8-daagse treinreis in Zwitserland

8-daagse treinreis in Zwitserland: de Winter Magic Tour van Zermatt naar Sankt Moritz

Reisreporter Tom is duidelijk onder de indruk wanneer hij met de Glacier Express van Zermatt naar Sankt Moritz reist. Zijn 8-daagse treinreis in Zwitserland dwarst het betoverende berglandschap. Deze panoramatrein met superhoge vensters rijdt maar liefst over 291 bruggen en door 91 tunnels. Een onvergetelijke natuurreis!

8-daagse treinreis in Zwitserland

Met een bergtreintje naar puntmuts Matterhorn
Deel 2 van mijn 8-daagse treinreis in Zwitserland begint in Zermatt meteen al met een letterlijk hoogtepunt: de Matterhorn. De top op 4 478 meter steekt als een enorme puntmuts duidelijk boven het berglandschap uit. Ik kan mij de aantrekkingskracht van deze piek op bergbeklimmers goed voorstellen. Het berglandschap is trouwens niet alleen gastvrij voor skiërs en snowboarders, maar ook voor wandelaars. De Gornergrat Bahn, het hoogste kabeltreintje van Europa, brengt mij naar 3 089 meter hoogte. Daar heb ik een fantastisch zicht op 29 bergpieken boven de vierduizend meter.

Doen: een virtule parapentevlucht rond de Matterhorn
Vlakbij het uitzichtplatform is de attractie Zooom waar ik dankzij een VR-bril een parapentevlucht maak rond de Matterhorn. Ook al doe ik dat zittend in een stoel, het blijft een geweldige ervaring, vooral omdat een echte vlucht met een parapente buiten mijn vermogen ligt. Wandelen kan ik gelukkig nog prima en de bergflanken van Zermatt bieden op dat terrein genoeg mogelijkheden. Op deze hoogte passeren we ook enkele sfeervolle gehuchten met houten huizen die minstens honderd jaar oud zijn.

8-daagse treinreis in Zwitserland

Lunchen met een uniek uitzicht
Onze lunch is gereserveerd in bergrestaurant Findlerhof. Ons tafeltje is gedekt op het zonnige terras met zicht op de Matterhorn. Het is trouwens geen overbodige luxe om te reserveren. Een goede vriendin, die hier vrijwel elk jaar komt wintersporten, vertelde mij dat zij voor afreis de restaurants voor het hele verblijf al regelt. In tegenstelling tot andere wintersportlanden zijn er in de Zwitserse wintersportoorden veel minder zelfbedieningsrestaurants.

Beleef een spectaculaire afdaling met de slee
Bij treinhalte Rotenboden in het skigebied huren we een slee en maken we een spectaculaire afdaling naar Riffelberg. Daar neem ik opnieuw het bergtreintje naar Rotenboden en suis ik nog een keer naar beneden. Met de Swiss Travel Pass spoor ik tenslotte onbeperkt. Diezelfde avond ga ik kaasfonduen in hotel Monte Rosa, het oudste hotel van Zermatt en ooit ook de uitvalsbasis van Edward Whimper die in 1865 als eerste mens op de top van de Matterhorn stond.

8-daagse treinreis in Zwitserland

Imponerende landschappen doen je hart sneller slaan
Dat de Glacier Express een overweldigende ervaring is, blijkt al het eerste uur van de reis. Meer dan de helft van de reizigers blijft niet op z’n stoel zitten en probeert op alle mogelijke manieren de foto van z’n leven te maken. Dat valt door de weerkaatsing van de ruiten trouwens niet mee, merk ik. De uitzichten tijdens dit deel van onze 8-daagse treinreis in Zwitserland noem ik ronduit fenomenaal. Ik geniet van smalle kolkende riviertjes, robuuste rotspartijen en steile bergen. Verder blijft de glinstering van de zon op de besneeuwde velden mij boeien.

8-daagse treinreis in Zwitserland

Treinreis met historie
We gaan dwars door de natuur. Het scherm in mijn wagon geeft voortdurend de hoogte aan en gaat van zo’n 500 tot 2 000 meter boven de zeespiegel. Ook al doet de naam Glacier Express wellicht anders vermoeden, het landschap raast niet aan ons voorbij, gelukkig maar. Dat kan ook niet anders met al die bruggen, tunnels en kronkelende spoorbaan. De rit is er eentje met geschiedenis, want de eerste Glacier Express van Zermatt naar Sankt Moriz vertrok in 1930. Mijn petje af voor de mensen die dit immense project hebben gerealiseerd.

Lunchen in de trein geeft een ongelooflijk luxegevoel
Dit deel van onze 8-daagse treinreis in Zwitserland bedraagt zeven en een halfuur. Je eigen lunch meenemen kan, maar net als de meeste andere reizigers laat ik mij graag verwennen. Het treinpersoneel heeft het er in elk geval behoorlijk druk mee. Wat mij opvalt is dat zij veel geduld hebben met fotograferende reizigers die regelmatig het gangpad versperren. Zelf bestel ik het dagmenu: preisoep, kip met een Stroganoff saus en een kaasplankje als nagerecht. Zo lunchen in de trein geeft mij een ongelooflijk luxegevoel.

Langlaufend naar Sankt Moritz
Dat luxegevoel krijgt een gepast vervolg in Sankt Moritz. Voor wie op zoek is naar topmerken van horloges is het ongetwijfeld een paradijs. Jaren geleden was ik al eens een dagje in Sankt Moritz. Ik overnachtte destijds in het Intersoc Palace hotel in Maloja. Ik schat dat tienduizenden Vlaamse schoolkinderen daar ooit hebben verbleven met hun sneeuwklas. Langlaufend ben ik toen over het meer naar Sankt Moritz gegaan. Met enige weemoed kijk ik nu over het nog steeds schitterende meer.

Cultuur opsnuiven in het Segantini museum
Susi Wiprächtiger is mijn gids vandaag. Op weg naar het museum van de Italiaanse schilder Segantini passeren we Hotel Hauser met de Roo-bar. Volgens Susi hét après-ski adres van Sankt Moritz. Zomertoerisme was hier blijkbaar al vanaf 1600. Dat had alles te maken met een sterk ijzerhoudende geneeskrachtige bron. Het water borrelt nog steeds omhoog in Heilbad Sankt Moritz. Werk van Segantini kende ik niet, maar zijn realistische lichtinval en zijn krachtige kleuren maken indruk op mij.

Johannes Badrutt: grondlegger van de Zwitserse wintersport
Het wordt mij al snel duidelijk dat de geestelijke vader van het huidige Sankt Moritz hotelier Johannes Badrutt is. De man die in 1889 stierf bracht niet alleen het elektrisch licht naar Zwitserland, maar ook de wintersport. Zijn zoon Caspar bouwde Badrutt’s Palace, een klassiek 5-sterren hotel. Het is het eerste hotel in de wereld met de toevoeging ‘Palace’. Een hotelchauffeur haalt de gasten op van het station met een Rolls-Royce. Tegenover Badrutt ontdek ik een winkel waar ze enorme plakken chocola verkopen.

8-daagse treinreis in Zwitserland

Dé foto die iedereen wil maken met de Bernina Express
De Bernina Express, van Sankt Moritz naar Lugano, is ook al zo’n historisch treintraject. Voor de hele reis heb ik nu geen tijd. Ik spoor op aanraden van gids Susi wel tot Alp Grüm. Een gouden tip en slechts een uurtje treinen. Het blijkt een geliefde uitstap te zijn en al snel begrijp ik waarom. Na wederom een fraaie natuurshow, maakt de roodgekleurde trein in Alp Grün een bocht van bijna 360 graden met op de achtergrond de blauwe lucht en de licht besneeuwde bergen. De foto die iedereen wil en moet maken tijdens zo’n 8-daagse treinreis in Zwitserland.

Ging jij ook al op treinreis door Zwitserland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Wat beleefde je onderweg en ontdekte je ook bijzondere plekjes? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Swiss Travel Pass
| Reizen met de trein in dit Alpenland vind ik echt een genot. Het is niet enkel een vervoermiddel om van A naar B te gaan. Bijna elke treinreis door Zwitserland is een natuuruitstap op zich. Wie niet in Zwitserland woont, kan de Swiss Travel Pass kopen. Deze is geldig voor trein, bus en boot en geeft 50% korting op de meeste bergtreinen. Bovendien geniet je gratis toegang tot ruim 500 musea. | Internet: MySwitzerland.com/rail
Toerisme Zermatt | Internet: zermatt.ch/en | Zermatt is autovrij. Tientallen elektrische minibusjes van hotels en taxibedrijven zorgen voor het personenvervoer. Er rijdt ook een gratis skibus. De Glacier Express rijdt zomers vier keer per dag, ’s winters tweemaal.
Toerisme Sankt Moritz | Internet: stmoritz.com
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl-be
Vervoer
Reisreporter Tom vloog met Swiss naar Zürich (vliegtijd ca 75 min). Vanaf de luchthaven zijn er treinverbindingen om meteen je 8-daagse treinreis in Zwitserland te starten.
Accommodaties
Zermatt: Boutique Hotel Matthiol
Sankt Moritz: Art Boutique Hotel Monopol

📌 PIN nu en plan later

8-daagse treinreis in Zwitserland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “8-daagse treinreis in Zwitserland: de Winter Magic Tour van Zermatt naar Sankt Moritz”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *