treinreis door Zwitserland

Unieke treinreis door Zwitserland: de Winter Magic Tour van Luzern-Interlaken!

Reisreporter Tom is net te laat om het fameuze carnaval van Luzern te beleven. Dat zou nog eens een mooi einde van zijn Winter Magic Tour geweest zijn. De meerdaagse treinreis door Zwitserland voert je langs meren, gletsjers en dwars door ruig besneeuwde berglandschappen. Geniet mee van een wondermooie winterbeleving voor niet-actieve wintersporters!

Start van de treinreis door Zwitserland: Luzern
Wanneer ik begin maart het station van Luzern uitwandel, ben ik aangenaam verrast door het zonnige lenteweer. Links zie ik meteen de beroemde houten Kapelbrug en rechts enkele cruiseschepen waarmee je tochten kunt maken op het Vierwoudstrekenmeer. De terrasjes langs de rivier de Reuss zijn goed bezet. De nog niet opgeruimde confetti verraadt dat het carnaval weer goed is gevierd. Mijn Winter Magic Tour, een 8-daagse treinreis door Zwitserland, leidt mij de komende dagen naar Interlaken, Zermatt en Sankt Moritz.

Vergaap je aan exclusieve horloges
Op weg naar enkele attracties van Luzern passeer ik in het gezellige centrum, met tal van fraai beschilderde eeuwenoude huizen, het historische winkelpand Bucherer. Vier verdiepingen aan vitrines vol met de meest exclusieve horloges. Onder de kenners is Bucherer een begrip. Ik behoor daar niet toe, maar ik ben wel nieuwsgierig. Uurwerken onder de duizend euro kom je hier nauwelijks tegen. Gelukkig begrijpt het vriendelijke personeel snel dat ik geen koper ben, eerder een museumbezoeker. Ze laten mij rustig genieten.

treinreis door Zwitserland

Mis het fotogenieke Leeuwenmonument niet
De Zwitserse Garde ken ik eigenlijk alleen van Vaticaanstad. Maar in Luzern leer ik dat koningen indertijd ook graag gebruik maakten van deze trouwe soldaten. Zij waren onder andere de lijfwachten van Lodewijk de 16e. Dat ging goed mis tijdens de Franse Revolutie toen er ongeveer 800 van hen het leven lieten. Ter herinnering aan deze moedige mannen is er in Luzern het ‘Leeuwenmonument’ gekomen. Naast de Kapelbrug is het, denk ik, het meest gefotografeerde object van de stad.

Van gletsjertuin naar panoramaschilderij
Het Leeuwenmonument bevindt zich naast de Gletschergarten. Met mijn Swiss Travel Pass reis ik gratis tijd in en ontdek ik in een rotsachtig kader dat miljoenen jaren geleden Luzern een subtropisch klimaat kende met palmstranden. Met dezelfde Pass bewonder ik even later het Bourbaki Panorama, een reusachtig 360 gradenschilderij van 112 meter breed. Het is een herinnering aan de Frans-Pruisische oorlog (1871) en werd gemaakt in opdracht van de Belgische Panorama Society.

Geproefd: de bijzondere vulkanische chocoladesmaak
Bij Max Chocolatier neem ik deel aan een chocoladeproeverij, bijna vergelijkbaar met een wijnproeverij en echt iets voor de Grand Cru chocoladeliefhebbers. Met nog een tiental andere deelnemers proef ik chocolade uit Brazilië, Madagaskar en Indonesië. Wat blijkt? Het maakt voor de smaak nogal wat uit of de cacaobomen dicht bij een rivier hebben gestaan of bij een vulkaan. Met die voorkennis proef ik bij een stukje Indonesische chocolade inderdaad een rokerige smaak, wat duidt op de nabijheid van een vulkaan.

Cruisen op het Vierwoudstrekenmeer
Luzern bezoeken en niet gaan varen op het Vierwoudstrekenmeer kan natuurlijk niet. Gelukkig kan dat hier ook in de winter. Het is het enige meer in Zwitserland waar het hele jaar door cruiseschepen varen. Treinreizigers van de Grand Train Tour maken er zomers ook gebruik van. Zij varen van Luzern naar Flüelen om daar hun reis te vervolgen met de Gotthard Panorama Express naar Lugano. Zo ver gaat mijn treinreis door Zwitserland niet. Ik stap uit in Vitznau en neem daar het bergtreintje naar het besneeuwde uitzichtpunt Rigi Kulm.

Gemist: het populairste museum van Zwitserland
Na tien minuten varen had ik trouwens het liefst even willen uitstappen bij de steiger van het Verkehrshaus ofwel het Zwitserse Transportmuseum. Het meest populaire museum van Zwitserland, vooral omdat het zeer interactief is. Ach ja, je kunt niet alles willen. Bovendien mag je voor dit museum wel een dag uittrekken, wordt mij verteld. Rigi Kulm is trouwens ook meer dan de moeite waard met zicht op 620 bergpieken en 13 meren. En, niet te vergeten, met de mogelijkheid om te gaan sleeën.

treinreis door Zwitserland

Ongezien: een menukaart voor honden
Het is een kleine twee uur treinen van Luzern naar Interlaken, maar ik verveel mij geen moment. Mijn boek blijft in mijn dagrugzak zitten. Ik drink een kopje koffie en kijk naar buiten. Het geeft mij een fantastisch reisgevoel. Ik tuur over het Vierwoudstrekenmeer en later over het Thunermeer en krijg er maar niet genoeg van. In Interlaken overnacht ik in het historische Carlton-Europe Hotel uit 1898, waar honden van harte welkom zijn, maar gasten onder de 16 jaar niet. Voor honden is er zelfs een speciale menukaart.

Bijzonder: winterkajakken op de Thunersee
Interlaken telt relatief veel historische hotels, wat aangeeft dat het al heel lang een toeristische trekpleister is. Er zijn in deze omgeving trouwens ook heel wat campings. Vandaag staat er een verrassende activiteit op het programma: kajakken op de Thunersee met uitzicht op de besneeuwde bergen van de Jungfrau-regio. Het water is 2 graden, maar de zon schijnt. Met een droogpak over mijn kleren peddel ik, zonder veel kajakervaring, ruim twee uur heerlijk over het water.

Met de trein naar de Top of Europe
Vanaf Interlaken zijn er verschillende uitstappen mogelijk naar de bergen. De bekendste is naar de Top of Europe. Anderhalf uur met de trein naar 3 454 meter hoogte met een schitterend uitzicht op de Aletschgletsjer. Echt een aanrader. Geloof het of niet, maar mij wordt verzekerd dat voor corona jaarlijks één miljoen mensen naar deze top gingen. Ruim de helft uit Azië, omdat dit panorama regelmatig opduikt in Bollywood-films.

Ging jij ook al op treinreis door Zwitserland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Wat beleefde je onderweg en ontdekte je ook bijzondere plekjes? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Swiss Travel Pass | Reizen met de trein in dit Alpenland vind ik echt een genot. Het is niet enkel een vervoermiddel om van A naar B te gaan. Bijna elke treinreis door Zwitserland is een natuuruitstap op zich. Wie niet in Zwitserland woont, kan de Swiss Travel Pass kopen. Deze is geldig voor trein, bus en boot en biedt 50% korting op de meeste bergtreinen. Bovendien geniet je gratis toegang tot ruim 500 musea. | Internet: MySwitzerland.com/rail
Toerisme Luzern | Internet: luzern.com
Toerisme Interlaken | Internet: interlaken.ch
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl-be
Zien en doen
Gletschergarten | Denkmalstrasse 4a, 6006 Luzern | Internet: gletschergarten.ch
Bourbaki Panorama Luzern | Löwenplatz 11, 6000 Luzern | Tel. +41 (0)41 412 30 30 | Internet: bourbakipanorama.ch
Max Chocolatier Design Studio | Hertensteinstrasse 7, 6004 Luzern | Internet: en.maxchocolatier.com
Verkehrshaus der Schweiz | Lidostrasse 5, 6006 Luzern | Tel. +41 (0)41 375 75 75 | Internet: verkehrshaus.ch
Winterkajakken Interlaken | Internet: hightide.ch
Vervoer
Reisreporter Tom vloog met Swiss naar Zürich (vliegtijd ca 75 min). Vanaf de luchthaven zijn er treinverbindingen om meteen je treinreis door Zwitserland te starten. | Internet: swiss.com
Overnachten
Hotel Radisson Blue Luzern | Internet: radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-blu-lucerne
Carlton-Europe Interlaken | Internet: carltoneurope.ch/en

📌 PIN nu en plan later

treinreis door Zwitserland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *