditionele klederdracht. Goede prijs / kwaliteit verhouding. Proef zeker de rode bietensoep en de gevulde noedels!

Coverfoto: © Toerisme Warschau

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *