Treinen door Zwitserland: de Matterhorn als gids naar Italië

Zwitserland geniet de reputatie van stiptheid. En nergens ter wereld maken spoorlijnen deel uit van het landschap als in dit Alpenland. Gefascineerd door dit accuraat openbaar vervoer spoort reisreporter Bruno ontspannen door decors van witte bergen, meren en groene almen. Deel 2: op stap met de Glacier en de Bernina Express.

Elektrische wagentjes zoeven door Zermatt
Omdat ik het Zwitsers openbaar vervoer wil ontdekken moet ik veel te vlug afscheid nemen van Interlaken. Mijn reiskoffer deponeer ik ’s morgens bij de bagagedienst van het station en pik ik terug op in Zermatt na 18 uur. Tot zolang heb ik geen gezeul met extra gewicht. Zermatt is een uit de kluiten gegroeid verkeersvrij bergdorp. Enkel elektrische wagentjes zijn toegestaan om het dorp te bevoorraden, toeristen te vervoeren of materialen te transporteren. Het idee kan alvast rekenen op mijn ecologische goedkeuring.

De Matterhorn staat onlosmakelijk verbonden met Zermatt. © Toerisme Zwitserland

De Matterhorn staat onlosmakelijk verbonden met Zermatt. © Toerisme Zwitserland

Impressionante bergtoppen
Zermatt is bekend vanwege de 4.478 meter hoge Matterhorn. Moeilijk te beklimmen door zijn piramidevorm is deze berg een leuke uitdaging voor vele alpinisten. Helaas bekochten al 400 klimmers het avontuur met hun leven. Daarom verkies ik een veilige oplossing om de ‘kleine’ Matterhorn te bedwingen. Met de Matterhorn Glacier kabelbaan zweef ik naar een hoogte van 3.884 meter. De machtige bergen imponeren en maken mijn bergbeleving intens. Hier, onder een metersdikke gletsjer, vind je het Glacier Palace, waar ijssculpturen tentoongesteld staan.

De Gornergrat kabelbaan schenkt je een mooi panorama op de Matterhorn. © Bruno Loockx

De Gornergrat kabelbaan schenkt je een mooi panorama op de Matterhorn. © Bruno Loockx

Een aanraking verwijderd van de Matterhorn
’s Anderendaags, voor dag en dauw, ben ik paraat om de zonsopgang te aanschouwen. Gefascineerd kijk ik hoe de zon gedurende enkele minuten de Matterhorn oranjerood kleurt. Zin in meer bergenpracht besluit ik de Gornergrat tandradbaan te nemen naar een hoogte van 3.089 meter. Omringd door enkele machtige vierduizenders voel ik me plots erg klein, maar het weids panorama had ik voor geen geld willen missen. Leuk detail: van hieraf lijkt het wel alsof je de Matterhorn kan aanraken.

De Matterhorn bij zonsopgang. © Bruno Loockx

De Matterhorn bij zonsopgang. © Bruno Loockx

Natuurschoon doorkruisen met de Glacier Express
De Glacier Express is één van de mooiste Alpentreinreizen die je kan maken. Opgewonden als een kind spoed ik me naar mijn zitplaats, waar ik gedurende 7 en half uur geniet van gevarieerde landschappen. Zo bereik ik uiteindelijk Sankt Moritz. Via een hoofdtelefoon kan ik ongestoord luisteren naar achtergrondinformatie over de verschillende bezienswaardigheden onderweg. Sprakeloos tuur ik naar het natuurschoon, af en toe nippend van mijn cappuccino. Het besef overvalt me dat ik lunch te midden van de Rijnkloof, heel bijzonder.

De Glacier Express baant zich moeiteloos een weg door de bergen. © Toerisme Zwitserland

De Glacier Express baant zich moeiteloos een weg door de bergen. © Toerisme Zwitserland

Ongeloof in de treinwagon
Eén van de hoogtepunten op deze treinreis is de passage over het 500 meter hoge Landwasser viaduct dat wereldwijd symbool staat voor de Glacier Express. Vele medereizigers hebben moeite om hun verrukkingen te onderdrukken. Meermaals vullen oooh’s en waaw’s de wagon als de trein zich weer eens een baan boort door de bergen. Terwijl de trein verschillende keren door een bergtunnel spoort, maakt hij vaak bochten binnen en buiten het massief gebergte om hoogte te winnen.

Enkel via een kabelbaan geraakt je bij het bergrestaurant Muottas Muragl. © Bruno Loockx

Enkel via een kabelbaan geraakt je bij het bergrestaurant Muottas Muragl. © Bruno Loockx

Romantiek en gastronomie op hoog niveau
Eindbestemming is het chique Sankt Moritz, gelegen op een hoogte van 1.822 meter. Helaas rest me niet veel tijd om het skioord echt te ontdekken Morgen trein ik verder met de laatste panoramatrein, de Bernina Express. Om toch een mooi beeld te hebben van de omgeving laat ik me verleiden tot een diner in het bergrestaurant Muottas Muragl. Een kabelspoorweg is de enige mogelijkheid om er te geraken, wat het romantisch gehalte van dit etablissement meteen een boost geeft bij zonsondergang.

Het uitzicht op de omgeving vanaf het hotel. © Bruno Loockx

Het uitzicht op de omgeving vanaf het hotel. © Bruno Loockx

Overnachten in een energiezuinig hotel
Wat ooit begon als een provisiewinkeltje voor de bergwandelaars groeide uit tot een gereputeerde eetgelegenheid annex logement. Vanaf het zonnige terras heb je een mooi zicht op de omgeving en het bergmassief. Gasten en aangelanden kunnen hier overnachten in het nieuwe energiezuinig hotel. Het interieur werd totaal vernieuwd met plaatselijke materialen zoals dennenhout in functie van het milieu. Recuperatiesystemen, wind- en zonne-energie leveren het hotel en restaurant meer energie op dan het verbruikt. Wederom een mooi Zwitsers voorbeeld van ecologische inventiviteit.

Het keerlusviaduct. © Toerisme Zwitserland

Het keerlusviaduct. © Toerisme Zwitserland

Bernina Express behoort tot Unesco Werelderfgoed
De Bernina Express vormt het laatste deel van mijn Zwitserse Alpenomzwervingen. Vanuit St. Moritz gaat de smalspoorlijn naar het Italiaanse Tirano en doorkruis je deels het kanton Graubünden via 13 tunnels en 52 viaducten. Nabij Brusio passeer je de keerlusviaduct die samen met het traject tot Unesco Werelderfgoed behoort. Na een korte lunch in Tirano, waar ik geniet van een lekkere pizza, laat ik me via de Postbus, ook een deel van de Bernina Express, naar het mediterrane Lugano voeren.

Het meer van Lugano. © Bruno Loockx

Het meer van Lugano. © Bruno Loockx

Charmant Lugano
Mijn reis zit erop, maar voor ik het vliegtuig huiswaarts opstap, slenter ik nog even door de straten van het Zwitserse en Italiaanse stadje. Charme en romantiek zijn twee kenmerken die niet op zijn minst op de plaats van toepassing zijn. Gelegen aan het gelijknamige meer is Lugano een aanrader om te flaneren en te genieten. En voor wie wil is er haast op elk gezellig pleintje wel een leuk terrasje te vinden.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Zwitserland
| www.myswitzerland.com/nl/
Toerisme Zermatt
| www.zermatt.ch
Toerisme St. Moritz
| www.stmoritz.ch
Toerisme Lugano
| www.lugano-tourism.ch
Bereikbaarheid

Swiss Travel System
| www.swisstravelsystem.ch
Glacier Express
| www.glacierexpress.ch
Bernina Express
| www.rhb.ch/Bernina-Express.33.0.html
Eten en drinken

Zermatt |
Restaurant Schäferstube | www.julen.com
St. Moritz
| Restaurant | www.muottasmuragl.ch
Lugano
| Ristorante Cantinone | Piazza Cioccaro 8 | 6900 Lugano
Tel. +41 (0) 91 923 10 68
Overnachten

Zermatt
| Aristella – Swissflair Boutique Hotel | www.aristella-zermatt.ch
St. Moritz | Hotel Steffani | www.steffani.ch
Lugano | Hotel Lugano Dante Center | www.hotel-luganodante.com

Coverfoto: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *