Gezellig eropuit: bierwandelen in Tsjechisch Reuzengebergte

Wandel je graag door uitdagende landschappen, maar lust je met tijd en stond ook een lekker biertje? Dan is de Krkonose Bierroute in het Tsjechische Reuzengebergte op de grens met Polen op je lijf geschreven! Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je langs de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië.

Een wandeling waar je dorst van krijgt
De Krkonose Bierroute verbindt vier minibrouwerijen met elkaar die in het Reuzengebergte liggen. De wandeling is 22 kilometer, maar kan makkelijk langer gemaakt worden door het brede aanbod aan routes. De paden blijven telkens de brouwerijen passeren, zodat je er zeker van bent dat je ze niet mist. De bierroute kan ook met de mountainbike worden gemaakt, maar omdat een pintje te veel snel op is en het terrein veelal heuvelachtig, is het wellicht veiliger om het toch maar bij wandelen te houden.

Het bier Paroháč wordt gebrouwen in brouwerij Luční bouda

Het bier Paroháč wordt gebrouwen in brouwerij Luční bouda.

Bier geïnspireerd op de natuur
Slechts 3,7 kilometer verwijdert van de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka, ligt brouwerij Luční bouda. Deze brouwerij en berghut, is de grootste en hoogstgelegen, op 1.410 meter, in het Reuzengebergte. De oorsprong van de berghut gaat terug tot 1623. De brouwerij zelf is nog niet zo oud, want pas sinds 2012 wordt hier het bier Paroháč gebrouwen. De naam en het logo van het bier dankt zijn naam vanwege een kudde herten die in de buurt van Luční bouda leven en ’s avonds of ’s ochtends vroeg te zien zijn op de berghellingen. Niet alleen blond en donker pils wordt er gemaakt, maar ook speciaalbieren van hoge gisting in Britse stijl.

Vergeet tijdens het proven niet te genieten van het uitzicht in het Reuzengebergte.

Vergeet tijdens het proven niet te genieten van het uitzicht in het Reuzengebergte.

Proeven met een uitzicht
Vanuit Luční bouda is het wat stijgen, maar je bent dan ook meteen op het hoogste punt van de wandeling. Op 1510 meter hoogte sta je tussen twee bergtoppen en heb je een prachtig uitzicht op de hoogste berg Snezka en de omliggende weiden. De volgende brouwerij is in pension Andula. De minibrouwerij Friesovy boudy is de kleinste op de route. Het bier dat ze brouwen heet Fries en er bestaan drie soorten van. Genieten van het bier én het mooie uitzicht is hier verplicht.

De familiebrouwerij Hendrych

De familiebrouwerij Hendrych.

Textielfabriek wordt brouwerij
De bierroute eindigt in het dorpje Vrchlabi waar twee brouwerijen liggen. De grootste minibrouwerij van de vier is de familiebrouwerij Hendrych, die tegenover de skilift Bubákov ligt. De brouwerij vindt onderdak in een voormalige textielfabriek. Slechts 1,5 kilometer verderop ligt de volgende brouwerij Pivovarská Bašta. Deze brouwerij maakt als het langst hun bier Krkonošsky medvěd, sinds 1997 om precies te zijn.

In pension Andula kun je blijven overnachten

In pension Andula kun je blijven overnachten.

Andere bereidingsprocessen
Bij de brouwerijen kan je naast lokale biertjes proeven ook rondleidingen krijgen. Je leert hoe bier wordt gemaakt, welke ingrediënten worden gebruikt en wat het verschil is tussen bier uit de bergen en uit de lager gelegen gebieden. “Op een hoogte van 1400 meter kookt water al bij 94 °C en hierdoor zijn de bereidingsprocessen net wat anders,” legt de lokale brouwer Daniel Szennai uit. Wie zich helemaal wil onderdompelen in het bier kan een bierspa proberen bij Luční bouda. Ook kan je de route over twee dagen te verdelen en overnachten in Luční bouda of pension Andula.

De wandeling is 22 km maar kan naar eigen zin uitgebreid worden

De wandeling is 22 km maar kan naar eigen tempo uitgebreid worden.

Een souvenir
Een aandenken aan de Krkonose Bierroute is natuurlijk wel zo leuk en daarom kan je stempels sparen. Na het drinken van twee biertjes bij één van de brouwerijen krijg je een stempel. Ben je bij alle minibrouwerijen geweest en heb je alle stempels verzameld dan ontvang je een leuke attentie. Wees gerust: je hoeft niet op één dag alle acht de biertjes achterover te tikken. Je hebt het hele zomerseizoen de tijd.

Ook nog dit
Tip! Zet je auto in Vrchlabi en pak de bus naar Splinderuv Mlyn of Pec Pod Snezkou. Het makkelijkst is om te beginnen in Pec Pod Snezkou. De route gaat merendeels bergafwaarts.

Foto’s: © Toerisme Tsjechië

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *