Stedentrip Polen

Eigenzinnige stedentrip door Polen

1 land, 3 steden en ontelbare culturele en gastronomische ontdekkingen. Dat vat de stedentrip door Lodz, Torun en Warschau in het centrum van Polen goed samen. De oorlog heeft er stevig zijn sporen nagelaten, maar de Poolse levenslust temperde gelukkig niet.

Stedentrip Polen: Manufaktura en Andel's Hotel in Lodz

Stedentrip Polen: Manufaktura en Andel’s Hotel in Lodz © Faycal Marjane | © Wikimedia Commons

Textielrestanten in Łódź
De eerste plek die ik ontdek in Łódź is de Manufaktura: de ontmoetingsplaats bij uitstek van de stad. In deze vroegere textielfabriek sloofden honderden arbeiders zich dagelijks uit voor een schamel loon. De nodige Europese subsidies friste deze historische site volledig op naar het oorspronkelijke model. Nu is het een soort ontspanningscentrum met verschillende cafeetjes, restaurants, winkels, een fitnesscentrum en zelfs een bioscoop.

Industriële skyline
De stad was vroeger in handen van twee grote industriëlen, Poznanski en Scheibler. Zij bouwden het liefste paleizen of fabrieken wat de skyline van Łódź heeft bepaald. In het voornaamste paleis van Poznanski ervaar je hoe rijk ze wel niet waren. Het textielmuseum voert je vervolgens naar het letterlijk keiharde arbeidersbestaan. Als de gids alle machines tegelijk doet werken, ervaren we een hels en bijna ondraaglijk lawaai. Het contrast tussen rijkdom en armoede op zijn grootst.

Stedentrip Polen: het textielmuseum en de paleizen van Poznanski en Scheibler in Lodz

Stedentrip Polen: het textielmuseum en de paleizen van Poznanski en Scheibler in Lodz © Wikimedia Commons | © Jakub Krieg

Authenticiteit versus moderne smaak
Overnachten doe ik ook in een voormalige textielfabriek, nu een heus ultramodern kunsthotel. Verleden en heden werden er moeiteloos gecombineerd. Zo kun je in de grote hal nog het originele balkengewelf bewonderen, terwijl het zwembad zorgt voor een strak magnifiek design en een uitzicht op de stad.

Bezoektip: het filmmuseum van Łódź
Hun vermaarde filmschool leverde een aantal Oscarwinnende regisseurs af. Denk maar aan Andrzej Wajda en Roman Polanski, de maker van ‘The Pianist’. Al dat talent staat gebundeld in het museum.

Ridders aan het water in Toruń
Na Łódź, volgt Toruń: een schattig stadje gelegen aan de oevers van de Vistula waar je cultuur kunt opsnuiven, winkeltjes aandoen of genieten van de zon op een van de vele terrasjes. Toruń kent ook een rijk historisch centrum, dat ondanks de wereldoorlogen gelukkig ongehavend bleef. Resultaat? Een mooi middeleeuws karakter.

De gotische gebouwen die de oude stad sieren, zijn het bewijs van Toruńs eeuwenoude economische en culturele banden met de andere toonaangevende steden van Europa. Ze vormen samen het verbond van de Hanzesteden. De Duitse wortels van deze Poolse stad gaan al terug tot de stichting door de Teutoonse ridderorde in de 13de eeuw. Dit goed bewaarde culturele erfgoed zorgde ervoor dat de binnenstad Unesco werelderfgoed werd.

Stedentrip Polen: het Copernicus Science Centre in Warschau en Torun aan het water

Stedentrip Polen: het Copernicus Science Center in Warschau en Toruń aan het water © Wojciech Toman | © Sklejki

Bezoektip: een cinema in de kerk
Ongebruikelijk en bijna beschamend, zo stelt de gids een van de vele kerken in Toruń voor die omgebouwd werd tot expositieruimte en bioscoop. Een heel origineel project dat ongetwijfeld voor de nodige tegenstand heeft gezorgd.

Bezoektip: Copernicus’ geboortehuis
In het centrum van Toruń kun je het geboortehuis bezoeken waar in 1473 Nicolaas Copernicus het levenslicht zag. Deze arts en wiskundige werd vooral beroemd om zijn werk als astronoom. Hij was het namelijk die vaststelde dat de planeten rond de zon draaien en daarmee het volledige toenmalige wereldbeeld overhoop haalde.

Hoofdstad met naoorlogse littekens
Als er één Europese stad de wreedheid van de oorlog nog voelt, dan is dat zonder twijfel de moedige hoofdstad Warschau. In 1944 vond namelijk een grootse opstand van het verzet plaats, onsuccesvol helaas. 18.000 opstandelingen en minimaal 150.000 burgers kwamen om, deels in massa-executies uitgevoerd door de nazi’s.

Stedentrip Polen: Warsaw Rising Museum

Stedentrip Polen: Warsaw Rising Museum © Wikimedia Commons

Om die horror nooit meer te vergeten en als eerbetoon voor de slachtoffers, zul je op verschillende plaatsen herdenkingsmonumenten terugvinden. In het Warsaw Rising Museum leer je in woord, geluid en beeld alles over de moed van de Polen tijdens WO II. Frappant zijn de nagemaakte geheime tunnels en hoe moeilijk het is om je erdoor te bewegen.

Warschau is van Chopin
Op verschillende plekken in de stad staan moderne, zwarte banken met knoppen waaruit een stukje muziek van Chopin weerklinkt, vergezeld van een woordje uitleg. Zo leer je dat Chopin als één van de grootmeesters van de romantische muziek wordt beschouwd. En dat hij de eerste 20 jaren van zijn leven spendeerde in de Poolse hoofdstad. In het vernieuwde Chopin Museum stap je letterlijk binnen in zijn creatieve wereld. Deze interactieve plek laat je de evolutie in zijn werk ontdekken en linkt het ook aan de historische en sociale context.

Bovendien kun je ook iedere zondag terecht in het Lazienki Park voor een portie Chopin. Ik zet me er neer op één van de vele bankjes om samen met een honderdtal mensen te genieten van het gratis pianoconcerto. Geen Warschau zonder Chopin, zoveel is duidelijk.

Stedentrip Polen: Copernicus in Toruń en Chopin in Warschau

Stedentrip Polen: Copernicus in Toruń en Chopin in Warschau © Wikimedia Commons

Bezoektip: het Copernicus Science Center
Na zijn leven te leren kennen in zijn geboortehuis, kan je hier het beroep van de bekende wetenschapper Copernicus van dichterbij bewonderen. Aan de hand van allerlei proeven die je zelf mag uitvoeren, kom je alles te weten over de basis van fysica en chemie. In het aparte deel geschikt voor de volwassenen staat testen vrij en leer je verrassende zaken bij over de biologie en psychologie van het lichaam. Een wereld voor jong en oud!

Poolse gastronomie om van te smullen
In vele authentieke restaurants maak je kennis met de typisch Poolse keuken. Probeer zeker de pierogi: deegzakjes, bekend over heel Oost-Europa, die opgevuld worden met onder andere aardappel, ui en witte kaas of zuurkool en champignons. Daarbij hoort dan zure room of appelmoes en wat gebakken ui.

Bij eten hoort natuurlijk drinken en dan dient de Poolse bierkaart zich aan. In de meeste cafés en restaurants vind je de Zywiecbieren terug. Dit biermerk werd in 1994 overgenomen door Heineken, maar wist zijn eigenheid te behouden en is een prima dorstlesser. Een ander veel voorkomend Pools bier is Okocim, met als aanrader de Okocim Porter. Let wel op: het bier heeft 11 % alcoholpercentage en ze serveren dat meestal niet in kleine glazen. Nazdrovje!

Stedentrip Polen: de befaamde pierogi

Stedentrip Polen: de befaamde pierogi © Tony Pham

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be
Bezienswaardigheden
Fryderyk Chopin Museum
| open van 12u tot 20u
Internet: www.chopin.museum
Copernicus Science Center | www.kopernik.org.pl
Warsaw Rising Museum | Grzybowska 79 | Warschau
Overnachten
Andel’s Hotel Łódź | Vienna House Andel’s Hotel Lodz
Regent Warsaw | Belwederska Avenue 23 | Warschau
Internet: www.regent-warsaw.com
Hotel Retman Toruń | www.hotelretman.pl

Coverfoto: © Dale Johnson

Over deze auteur

In de zintuiglijke wereld van Sofie Vanrafelghem worden we geleid doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laat ze je mee genieten van haar bijzondere ontdekkingen.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *