Mechelen: een 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid

Over Den Bruul, op den Toren, in het Anker en langs het Dijlepad. Elke hoek, gevel en binnenhof schreeuwt (of fluistert soms) Mechelse eigenheid. Wat deze eigenheid net inhoudt? Reisreporter Katy en haar vriendinnen ondervonden met shoppingbags en occasioneel met een glas wijn in de hand, de aantrekkingskracht van de stad der Maneblussers.

mechelen met vriendinnen

Niets ligt echt ver van elkaar in deze Dijlestad

Hartje Mechelen
We komen aan in hartje Mechelen en ontdekken al snel dat het centrum niet veel groter is dan een ‘aangenaam hartje’. Alles is er op wandelafstand (of beter: shopafstand)! Als een speer door dat Mechels hart is de Sint-Romboutstoren of simpelweg ‘Den Toren, het centrale punt. Handig als oriëntatiepunt, zowel voor als we verloren lopen in een van de vele kleine straatjes of om de stad anders te ontdekken: van bovenaf bijvoorbeeld!

Koffie? Koffie!
En dat is ook wat we doen! Na 513 treden, een uitzicht om U tegen te zeggen en een iets vlottere afdaling, nemen we een pauze voor een lekkere koffie! Want in Mechelen is er zeker geen tekort aan hippe bars die verschillende warme drankjes in alle smaken en geuren aanbieden. We laten ons vertellen dat hipsterbars sinds enkele jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. In de zomer is het dan weer de beurt aan pop-up zomerbars zoals T’ile Malines om de rol van paddenstoel over te nemen.

mechelen met vriendinnen

De Onze-Lieve-Vrouwestraat is een walhalla van originele boetiekjes

Kaffee-Ine & Scandinavische etalages
We belanden uiteindelijk in de koning der hipsterbars, Kaffee-Ine, waar de koffie rijkelijk vloeit en de kamerplanten goed vertegenwoordigt zijn. Een cafeïne-boost later gaan we er weer tegenaan. Nu ja, toch om winkel na winkel binnen te gaan. Toevallig of niet(?) zijn we daarvoor op de juiste plaats. Naast de lokaal bekende winkelstraten Bruul en IJzerenleen is de Onze-Lieve-Vrouwestraat een echte verborgen parel met een serieuze glans. Want hier maken grote ketens plaats voor gezellige shops en leuke frisse zaken met namen als My Exboyfriend, Zoet en Hut. het ontdekken waard!

Mechelen met vriendinnen

Een wandeling over het Dijlepad laat je (letterlijk) de andere kant zien van Mechelen

mechelen met vriendinnen

VLNR: Aziatisch eten in De Graspoort; Wijn proeven in Unwined; De Vismarkt is het gezelligste plaatjes van Mechelen

Wine not?
Voldaan stappen we richting het wellnesshotel Ve, midden op de Vismarkt. Het gezelligste plein van Mechelen blijkt al snel. Onze volle winkeltassen laten we er achter en met lege knorrende magen  verplaatsen we ons naar wijnbar Unwined. Als leken in het proeven van wijn (drinken daarentegen…) wagen we ons aan de verrassingswijn. We gokken naar de druifsoort en de streek. Jammer maar helaas, de prijs slepen we niet in de macht.  Gelukkig kunnen we hier makkelijk ons verdriet wegspoelen.

Gevuld en gelukkig
Zonder restaurantreservatie zouden we zeker wat langer blijven plakken in de gezellige wijnbar.
Maar de tijd dringt en de aperitief stilt onze honger niet. Gelukkig ligt alles dicht bij elkaar in het aangename Mechelen en al snel bereiken we ‘de Graspoort’. Hier wacht ons letterlijk een ‘hoop eten’ met een vrij tot zeer grote Aziatische toets (hallo koriander!). Gevuld en gelukkig keren we terug naar het hotel. Tenminste, met een klein omweggetje langs het bruine, maar daarom niet minder hippe Café De Gouden Vis.

mechelen met vriendinnen

Brunchen in de Foom staat gelijk aan veel, fotogeniek, maar vooral lekker eten!

Fijn Foom
Lekker eten is trouwens een belangrijk onderdeel tijdens ons bezoek aan de Dijlestad. Zo staan we de volgende ochtend, na een rustgevende wandeling over het Dijlepad, klaar aan de deuren van ontbijtbar Foom. Op de stijlvolle 1ste verdieping, met uitzicht op Den Toren, krijgen we het ene na het andere lekkers geserveerd. Na overheerlijke American pancakes met yoghurt, bacon en rode bessen gevolgd door zoete scones, kan je ons wel rollen. Om te bekomen van onze brunch blijven we nog even zitten, het perfecte moment voor enkele Instagramwaardige foto’s in het Scandinavische interieur!

mechelen met vriendinnen

Met het Prikkelpakket proef je op verschillende plekken Mechelse specialiteiten

mechelen met vriendinnen

Een rondleiding en degustatie in het Anker zijn onvermijdelijk bij een bezoek aan Mechelen

Prikkelen en proeven
Een andere, iets actievere manier om Mechelen en haar bourgondische kantjes te leren kennen is het Prikkelpakket: een bonnenboekje dat je langs alle proef-en bezienswaardigheden stuurt. De Mechelse proevertjes krijg je gepresenteerd in de vorm van chocolade maantjes, torenkoekjes, kaasblokjes met lokaal gebrouwen bier inclusief een glas van ditzelfde bier. Dat brengt ons en onze dorst naar meer bij brouwerij het Anker. Een rondleiding later voelen we ons heuse bierconnaisseurs en proeven we een extra glaasje. Je moet de theorie omzetten in de praktijk, toch?

mechelen met vriendinnen

De oude gevels doorheen de stad en het Begijnhof katapulteren je naar een andere tijd

mechelen met vriendinnen

In de kleine binnenhofjes en de Kruidtuin is er niet alleen plaats voor geschiedenis maar zeker ook voor groen!

Modern & historisch
Eten (maar vooral drinken) deden we nu wel genoeg, tijd voor wat beweging! Met de smartphone in de hand ontdekken we dé fotogenieke plekjes die Mechelen te bieden heeft. En zo zijn er wel wat. Zowel liefhebbers van moderne architectuur en historische gevels vinden hier zeker hun ding. Daarna katapulteert het Begijnhof met authentieke gebouwen kleine binnenhofjes en groene Kruidtuin ons bijna terug in de tijd. Tot de moderne gevels aan het Dijlepad ons terug met onze voetjes op de hedendaagse grond zetten.

mechelen met vriendinnen

Met de GSM in de hand gaan we steeds op zoek naar de creaties van Mechelen Muurt

Mechelen Muurt
Tenslotte laat Mechelen ons kennismaken met haar hippe cultuur die letterlijk van de muren druipt. In de vorm van graffitikunst weliswaar. De wandeling Mechelen Muurt voert ons langs reusachtige, kleurrijke muurschilderingen doorheen de hele stad. En natuurlijk wordt ook hier het geheugen van onze GSM getest. Met een smartphone vol foto’s en een grote lach stappen we met onze valiesjes terug de trein op. Moest een vreemde voice-over stem ons vragen wat we van Mechelen vinden, staken we elk steevast een bordje omhoog met een 10 voor sfeer en gezelligheid!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Mechelen
| Hallestraat 2, 2800 Mechelen | Tel. +32 70 22 00 08 | E-mail: [email protected] | Internet: toerisme.mechelen.be
Toerisme Vlaanderen | Internet: www.visitflanders.com/nl
Bezienswaardigheden
Sint-Romboutstoren
| Onder-Den-Toren 12 | 2800 Mechelen
Vismarkt | Internet: toerisme.mechelen.be/nl/vismarkt
Dijlepad
| Internet: toerisme.mechelen.be/nl/dijlepad
Prikkelpakket
| Internet: toerisme.mechelen.be/prikkelpakket
Brouwerij het Anker
|Guido Gezellelaan 49 | 2800 Mechelen
Tel. +32 (0) 15 28 71 41 | E-mail: [email protected] | Internet: www.hetanker.be/nl
Mehelen Muurt
| Internet: toerisme.mechelen.be/mechelen-muurt
Overnachten
Hotel Ve
| Vismarkt 14-B | 2800 Mechelen | Tel. +32 (0) 15 700 700 | E-mail: [email protected] | Internet: www.hotelve.com
Eten en drinken
Kaffee-Ine
| Onze-Lieve-Vrouwestraat 6 | 2800 Mechelen | Tel. +32 (0) 475 48 58 14 | Internet: https://www.facebook.com/Kaffee-Ine-Mechelen-112698329065288 
Wijnbar Unwined
| Steenweg 22 | 2800 Mechelen | Tel. +32 (0) 15 41 81 85 | E-mail: [email protected] | Internet: www.unwined.be
Restaurant Graspoort
| Begijnenstraat 28 | 2800 Mechelen
Tel. +32 (0) 15 21 97 10 | E-mail: [email protected] | Internet: www.graspoort.be
Café De Gouden Vis
|Nauwstraat 7 | 2800 Mechelen
Tel. +32 (0) 15 20 72 06
Ontbijtbar Foom
| Sint-Katelijnestraat 2 | 2800 Mechelen
Tel. +32 (0) 15 659 359| E-mail: [email protected] | Internet: www.foom.be

Foto’s: © Katy Goelen | Instagram: @katygoelen & @wildflowerphtgrphy

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *