Getest en goedgekeurd: bierproeverij in Tsjechië

Tsjechen drinken niet alleen veel bier, ze brouwen het ook graag. Lokale brouwerijtjes schieten, net als bij ons, als paddenstoelen uit de grond. Reisreporter Tom beleefde een bierproeverij in Tsjechië en belandde er in gezellige café-bierrestaurants. Een frisse kapstok om meteen de culturele schoonheid van Bohemen te ontdekken!

Fotogenieke kastelen voor filmdecors
Voor onze bierproeverij in Tsjechië, beperken we ons tot Bohemen. Het westelijk deel van Tsjechië, waartoe ook Praag behoort. Het oostelijke deel heet Moravië. In het noordoosten, tegen de grens met Polen aan, ligt dan nog de kleine provincie Silezië. Tsjechië heeft niet alleen veel brouwerijen maar nog veel meer kastelen. Dat zijn er zo’n 3 000, inclusief een aantal tot de verbeelding sprekende ruïnes. Zij vormen vaak het decor van films en speelplaatsen voor middeleeuwse evenementen.

Overnachten bij Alfred Mucha
Om in de stemming te komen, slaap ik de eerste nacht in Chateau Zbiroh, op een uurtje rijden van Praag. Een gigantisch kasteel uit de 12e eeuw met 224 kamers, waarvan een 50-tal beschikbaar is voor hotelgasten. Overdag zijn er rondleidingen in het kasteel. Wat ik daarvan vooral onthouden heb is dat de bekende jugendstilschilder Alfons Mucha hier 18 jaar woonde en werkte, dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog een rijschool was voor tankbestuurders én dat het kasteel nog steeds een belangrijke plek is voor de Orde van de Tempeliers.

Tsjechen zijn vleeseters
Wat ook nog indruk op mij maakte, was de 163 meter diepe waterput. Pas 60 jaar na de oorlog ontdekte de huidige eigenaar dat de vluchtende Duitsers hun documenten en wapens daarin hadden geworpen. De ‘gevonden voorwerpen’ zijn hier nu tentoongesteld. Die avond maak ik kennis met de Tsjechische keuken. Tsjechen blijken vooral vleeseters te zijn, slechts af en toe zwemt er een forel door het menu. Wijn zie ik sporadisch op tafel staan, af en toe een glas, nooit een fles, wel veel halve liters bier.

bierproeverij in Tsjechië

Bierschuim tegen katers
Tijdens mijn bierproeverij in Tsjechië valt mij iets op waarvan ik denk dat het typisch Tsjechisch is. Tenminste, ik heb het nog nooit eerder gezien. Je kan bier bestellen met extra schuim! Ze hebben er zelfs namen voor. Een voor ons gewoon getapt biertje met een gezonde witte kraag heet hier Hladinka. Bier met ongeveer de helft schuim heet Snyt en met heel veel schuim Mliko. Hoe meer schuim, hoe zoeter. Het schijnt goed te zijn tegen een kater.

Habsburgse architectuur
Tsjechië is voor mij een nieuwe bestemming. Toch voelt het, al rijdend door dorpjes en steden, niet nieuw aan. De bouwstijl van de historische panden komt mij bekend voor. Die lijkt op wat ik al heb gezien in Oostenrijk, Polen en Hongarije. Niet zo vreemd, want al deze landen maakten ooit deel uit van het Habsburgse rijk. Bij de naam Bohemen moet ik vooral aan glas denken. Het Boheemse kristal met zijn hoge kwaliteit is natuurlijk wereldberoemd.

De geboorte van een wijnglas
Er zijn inderdaad veel glasblazerijen die je kunt bezoeken. Een van de meest bekende is Rückl in Nizbor. Ik vind het werkelijk fascinerend om te zien hoe glasblazers door hun lange blaaspijpen een gloeiend stukje kneedbaar glas omvormen tot een prachtig wijnglas. In een ander atelier krijg ik ruim de tijd om te kijken hoe een ambachtsman het glas grafeert. Ik ben blij dat ik dat nu in het echt heb gezien.

De paus ging mij voor
Blijkbaar heb ik met Rückl een goede keus gemaakt, want foto’s tonen aan dat Bill Clinton, paus Johannes Paulus II en koningin Elizabeth hier ook een rondleiding hebben gehad. Samen met mijn gids ga ik in Nizbor lunchen in een voormalig stationsgebouwtje uit 1876. Een sfeervolle inrichting, met veel knipoogjes naar de voormalige bestemming. De patron is de in Tsjechië bekende acteur Tomas Hanak. De showbusiness heeft hij trouwens vaarwel gezegd.

In Tsjechië hou je geld over
Uit eten gaan is in Tsjechië niet duur ontdek ik tijdens mijn bierproeverij. En al zeker als je buiten Praag bent. Bij Tomas Hanak ben ik nog geen 10 euro kwijt voor een maaltijd, inclusief een halve liter bier. Op de menukaarten valt mij sowieso op dat de prijs van zo’n stevig glas bier nauwelijks verschilt met die van een glas frisdrank. Bij Tomas had ik ook nog een originele kamer kunnen boeken. Buiten het café-restaurant heeft hij drie treinwagons staan uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, volledig ingericht met een 2-persoonsbed, badkamer en een zitgedeelte.

Kastanjes tegen ziektes
Na 20 minuten rijden bereiken we het beschermde landschapsgebied Krivoklatsko, waar het mooi wandelen is. Vanaf een uitzichtpunt zie ik het 13e eeuwse kasteel Krivoklat liggen, een favoriet verblijf voor vele Tsjechische koningen. Het is half oktober. Onderweg komen we weinig mensen tegen. Dat zou enkele weken geleden wel anders zijn geweest, want het plukken van paddenstoelen is een nationale sport in Tsjechië. Ook hoor ik nu dat de meeste Tsjechen altijd een kastanje bij zich hebben om zich te beschermen tegen ziektes.

bierproeverij in Tsjechië

Tsjechen hebben brouwersbloed
Zoals een Belg met een baksteen in zijn maag wordt geboren, hebben de Tsjechen iets met brouwen van bier. Onder de meest beroemde brouwerij in het land, Pilsner Urquell, ligt een fundament van 250 brouwersfamilies. Het bezoek aan deze enorme brouwerij mocht niet ontbreken tijdens mijn biertour, maar valt mij wat tegen. Het bezoekersschema is lopend bandwerk met grote groepen en een gids als pratende automaat. Wellicht kan het niet anders, omdat de belangstelling massaal is voor de ‘oervader’ van de pils. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om brouwers te ontmoeten die met liefde over hun product praten.

bierproeverij in Tsjechië

Eigen cafégasten drinken bijna alles leeg
Zo’n liefhebber ontmoet ik in het dorpje Kytin, waar ik in een café-restaurant-bierbrouwerij Michal ontmoet. Hij vertelt mij over de twee hobby’s van zijn vader, eigenaar van een fabriek die binnendeuren produceert. Vader houdt van oldtimers en van bier. Toen zijn grote schuur vol stond met ‘autojuwelen’, startte hij 5 jaar geleden zijn eigen brouwerij. Michal heeft er ook lol in. Bij gezinsuitbreiding brouwt hij altijd een speciaal bier. Bijna hun gehele opbrengst van 120 duizend liter per jaar gaat over de eigen toog.

bierproeverij in Tsjechië

Bier met pompoen en gember
Dat enthousiasme tref ik ook aan in brouwerij Revnice, gevestigd op de bovenste verdieping van een voormalig stationnetje van Revnice. Beneden is het café. Brouwer Roman neemt mij mee in de bijzonder kleine ruimtes waar de ketels staan. Het is ontroerend om te zien. Zijn laatste vondst is een bier met pompoen en gember. Dat maakt mij extra nieuwsgierig, want bij het maken van mijn eigen pompoensoep doe ik ook altijd verse gember. Met bier, ontdek ik nu, is dat eveneens een geslaagde combinatie. Toegegeven, ik leer heel wat bij tijdens mijn eerste bierproeverij in Tsjechië.

bierproeverij in Tsjechië

Matuska voor de kenners
Het hoogtepunt van mijn eerste bierproeverij in Tsjechië is brouwerij Matuska: een grote onder de kleine artisanale brouwerijen. Adam Matuska ontvangt mij allerhartelijkst. Zijn assortiment bestaat uit 25 bieren. Het zijn Pale Ale en India Pale Ale bieren. Zijn hop haalt hij vooral uit de USA, daarnaast uit Tsjechië en Nieuw-Zeeland. De alcoholpercentages variëren van 4 tot 7. Met de hulp van zo’n professionele kenner ontdek ik werkelijk de verschillende smaaklagen. Ook al ligt de prijs wat hoger, Matuska is zeer populair onder de verfijnde bierdrinkers merk ik later in Praag.

Pilsen: liefde op het eerste gezicht
Het stadje Pilsen verovert meteen mijn hart. Moest ik voor studie of werk in Tsjechië gaan wonen, dan zou Pilsen absoluut een optie zijn. Ik ben onder de indruk van het prachtige historisch centrum: waar eens de stadsmuren stonden is nu een parkachtige strook met terrasjes. Qua sfeer doet het mij denken aan Leuven of Mechelen. Het is jammer dat ik hier maar één dag kan rondwandelen. De volgende keer wil ik hier zeker een week verblijven om wat meer kennis te maken met het dagelijks leven van Pilsen.

bierproeverij in Tsjechië

Bierbad met eigen tap
Hotel en brouwerij Purkmistr verrast mij met z’n wellness. Hier geen sauna of stoombad maar een 5-tal houten tobbes, gevuld met warm water, mout en hop met, en dat is natuurlijk lachen, een eigen biertap naast mijn bad. Na een half uurtje totale ontspanning in het alcoholvrije bad, verhuis ik, net zoals in een ‘echte’ wellness, naar de relaxruimte. Met de ogen gesloten bereid ik mij voor op de proeverij voor het avondeten. Een plankje met zes biertjes in kleine glaasjes staat op mij te wachten. Een hemelse afsluiter voor mijn bierproeverij in Tsjechië!

Ging jij al eens op bierproeverij in Tsjechië?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder / lekker plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Tsjechië | Internet: visitczechia.com/nl-nl
Een gratis informatiepakket over Tsjechië ontvangen? Stuur je aanvraag naar [email protected]
Toerisme Pilsen | Internet: visitpilsen.eu
Toerisme regio Pilsen | Internet: turisturaj.cz/home-en
Toerisme Centraal Bohemen | Internet: visitcentralbohemia.com
Bereikbaarheid
Wij vlogen met Brussels Airlines van Brussel naar Praag (vluchttijd 1,5 uur).
Eten en drinken
Restaurant Zastávka Nižbor | Internet: zastavkanizbor.cz
Bezienswaardigheden en activiteiten
Glasblazerij Rückl | Internet: ruckl.com/cs
Brouwerij Pilsner Urquell | Internet: pilsnerurquell.com
Brouwerij Revnice | Internet: pivovar-revnice.cz
Brouwerij Matuska | Internet: pivovarmatuska.cz
Overnachten
Chateau Zbiroh | Internet: zbiroh.com/en
Courtyard Marriott Pilsen | Internet: marriott.com/en-us/hotels/prgpz-courtyard-pilsen/overview
Hotel Pilsen Purkmistr | Internet: purkmistr.cz/hotel

Tekst en foto’s van deze bierproeverij in Tsjechië: © Tom Marees.

📌 Pin nu en plan later

bierproeverij in Tsjechië

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Getest en goedgekeurd: bierproeverij in Tsjechië”

  1. Welkom in Tsjechië en leuk artikel!
    Dat Šnyt en Mliko pours helpen tegen een kater is echt wel een fabeltje. Mlíko’s zijn voornamelijk om snel een pint achterover te kunnen kappen na de werkshift. Ze werden oorspronkelijk eerder als “dessert” aangeboden omdat ze inderdaad “zoeter” smaken (al komt het eigenlijk neer op “minder bitter” daar er minder oxidatie aan het bier kan komen en daardoor de basiszoetheid die het bier al heeft beter bewaard blijft).

    Regio Praag zeker ook Pivovar Zichovec, Vinohradský pivovar en Únětický pivovar bezoeken, ben je in het zuiden is Wild Ale / Lambic brouwerij Wild Creatures zeer indrukwekkend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *