De Jungfrauregio triomfeert in Zwitserland

Het moet gezegd: de Jungfrauregio, gelegen in het Berner Oberland, is werkelijk een visitekaartje voor Zwitserse perfectie. Prachtige berglandschappen, ideale wandelmogelijkheden, verbluffend vlotte tandradtreinen die je tot het hoogstgelegen station van Europa brengen en de schitterend magische natuur. Het lijkt de hemel op aarde en … ze is echt!

Aan de voet van de Eiger, Monch en de Jungfrau
Zelf ben ik al een aantal keren naar Zwitserland afgereisd, maar de Jungfrauregio was voor mij nieuw. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten en wist er weinig over, buiten dat de Jungfrau een waanzinnig bekende berg is en dat ze haar naam aan de streek gegeven heeft. Ik verbleef in het Palace Hotel van Intersoc in Wengen, wat centraal ligt en veel uitwijkmogelijkheden gaf. En daar stond ik dan, recht voor de mastodonte Zwitserse Alpen met witte bergtoppen, verstomd.

Links: Traditionele woning in Wengen. Midden: Wegwijzers leiden je naar de juiste route. Rechts: Tandradbaan van de Schynige Platte.

Links: Traditionele woning in Wengen. Midden: Wegwijzers leiden je naar de juiste route. Rechts: Tandradbaan van de Schynige Platte.

Nederig en klein
Want hoe je het ook keert of draait, je kan hier niet anders dan spreken in superlatieven. Geconfronteerd met deze immense natuurlijke schoonheid, voel je jezelf als mens klein en nederig. Je wordt één met de omgeving en voelt je plots een schakel van een veel groter fenomeen. Maar de mens zou zichzelf niet zijn als die niet probeert zijn greep te krijgen op de omgeving. En zo kom ik bij de start van het toerisme in dit gebied.

Klimmen met zin voor avontuur
Vooral de Eiger was een berg die inspireerde om grenzen te verleggen. Ze staat bekend als uitdagend en heeft een ‘moordende’ bijklank. De noordwand kostte immers al veel pioniers het leven en werd daardoor zelfs een politiek fenomeen omdat bergbeklimmers van verschillende nationaliteiten en ideologische strekkingen in de jaren 30 als eerste de top trachtten te bereiken. Deze mannen werden helden en vormden op zich een magneet voor de eerste toeristen die met eigen ogen de vernoemde schoonheid wensten te aanschouwen.

Station op de Jungfraujoch

Station op de Jungfraujoch

Op eigen kracht naar de top van Europa
Maar laten we wel wezen, niet elk van ons is een geoefende bergbeklimmer. Hoe kan je dan een antwoord geven aan de enorme vraag om zelf op een bergtop te staan? Adolf Guyer-Zeller had hiervoor een pasklaar antwoord: met een tandradtrein! Dat was het begin van de Jungfraubahn, waarmee je sinds 1912 kan klimmen tot de Jungfraujoch en het hoogstgelegen station van Europa op 3.454 m. Het was ook mijn manier om midden in de zomer te genieten van enorme uitzichten en wandelingen in de sneeuw.

Onaangename drukte
Let wel, de vraag naar die belevenis is met de jaren niet minder geworden. In het station van Kleine Scheidegg, de basis voor de Jungfraubahn, werd ik overspoeld door een enorme massastroom van toeristen. Het heeft me niet tegengehouden om de trein naar de top te nemen, maar die drukte gaf me wel een onaangenaam gevoel. Ik ben dan ook snel alternatieven gaan opzoeken om in rust van de schoonheid van de Jungfrauregio te genieten en die mogelijkheden zijn er gelukkig ook in grote aantallen.

Bergpad op de Schynige Platte

Bergpad op de Schynige Platte

Wandelparadijs zonder zorgen
Eén van de wandelingen leidde me van Lauterbrunnen tot Mürren en onderweg werd ik getroffen door het Zwitsers oog voor detail, waardoor je werkelijk zonder zorgen op tocht kan vertrekken. Zo zijn niet alleen alle wandelpaden degelijk bewegwijzerd, er wordt op de wegbordjes ook gewezen op mogelijke vervoersmodi die je van of naar je bestemming kunnen brengen. Daarnaast kon ik het aantal toiletten onderweg niet op 1 hand tellen en kwam ik allerhande barbecues en picnicmogelijkheden tegen om mijn eigen lunch te nuttigen. Top!

Jungfrau Travel Pass
Een ander feit dat wandelen in deze regio aangenaam maakt, is het bestaan van de Jungfrau Travel Pass. Deze kaart, geeft je toegang tot bijna alle treinen, kabelbanen en boten in de regio of geeft een flinke korting op deze die niet inbegrepen zijn. Wellicht gaan sommige mensen de prijs van deze reispas hoog vinden, maar als je bekijkt wat je er allemaal mee kan doen, dan is dit een nuttige investering die mij alvast meteen heel wat heeft opgebracht.

Kasteel aan de Thunersee

Kasteel aan de Thunersee

Troeven vanuit alle hoeken
Om de benen wat te laten rusten had ik mijn wandelingen afgewisseld met enkele dagtripjes in de regio. Interessante plekjes om te bezoeken zijn ondermeer het authentieke Brienz en het bedrijvige Thun dat ik beide via bootverbindingen heb bezocht, alsook het mondaine Interlaken en het sportieve Grindelwald, toegangspoort tot het outdoor-actieterrein van de First. Mogelijkheden tot daguitstapen zijn legio en met de bovenvernoemde meerdaagse reispas vlot bereikbaar.

Kiezen is verliezen
Ik was hoe dan ook erg verbaasd dat mijn vakantie zo snel voorbij ging. Ik was immers met weinig kennis van zaken naar deze regio afgereisd en dacht op voorhand niet om met zo’n groot aanbod geconfronteerd te worden, waardoor kiezen eigenlijk de moeilijkste opdracht zou worden. Ik heb in ieder geval enorm van deze regio en zijn schoonheid genoten en hoop snel terug te kunnen komen, overtuigd door de troeven van de Jungfrau en haar gastvrije vrienden.

Stadzicht op Thun

Stadzicht op Thun

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Switzerland Tourism
| Luxemburgplein 1, 1050 Brussel
Tel. +32 (0) 800 100 200 29 | Internet: myswitzerland.com
Jungfraujoch | Rail Info Interlaken, Höheweg 35, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 828 72 33 | Internet: www.jungfrau.ch
Jungfraujoch | Untere Böngstrasse 8, 3800 Interelaken
Tel. +41 (0) 33 854 12 50 | Internet: www.jungfrauregion.ch
Overnachten
Intersoc Palace Hotel | Im Gruebi 1443A, Postfach 370, 3823 Wengen | Tel: +41 (0) 33 553 24 90
Bereikbaarheid
SWISS
(vliegtuig) | Bahnhofstrasse 25, 8048 Zürich
Tel. +41 (0) 848 700 700 | Internet: swiss.com
SBB (Zwitserse treinmaatschappij)| Internet: sbb.ch
Junfrau Travel Pass (regionaal vervoer) | Internet: www.jungfrau.ch
Berner Oberland Bahn (BOB) | Harderstrasse 14, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 828 71 11 | Internet: www.jungfrau.ch
Wengernalpbahn (WAB) | Harderstrasse 14, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 828 71 11 | Internet: www.jungfrau.ch
Jungfraubahn (JB) | Harderstrasse 14, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 828 71 11 | Internet: www.jungfrau.ch
Parking in Lauterbrunnen | Internet: www.jungfrau.ch/shop/en_old/parking/booking
Bezienswaardigheden
Jungfraujoch
| Internet: www.jungfrau.ch
Interlaken | Marktgasse 1, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 826 53 00 | Internet: www.interlaken.ch
Thun | Seestrasse 2, 3600 Thun
Tel. +41 (0) 33 225 90 00 | Internet: www.thunersee.ch
Wengen | Dorfstrasse, Postfach 494, 3823 Wengen
Tel. +41 (0) 33 856 85 85 | Internet: www.wengen.ch
Grindelwald | Dorfstrasse 110, Postfach 124, 3818 Grindelwald
Tel. +41 (0) 33 854 12 12 | Internet: www.grindelwald.ch
Mürren  | 3825 Grindelwald
Tel. +41 (0) 33 856 86 86 | Internet: www.murren.swiss/de
Lauterbrunnen | Stutzli 460, Postfach 23, 3822 Lauterbrunnen
Tel. +41 (0) 33 856 85 68 | Internet: www.lauterbrunnen.swiss
Haslital | Bahnhofplatz 12, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 972 50 50 | Internet: www.haslital.ch

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *