Een dag bij Rigi, de koningin van de Zwitserse bergen

De berg Rigi, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer in hartje Zwitserland, is letterlijk een hoogtepunt voor bergliefhebbers. De prachtig panorama’s en originele Zwitserse vervoersmiddelen palmen je helemaal in. Reisreporter Valerie genoot met volle teugen van de rit naar de top en van alles wat de Rigi en zijn omgeving te bieden heeft.

Oudste bergspoorweg van Europa
We starten onze excursie in Luzern, de hoofdstad van het gelijknamige kanton. Daar nemen we de trein naar Goldau, een klein stadje aan de Zugersee. In Goldau vertrekt een toeristentreintje naar de top van de Rigi. Het legt al sinds 1871 dezelfde route af en vormt daarmee de oudste bergspoorweg van Europa. Gelukkig zijn intussen zowel de treinen als de sporen vervangen. Het treintje is comfortabel en brengt ons zonder problemen tot op 1.800 meter hoogte. Tijdens de treinrit genieten we van het uitzicht op de mooie bossen en weides die we passeren. Overal horen we Zwitserse koeienbellen klingelen. Het treintje stopt in vijf stations voor het de top bereikt. Vanuit elke stopplaats vertrekken wandelroutes met verschillende moeilijkheidsgraden.

Een schattig treintje neemt je mee naar boven.

Een schattig treintje neemt je mee naar boven.

Van de Vogezen tot het Zwarte Woud
We dachten dat het uitzicht tijdens de treinreis al mooi was, maar wat we zien vanop de top van de Rigi slaat werkelijk alles. We genieten van het zicht op de Alpen en de prachtige meren die de berg omringen. Bij goed weer kan je zelfs de Franse Vogezen en het Zwarte Woud bewonderen. Wie al een voorproefje wil, kan hier terecht. Een camera bovenop de Rigi zorgt ervoor dat je de indrukwekkende panorama’s vanop je beeldscherm kunt bekijken. Van de top dalen we af naar Rigi Kaltbad op 1.450 meter hoogte. De wandeling duurt 45 minuten en leidt ons langs enkele zeldzame bloemensoorten die je in België niet vindt. Bij iedere soort staat een plaatje met uitleg. Alle bloemenpaden zijn duidelijk aangegeven en makkelijk begaanbaar. De mooie wandelpaden en het zonnige weer maken de tocht meer dan de moeite waard.

Vanuit Luzern, de hoofdstad van het gelijknamige kanton, is de berg Rigi makkelijk te bereiken.

Vanuit Luzern, de hoofdstad van het gelijknamige kanton, is de berg Rigi makkelijk te bereiken.

Relaxen na de wandeling
In Rigi Kaltbad is het tijd voor ontspanning. Eerst lunchen we in Hotel Rigi Kaltbad, een favoriet bij wandelaars die van lekker eten houden. Daarna worden we verwacht in het Mineral Bath & Spa Rigi Kaltbad. We springen in het warme water en laten ons naar buiten drijven, waar we alweer een prachtig uitzicht kunnen bewonderen. Dit is de perfecte plaats om tot rust te komen. We genieten van het zwembad, het bubbelbad, de sauna en het stoombad.

De stoomboot in Luzern.

De stoomboot in Luzern.

Met de stoomboot naar het werk
Veel te snel moeten we weer vertrekken. In Kaltbad nemen we de kabeltram naar Weggis, waar een oude stoomboot op ons wacht. Een belevenis voor ons, een gewoonte voor de Zwitsers. Zij nemen deze stoomboten niet enkel voor hun plezier, maar gebruiken ze dagelijks om naar het werk te gaan of om ’s avonds een stadje in de buurt te bezoeken. De stoomboot zet ons af in Luzern, waar we de dag begonnen zijn. Vanuit Luzern is de Rigi makkelijk te bereiken. De berg is zeker een daguitstap of zelfs een langer verblijf waard. Er is voor ieder wat wils, zoals uitgestippelde wandelingen, wellness, wintersport en culturele activiteiten. De vele mogelijkheden en indrukwekkende panorama’s zorgen ervoor dat je je niet snel zal vervelen!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zwitserland | www.myswitzerland.com
Toerisme Luzern | www.luzern.com
Rigi | www.rigi.ch
Bereikbaarheid
Openbaar vervoer Zwitserland | www. swisstravelsystem.com
Rigi ligt op 26 minuten per trein van Luzern. Het treintje van Goldau naar de top van de Rigi rijdt om het uur.
Bezienswaardigheden
Rigi Kulm | Te bereiken met de trein vanuit Goldau.
Mineral Bath & Spa Rigi Kaltbad | www.mineralbad-rigikaltbad.ch
Eten en drinken
Hotel Rigi Kaltbad | CH-6356 Rigi Kaltbad
Tel. +41(0)41 399 81 81 | Internet: [email protected]

Foto’s: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *