Sankt Moritz en Engadin: het meer van Sankt Moritz

Sankt Moritz en Engadin voor weinig geld

Wie Zwitserland zegt, denkt meteen aan ongelooflijke berglandschappen, de natuur, kabelbanen, koeien, treinen, gletsjers en meren. Extreem hoge prijzen staan helaas ook vaak in dat lijstje. Toch kan je Zwitserland op een betaalbare manier beleven, zoals reisreporter Steven ontdekte in Sankt Moritz en omgeving.

Mogelijkheden voor iedereen
Sankt Moritz is het centrum van Engadin en de plaats voor de ‘beau monde’. Blitse bolides, haute couture, dure uurwerken en juwelen zijn zeker één kant van het verhaal. Maar de stad is ook het startpunt van uitgestrekte wandelpaden, fietsroutes, de Bernina-Express en een thuishaven voor atleten en watersporters. Hier kan alles, weliswaar met een bijhorend prijskaartje. Daarom zocht en vond ik een goed hotel in een budgetvriendelijke prijsklasse: Stahlbad, van Intersoc.

Sankt Moritz en Engadin: een fiets- en wandelparadijs

Sankt Moritz en Engadin: een fiets- en wandelparadijs

Intersoc is een onderdeel van de Christelijke Mutualiteiten, dat leden een gezonde vakantie aanbiedt. Voordelen zijn dat Belgen de vakantiehotels uitbaten en de landstalen spreken. Bovendien biedt Stahlbad al veel extra’s: kinderopvang, een gratis arts, mogelijkheid om een picknick te bestellen, begeleiding bij daguitstappen, verhuur van mountainbikes, etc.De service is ongelooflijk. In de buurt is er ook een degelijke jeugdherberg en een voordelig sporthotel, waar iedereen van harte welkom is.

Gratis zicht op de bergen
Vanaf 2 overnachtingen heb je in de meeste hotels van Engadin recht op een vervoerskaart die je toelaat treinen en bussen in de regio te gebruiken. Deze pas geeft ook fikse kortingen op kabel- en bergbanen. Zo beklom ik de Corvatsch met de kabellift aan 16 Zwitserse franken in plaats van 58 CHF. Ook in het zwemparadijs Ovaverva heb genoot ik van een gunstiger tarief. Een retourrit op de Rhatische Bahn naar Alp Grüm, over de bekende Bernina-route was zelfs volledig gratis!

Sankt Moritz en Engadin: de kabelbaan van Corvatsch

Sankt Moritz en Engadin: de kabelbaan van Corvatsch

Sankt Moritz en Engadin: de trein brengt je van Sankt Moritz naar Alp Grüm

Sankt Moritz en Engadin: de trein brengt je van Sankt Moritz naar Alp Grüm

Genieten op de top van de wereld
Sankt Moritz en Engadin vormen een waar fiets- en wandelparadijs. Voorzien van goede bergschoenen en een stafkaart legde ik dan ook menige kilometers over wandelpaden af, waardoor ik al stijgend zicht kreeg op een wondermooi landschap en machtige bergen. Vanaf de halte Morteratsch wandelde ik ook tot aan de gletsjertong via het educatieve wandelpad, dat tekst en uitleg geeft over dit natuurfenomeen. Kostprijs: een stevige inspanning voor je kuiten bij het afdalen, maar wel in ruil voor prachtige ervaringen.

Sankt Moritz en Engadin: genieten op een terras tussen de bergen

Sankt Moritz en Engadin: genieten op een terras tussen de bergen

Sankt Moritz en Engadin: de vallei en de gletsjer van Morteratsch

Sankt Moritz en Engadin: de vallei en de gletsjer van Morteratsch

Zuinig maar volop Bourgondisch
Een enorme slok op de borrel kunnen de uitgaven voor eten en drinken vormen, vooral als je tijdens je verblijf jezelf laat verrassen door de exuberante prijzen in de horeca. Ikzelf genoot volpension in het hotel en gratis drank bij het avondeten, alsook een picknickmogelijkheid. Bovendien loont een bezoek aan de lokale supermarkt CoOp. Betaal je bijvoorbeeld gemakkelijk 6 CFH voor een flesje frisdrank in een berghut, dan wordt dat 1,5 in de winkel. En wat is er mis met een drinkbus?

Sankt Moritz en Engadin: het uitzicht in Val Fex

Sankt Moritz en Engadin: het uitzicht in Val Fex

Rekening houdend met de eerdergenoemde tips, verbleef ik 8 dagen in Sankt Moritz aan minder dan 1.000 Euro. Dat lijkt nog steeds prijzig, maar voor Zwitserland is dat een echt koopje. Je krijgt er bovendien heel veel voor terug: een retourreis met de Bernina-Express tot in Tirano, een bezoek aan Val Fex en Sils Maria, wandelingen, waterpret, saunabezoeken, culinaire verrassingen en (helaas) ook een paar extra kilo’s. Met andere woorden, dit was genieten in de bergen aan topklasse. Voor herhaling vatbaar!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Zwitserland Toerisme | Belliardstraat 20 | 1040 Brussel
Tel. +32 (0) 0800 100 200 29 | Internet : www.myswitzerland.com/nl-be/home.html
Graubunden Toerisme | Alexanderstrasse 24 | 7001 Chur (Zwitserland)
Internet : graubuenden.ch
Engadin Toerisme | Via San Gian 30 | 7500 Sankt Moritz (Zwitserland)
Tel. +41 (0) 81 830 00 01 | Internet : www.engadin.stmoritz.ch/sommer/en/
Bereikbaarheid
Routebeschrijving | nl.viamichelin.be
NMBS Europe (trein)| www.b-europe.com/Reizen
Rhätische Bahn (trein)| www.rhb.ch/de/home
Engadin Bus (bus)| www.engadinbus.ch
Bezienswaardigheden
Bernina Express | Rhätische Bahn | Bahnhofstrasse 25 | 7002 Chur
Tel. +41 (0) 288 65 65 | Internet: www.rhb.ch/de/panoramazuege/bernina-express
Ovaverva | Via Mezdi 17 | 7500 Sankt Moritz
Tel. +41 (0) 81 836 61 00 | Internet: www.ovaverva.ch
Corvatsch 3303 | Via dal Corvatsch 73 | 7513 Silvaplana
Tel. +41 (0) 81 838 73 10 | Internet: www.corvatsch.ch
Piz Nair | AG Luftseilbahn Corviglia Piz Nair | 7500 Sankt Moritz
Tel. +41 (0) 81 833 43 44 | Internet: www.mountains.ch
Nietzche Haus | Via de Marias 67 | 7514 Sils Maria
Tel. +41 (0) 81 826 53 69 | Internet: nietzschehaus.ch/de/
Overnachten
Intersoc | Haachtsesteenweg 579, postbus 47 | 1031 Brussel
Tel. +32 (0) 70 23 31 19 | Internet: www.intersoc.be
Stahlbad | Via Tegiatscha 21 | 7500 Sankt Moritz
Tel. +41 (0) 81 833 09 60 | Internet: www.intersoc.be/St_Moritz/
Hotel Sonne | Via Sela 11 | 7500 Sankt Moritz
Tel. +41 (0) 81 838 59 59 | Internet: www.sonne-stmoritz.ch
Jugendherberge Sankt Moritz | Via Surpunt 60 | 7500 Sankt Moritz
Tel. +41 (0) 81 836 61 11 | Internet: www.youthhostel.ch/de/hostels/st-moritz

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *