Lambiek

Proeven en genieten tijdens Maand van de Lambiek

Bij de maanden september en oktober denken we spontaan aan de herfst. Het bladerdak krijgt kleur, paddenstoelen schieten uit de grond en de pompoensoep dampt op het aanrecht. De herfst is het seizoen van warmte, gezelligheid en vanaf nu ook van de Lambiek. Euh… Lambiek? Ja, dat lees je goed! Dit jaar vindt de eerste editie van de ‘Maand van de Lambiek’ plaats. Het ideale moment voor een uitstap richting het Pajottenland.

maand van de lambiek - timmermans
Lambiek in de kijker
De eerste ‘Maand van de Lambiek’ is een feit. Van 18 september tot en met 17 oktober kunnen bierliefhebbers afzakken naar het Pajottenland en de Zennevallei voor een smaakvolle uitstap. Het doel van deze maand? De lambiekcultuur en de regio extra in de kijker zetten. Toerisme Vlaams-Brabant verrast met vijf themaweekends waarin je naar hartenlust kan wandelen, fietsen of culinair genieten. Neem een kijkje achter de schermen van de brouwerijen en stekerijen, of trek naar de lokale volkscafés voor een heuse streekbierendegustatie. Maar wat is dat nu juist, zo’n lambiekbier? Lambiek is een streekbier uit het Pajottenland en de Zennevallei dat men ook als basis gebruikt om de bekendere geuze- en kriekbieren te maken.

Het land van Bruegel op een steenworp van Brussel
Ter gelegenheid van deze Maand van de Lambiek trokken wij richting Pajottenland. De glooiende groene omgeving met uitgestrekte weilanden doen je meteen vergeten dat je je op een steenworp van Brussel bevindt. De regio wordt ook wel het Toscane van de Lage Landen en het land van Bruegel genoemd. Deze bijnaam dankt de streek aan Bruegel die er zijn inspiratie zocht en zo een symbool werd in de omgeving. Maar zoals de bierliefhebbers onder ons ongetwijfeld weten, staat het Pajottenland vooral bekend om zijn streekproduct Lambiek en zijn afgeleide bieren Faro, Kriek en Geuze.

Een middeleeuws kasteelbezoek voor jong en oud
Aangezien het ’s morgens nog wat te vroeg is om in de Lambiek te vliegen, starten we ons weekend met een bezoek aan het kasteel van Beersel. Deze goed bewaarde waterburcht heeft een rijke geschiedenis en is een goed voorbeeld van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Je kan vrij doorheen de gangen, torens en ruimtes van het kasteel rondlopen en dit zowel met als zonder audiotour. Ook kinderen kunnen zich amuseren met verschillende raadsels en puzzels die verspreid staan over het domein. Wist je trouwens dat de makers van de populaire Amerikaanse serie “Game of Thrones” graag opnames wilden maken in het kasteel? Helaas moest de gemeente ze op advies van de brandweer teleurstellen.

Slingeren langs groene paden in het Pajottenland
Het Pajottenland beschikt over een uitgebreid en duidelijk bewegwijzerd wandel- en fietsnetwerk. Wij kiezen voor een makkelijke wandeling van 9 km met halverwege een terrasstop. Nog even de knooppunten noteren en we zijn klaar voor vertrek. De Ter Rijstwandeling, te vertrekken aan de Sint-Bernarduskerk in Heikruis, leidt je langs groene weilanden en authentieke boerderijen. Halfweg op de wandeling kom je het kasteelpark Ter Rijst tegen. Met zijn boogbrugjes, slingerende paden en sierlijke bomen is het de uitgelezen locatie om te genieten van één van de vele streekbieren die het kasteel aanbiedt. Wens je grotere afstanden af te leggen, dan kan je ook (elektrische) scooters of een Citroën 2CV huren om de omgeving te verkennen.

Op bezoek bij microbrouwerij Sako
Kan je geen genoeg krijgen van de Lambiek? Op één kilometer van het begin- en eindpunt van de wandeling kan je nog een kleine lambiekbrouwerij terugvinden. Brouwerij Sako, de nieuwste lambiekbrouwerij van het Pajottenland, situeert zich in een charmante vierkantshoeve waarvan de paardenstallen werden omgebouwd tot brouwerij. Ook de kippenstallen kregen een nieuwe bestemming en dienen nu als gezellige degustatieruimte die uitkijkt op een groene weelderige tuin. Op basis van Belgische hop en Pajotse tarwe brouwen ze bij Sako hun eigen Lambiek om die vervolgens in de kelder op eiken vaten te rijpen. Vraag zeker of je een kijkje mag nemen in de kelder onder de winkel. De gestapelde eiken vaten zijn een indrukwekkend gezicht.

Tijdens een stevige regenbui duiken wij de gezellige degustatieruimte in en raken er aan de praat met Bob. Onze gastheer vertelt over het brouwproces en laat ons proeven van de twee ambachtelijke bieren die ze ter plaatse brouwen. We proeven van een Bogaerden en van een Monnikbosbier, die beide bij ons in de smaak vallen. Brouwerij Sako won met de Bogaerden Dubbele Tarwe Tripel zelfs goud op een internationale bierwedstrijd in 2020. Wij hebben onze voorraad voor thuis alvast ingeslagen!

maand van de lambiek

Gastronomisch genieten en overnachten bij Hotel-Restaurant Les Eleveurs
Overnachten doen we dit weekend in Hotel-Restaurant Les Eleveurs. Dit hotel ligt centraal in Halle, op 5 minuten van het station. De ideale uitvalsbasis om de omliggende brouwerijen en stekerijen in de streek te kunnen bezoeken. Na een warm ontvangst van gastvrouw Amanda installeren we ons in de luxe wellness kamer met uitzicht op de binnentuin. Een ruime, comfortabele kamer met eigen infraroodcabine en regendouche. Een absolute aanrader om te ontspannen na een regenachtige herfstdag!

viergastronomie met lambiek

Ook het diner in het restaurant van Les Eleveurs raden we je aan. Naar aanleiding van de Maand van de Lambiek kan je kiezen voor een themamenu met aangepaste bieren. Zaakvoerder Andy verrast met traditionele smaken in een modern en verfijnd jasje. Starten doen we met een coupe MeuZenne, meteen een voltreffer als je het ons vraagt. De mousserende drank is ontstaan uit een samenwerking tussen Andy en de coöperatieve Vin de Liège. Een heerlijk licht bruisend aperitief dat wordt gemaakt op basis van Lambiek en Vin Clair (de basiswijn waarvan champagne gemaakt wordt). De frisse carpaccio van zwaardvis, gerookt op tomaten met sap op “bloody mary”-wijze wordt als voorgerecht geserveerd. Vervolgens krijgen we een heerlijk stoofpotje van kalfszwezerik met verse noten voorgeschoteld gevolgd door een suprême van wilde eend, gebakken vijgen met kruiden en kroketten met eendenfond. We sluiten af met een melkchocoladeschuim met zandkoekje van hazelnootboter en Belgische aardbeien. Fijnproevers en bierliefhebbers kunnen zich hier volledig laten gaan. Het feit dat het restaurant aansluit aan het hotel en je dus geen bob moet voorzien, is mooi meegenomen. Genieten maar!

Tip! Kijk goed rond in het hotel naar de unieke verlichting. Stuk voor stuk eyecatchers ontworpen door lichtkunstenaar Yves Pauwels.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Vlaams-Brabant | Internet: toerismevlaamsbrabant.be
Zien en doen
Het kasteel van Beersel | Tel: +32 (0)2 359 16 46 | Internet: visitbeersel.be/Kasteel-Beersel
Kasteelpark Ter Rijst | Terrest 2, 1670 Pepingen | Dagelijks open van 8 u. tot 20 u. | Internet: natuurenbos.be/parkterrijst
Eten en drinken
Brouwerij Sako | Heikruisesteenweg 19, 1670 Bogaarden | Internet: brouwerijsako.be  | Tel: +32 (0)479 97 96 09
Restaurant Les Eleveurs | Suikerkaai 1/A, 1500 Halle | Tel: +32 (0)2 361 13 40 | Internet: les-eleveurs.be
Overnachten
Hotel Les Eleveurs | Suikerkaai 1/A, 1500 Halle | Tel: +32 (0)2 361 13 40 | Internet: les-eleveurs.be

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *