Kuieren door tegeltjesstad Porto

Porto is de tweede grootste stad na hoofdstad Lissabon, maar dat merk je er niet aan. Evenmin dat het een opdringerige toeristische trekpleister is. De rustieke sfeer in de smalle steegjes, lekkere wijntjes, indrukwekkende uitzichten en de gastvrije inwoners zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen. Zonnebril op en genieten!

Igrejas das Carmelitas met haar Delfts blauwe versieringen

Igrejas das Carmelitas met haar Delfts blauwe versieringen

Twee kerken in één
Mijn eerste indruk van Porto krijg ik van Igrejas das Carmelitas, twee enorme tegen elkaar gemetselde kerken die geparkeerd staan op Rua do Carmo, nabij een pleintje. De linkse kerk stamt uit de 19de eeuw en heet Carmelitas, maar de bijzonderste is Carmo aan de rechterkant dankzij de bont betegelde gevel uit de 18de eeuw. Niet toevallig denk ik aan het Nederlandse Delft. Omstreeks die tijd boomde de import van delfsblauwe tegeltjes in Portugal. Een fenomeen dat meteen de toon zet in heel Porto: de beschilderde, keramieken kunstwerkjes, zogenaamde azulejo’s versieren de volledige stad. Een mooie leidraad om Porto te ontdekken!

Overal boekenwurmen
Vooraleer het zover is, wil de gids ons een absolute must-see tonen van maar liefst 110 jaar oud: de boekenwinkel van de broers Lello, van rijke afkomst en liever geïnteresseerd in boeken verkopen dan porto te maken zoals hun familie. Nog voor de winkel open is, staat er al een enorme rij ongeduldige toeristen te wachten. Dat geduld bewaar je best eenmaal binnen, want erg groot is het niet in dit hoge herenhuis, volgestouwd met tafels boeken. Zo’n 100.000 in verschillende talen (slechts een handvol in het Nederlands) liggen er uitgestald voor kooplustigen. Wie trouwens een boek koopt, krijgt zijn 3 euro inkomgeld terug.

lello

Boekenwinkel Lello

Boekenwinkel Lello

Harry Potter was hier
In plaats van geld, geef ik er vooral mijn ogen de kost. De hele winkel lijkt uit hout opgetrokken te zijn, maar niets is minder waar. De basis van beton werd met materialen bewerkt tot wat het nu is zonder aan schoonheid en sfeer in te boeten. De ijzeren rails in de vloer om de karretjes vol boeken te verplaatsen zijn nog authentiek en de brede draaitrap brengt je naar lang vervlogen tijden. Ook het artistieke glasplafond imponeert. Wist je trouwens dat J.K. Rowling een link heeft met de boekenwinkel? De Harry Potterschrijfster heeft een tijd in Porto geleefd en baseerde enkele decors uit haar eerste boek op het interieur van de winkel. Misschien nog een reden waarom het hier zo druk is.

Een doordeweekse dag in Porto: de was is bijna droog

Een doordeweekse dag in Porto: de was is bijna droog

Traditioneel balkon
De beste manier om de sfeer in Porto op te snuiven is op je gemak door de pittoreske steegjes te slenteren. De gebouwen zijn er uniek, af en toe wat sjofel, maar op sommige momenten waan je je in een groot dorp waar de was gewoon hangt te drogen aan de supersmalle balkonnetjes. De reden waarom die zo smal zijn, is voornamelijk praktisch. Mochten ze breder zijn, dan kan je op sommige  plekken gewoon de straat oversteken via het balkon. En het heeft uiteraard iets typisch Portugees.

De binnenkant van het station in Porto

De binnenkant van het station in Porto

Schouwspel tijdens het wachten
Ik wandel verder in Rua Clérigos, naar verluidt, samen met Galerias de Paris waar de boekenwinkel ligt, de betere uitgaansbuurt. Onderweg spring ik even binnen in Estação São Bento, een van de mooiste treinstations ter wereld. De Delfts blauwe tegels met Portugese taferelen doen alweer goed hun werk. Hier effectief een trein halen is geen simpele opdracht.

flores1

Rua das Flores

Rua das Flores

Bloemenlaan
Verderop ligt Rua das Flores, veruit de gezelligste straat van Porto die zijn naam niet gestolen heeft: de balkons hangen hier vol bloemen. De kleurrijke keramiektegeltjes en lampionnetjes versieren de straat en de leuke adresjes en vele terrasjes geven me een echt zomergevoel. Straatartiesten zorgen hier voor de sfeer, de souvenirwinkeltjes voor de tastbare herinnering.

Historisch hart van Porto
Maar het kan nog mooier als je verder afdaalt richting Douro, de waterader door Porto, en arriveert op Praça da Ribeira. Een plein dat zich vasthecht aan een brede boulevard langs de rivier en dat op de kaart wordt aangeduid met een icoontje van kleurrijke huisjes. Geen Delfts blauw en wit hier, maar oranje, gele, groene, paarse, rode en babyblauwe keramieken voorgevels blinken hier in de zon. Ik installeer me op een terras en geniet van het mooiste stukje Porto.

Praça da Ribeira: het mooiste van Porto

Praça da Ribeira: het mooiste van Porto

gevels2

Verkenning van de Douro
Vanaf hier kijk ik naar Vila Nova de Gaia aan de overkant van de rivier. Deze wijk heeft een koeler klimaat door de ligging waardoor hier Porto’s belangrijkste exportproduct het best gemaakt kan worden. Je geraakt aan de overkant via de Ponte de Dom Luís I, een stalen brug ontworpen door de Belg Teófilo Seyrig, een leerling van Gustave Eiffel. Aan deze kant kun je ook een boottocht maken op de Douro. Een echte aanrader: de wind door je haren, de zon op je gezicht en in één oogopslag krijg je een overzicht van de verschillende wijken in Porto!

De Ponte de Dom Luís I

De Ponte de Dom Luís I

Uitzicht op de Praça da Ribeira vanop de boot

Uitzicht op de Praça da Ribeira vanop de boot

Geproefd en goedgekeurd
Ik wil weten hoe de echte porto van hier smaakt en dus stap ik binnen bij wijnhuis Ramos Pinto. Een rondleiding in het pas geopende museum leert me dat Adriano Ramos Pinto zijn wijnhuis oprichtte in 1880 om al begin 20ste eeuw eerst de Braziliaanse en vervolgens de hele Zuid-Amerikaanse markt in te palmen. 3 soorten porto’s staan op het menu. De traankleurige Tawny vormt zijn complexe persoonlijkheid dankzij meerdere jaren van rijping op vat. De Ruby, met een rijpingsproces van slechts 3 jaar, kenmerkt zich donkerrood en vol. De witte, zoete porto is mijn favoriet. Tip voor de liefhebbers: koop een Portugese wijn van het jaar 2011, toen was er een exceptioneel goede oogst.

Porto's proeven in wijnhuis Ramos Pinto

Porto’s proeven in wijnhuis Ramos Pinto

Portugezen weten wat goed is. Ze eten en drinken hier graag naar hartenlust en laten alles het liefst zijn gewone, gemoedelijke gangetje gaan. Wat betreft de hoogtepunten ben je op twee dagen rond in Porto, maar maak er gerust een verlengd weekend van. Genieten van het goeie leven vraagt tijd.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Portugal | Internet: www.visitportugal.com/nl
Toerisme Porto | Rua Clube dos Fenianos 25 | 4000-172 Porto
Internet: www.visitporto.travel en www.visitportoandnorth.travel | E-mail: [email protected]
Bereikbaarheid
Vueling
| www.vueling.com
Overnachten
Hotel Da Música
| Mercado do Bom Sucesso | Largo Ferreira Lapa 21-183 | 4150-323 Porto
Internet: www.hoteldamusica.com | E-mail: [email protected]
Bezienswaardigheden
Ramos Pinto wijnhuis en museum
| Av. Ramos Pinto, 380 | 4400-266 Vila Nova de Gaia
Internet: www.ramospinto.pt
Boekenwinkel Lello | R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto
Internet: www.livrarialello.pt
Bekijk de stadswandeling en alle hoogtepunten op deze kaart.
Eten en drinken
DeCastro Gaia restaurant
| Av. de Diogo Leite 162 | 4430-999 Vila Nova de Gaia
Internet : www.myportocruz.com
Os Lusíades | Typisch Portugees visrestaurant | Rua de Tomaz Ribeiro 257 | 4450-297 Matosinhos
Internet: restaurantelusiadas.com/pt/
Cantinho do Avillez | R. de Mouzinho da Silveira 166 | 4050-416 Porto
Internet: cantinhodoavillez.pt/cantinho-oporto/

Foto’s: © Isadora Marchi | Timo Kester | Daniel Hirscher | Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *