Praag anders bekeken: verborgen binnenpleintjes en swingende kunst

Van Gouden Stad tot het Parijs van Oost-Europa, Praag spreekt tot de verbeelding. De stad aan de Moldau is zoveel meer dan de iconische Karelsbrug, de kenmerkende torens van de Tynkerk of de drukbezochte Astronomische klok. Reisreporter Lynse neemt je mee naar bijzondere plekjes in een van Europa’s mooiste steden!

Het uitzicht op de oude stad vanaf de Kruittoren.

Het uitzicht op de oude stad vanaf de Kruittoren.

Art Nouveau in de kelder
Een bezoek aan Praag start je in het historische hart van de stad. Vanop de Kruittoren ontsnap je even aan de drukte van de Oude Stad en geniet je van een prachtig uitzicht. Ook het nabijgelegen stadhuis Obecni Dum is zeker de moeite waard. Als je geen zin hebt in een geleide rondleiding, neem dan een kijkje in de kelder van het gebouw. Die is gratis en zonder gids te bezoeken, maar ademt nog steeds Art Nouveau. Tip: een leuk lunchadresje is het charmante U Budovce, een Italiaans restaurant met een gezellig interieur.

Prachtige architectuur in de Joodse wijk.

Prachtige architectuur in de Joodse wijk.

Het Praagse Par(ad)ijs
In de Joodse wijk Josefov waan je je ongetwijfeld enkele ogenblikken in de Franse hoofdstad. Je kunt er flaneren langs de brede boulevards, de duurdere winkels en de chique gebouwen. De vele synagogen die de wijk rijk is, herinneren aan de woelige Joodse geschiedenis. Moe gewandeld? Rust dan uit in het Red Salon, een hippe koffiebar met een nog hippere kapperszaak in de kelder. Een verrassend plekje, mét lekkere koffie!

De indrukwekkende Sint-Vitrus Kathedraal.

De indrukwekkende Sint-Vitrus Kathedraal.

Paleizencomplex
De Praagse burcht zie je van overal. Bovenop een van de heuvels torent het gigantische complex boven de stad uit. Een toeristische trekpleister, dat wel, maar eentje die je zeker niet mag overslaan. Alleen al de immense Sint-Vituskathedraal is een echte must see. Bovendien heb je aan de ingang bij het Lobkowiczpaleis een schitterend uitzicht over de stad. Op de terugweg kun je in Nerudnova een tussenstopje maken bij het Gingerbread museum. Je vindt er vast een leuk souvenir of een smakelijk vieruurtje.

De bibliotheek van het Strahov klooster.

De bibliotheek van het Strahov klooster.

Dé plek voor boekenliefhebber
Mijn favoriete bouwwerk is zonder twijfel de bibliotheek van het Strahov klooster. Hoewel je de leeszalen enkel onder begeleiding kunt bezoeken, is het al geweldig om hun grandeur te bewonderen vanop afstand. Ook de rest van het klooster verdient een bezoekje. Hou er wel rekening mee dat het klooster sluit tijdens de middag, net na de middag is het er dus een heuse stormloop. Tegenover het klooster kun je trouwens terecht voor een vers gebrouwen biertje bij Klasterni pivovar Strahov.

Inspirerende quotes op de Lennon Wall.

Inspirerende quotes op de Lennon Wall.

Come together
Voor love en peace moet je in Praag bij de Lennon wall zijn. De muur siert sinds de jaren ‘80 de stad met op The Beatles geïnspireerde graffiti en verandert nog elke dag. Je vindt er ook steevast wel een straatartiest die hits van The Beatles covert. Zin om je nog meer in The Beatles onder te dompelen? Als je het romantische brugje met Venetiaanse feeling oversteekt kun je even uitrusten bij de John Lennon Pub.

Links: de concertzaal van Obecni Dum, midden: Praags Venetië, rechts: pauzeren in Styl & Interier.

Links: de concertzaal van Obecni Dum, midden: Praags Venetië, rechts: pauzeren in Styl & Interier.

Dansende huizen en literatuurfans
Een van de opvallendste postmoderne bouwwerken van Praag is het Dansende Huis. Tijdens een wandeling langs de Moldau zie je het door Frank Gehry ontworpen kantoorgebouw swingen tussen zijn statische buren. Even verderop vind je Globe, een boekenwinkel, een ontmoetingsplaats en een café. Bijna elke dag kun je er terecht voor een literair event, van een quizavond tot een lezing en van livemuziek tot een heuse dansavond.

Praag heeft soms wat weg van Venetië!

Praag heeft soms wat weg van Venetië!

Verborgen schatten
In de buurt van het Wenceslasplein laat je je in de straat Vodickova verrassen door de talrijke binnenpleintjes en galerijtjes. Zo kom je vanuit de Svetozor passage terecht in een gezellige binnentuin met witte bankjes en rozenstruiken. Ook op het terras van Styl & Interier kun je lekker relaxen. Niet alleen is het een groene oase van rust in de Praagse hoofdstad, ook de huisgemaakte limonades, taarten en gerechten zijn om je vingers van af te likken!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Tsjechië
 | czechtourism.com/home/
Toerisme Praag
 | www.prague.eu/en
Bezienswaardigheden
Kruittoren | Namesti Republiky 5 | Praha 1
Internet: en.muzeumprahy.cz/199-the-powder-tower/
Openingsuren: nov-feb 10u00- 18u00, mrt 10u00-20u00, apr-sep 10u00-22u00 en okt 10u00-20u00
Obecni Dum | Namesti Republiky 5 | Praha 1
Internet: www.obecnidum.cz/en/
Openingsuren informatiecentrum: dagelijks 10u00-20u00
Praagse burcht | Hrad I. nádvoří č | Praha 1
Internet: www.hrad.cz/en
Strahov klooster | Strahovske nadvori 1/132 | Praha 1
E-mail: [email protected] | Internet: www.strahovskyklaster.cz/en/
Openingsuren: dagelijks 09u00-12u00 en 13u00-17u00
Eten en drinken

U Budovce | Tynska 7 | Praha 1
E-mail: [email protected] | Internet: www.ubudovce.cz/
Openingsuren: dagelijks 10u00-00u00
Red Salon | Vezenska 3 | Praha 1
E-mail: [email protected] | Internet: www.redsalon.cz
Openingsuren: ma-vr 09u00-21u00 en za 10u00-17u00
Klasterni pivovar Strahov | Strahovske nadvori 301 | Praha 1
E-mail: [email protected] | Internet: klasterni-pivovar.cz
John Lennon Pub | Pstrossova 6 | Praha 1
Tel: +420 257 214 266 | Internet: www.johnlennonpub.cz/en/
The Globe Bookstore and Café | Hroznova 495/6 | Praha 1
E-mail: [email protected] | Internet: globebookstore.cz
Styl & Interier | Vodičkova 35 | Praha 1
E-mail: [email protected] | Internet: www.stylainterier.cz/kontakt
Openingsuren: ma-za 9u30-22u00 en zo 9u30-20u00
Mistral Café | Valentinska 11 | Praha 1
E-mail: [email protected]  | Internet: www.mistralcafe.cz
Openingsuren: ma-vr 08u00-23u00 en za-zo 09u00-23u00
Winkels
Gingerbread Museum
| Nerudnova 9 | Praha 1
Internet: gingerbreadmuseum.cz/cz/
Openingsuren: dagelijks 9u30-18u30
Overnachten
Appartement Anděl Tomáškova| Tomáškova 4 | Praha 5
Telefoon: +420 732 356 356 | Internet: www.booking.com/hotel/cz/andel-cosy-apartment.nl.html

Foto’s: © Lynse Coomans

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *