Treinen door Zwitserland: van muzikaal Montreux naar ingetogen Interlaken

Zwitserland geniet de reputatie van stiptheid. En nergens ter wereld maken spoorlijnen deel uit van het landschap als in dit Alpenland. Gefascineerd door dit accuraat openbaar vervoer spoort reisreporter Bruno ontspannen door decors van witte bergen, meren en groene almen. Deel 1: Montreux – Interlaken met de Golden Pass.

Autoloos door Zwitserland
Al in de 19de eeuw gingen Zwitserse ingenieurs de uitdaging aan om hun land vlot bereisbaar te maken. Langs en dwars door bergen bouwden ze aan een wereldberoemd spoornet. Veer- en ferrydiensten verbinden stations via het water. Postbussen vervoeren reizigers naar afgelegen dorpen. En kabelbanen brengen je haast tot op elk uithoekje van de Zwitserse Alpen. Zonder wagen en vertragingen comfortabel dit land verkennen, dat wou ik wel eens proberen.

De eerste stop op weg met de trein door Zwitserland bevindt zich in Montreux. © Bruno Loockx

De eerste stop op weg met de trein door Zwitserland bevindt zich in Montreux. © Bruno Loockx

Comfortabele bagageservice
Het Swiss Travel System beschikt over een unieke service die je bevrijdt van gesleur met valiezen. Vlieg je naar Zwitserland vanaf een internationale luchthaven, dan kan je je koffers meteen naar één van de grote Zwitserse Stations laten sturen. Dit kan ook via de nationale spoorwegen. Reis je in Zwitserland, dan is de fast bagage service in de grotere treinstations wellicht een goede optie. Check je bagage in voor 9 uur en ten laatste om 18 uur kun je ze afhalen op je bestemming.

We overnachten in het ravissante Grand Hôtel Suise-Majestic. © Bruno Loockx

We overnachten in het ravissante Grand Hôtel Suise-Majestic. © Bruno Loockx

Montreux bezongen in wereldhit
Ik herenig me probleemloos in Montreux met mijn valies en start mijn ontdekkingsreis in dit mondaine stadje aan het meer van Genève, dat op de kaart werd gezet door de rockband Deep Purple. De groep was aanwezig in 1971 tijdens een concert van Frank Zappa toen een overenthousiaste fan een lichtkogel afvuurde, die het casino trof dat vervolgens in vlammen opging. De rook verspreidde zich over het meer en bracht bassist Roger Clover op het idee voor het succesnummer smoke on the water.

Het standbeeld van Freddy Mercury. © Toerisme Zwitserland

Het standbeeld van Freddy Mercury. © Toerisme Zwitserland

Muzikale inspiratiebron voor rocksterren
Maar wellicht is het Freddie Mercury die hier de meeste fans lokt. Nog steeds zakken bewonderaars talrijk af naar de Mountain Studios voor een postuum eerbetoon. Ze zetten maar wat graag hun handtekening aan de uitgang van de muziekstulp waar hij vaak een praatje maakte met zijn fans. Montreux inspireerde meerdere groepen zoals de Rolling Stones, AC/DC en zangers David Bowie, Iggy Pop en Chris Rea. Ik ruil het muziekparadijs in voor Vevey, een knus stadje dat eveneens genesteld ligt aan de riviéra van Montreux.

De trein rijdt rustig verder door de wijngaarden van Lavaux. © Toerisme Zwitserland

De trein rijdt rustig verder door de wijngaarden van Lavaux. © Toerisme Zwitserland

Wijnproeverij met uniek zicht
Komiek en held van de stille film Charlie Chaplin leefde hier tot zijn dood in 1977. Ik spoor even verder naar de terraswijngaarden in Lavaux, die sinds juni 2007 zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Vanaf de terrassen heb je niet alleen een mooi zicht op de wijngaarden, maar ook over de hele baai. Wijnbouwer Alexandre Chappuis ontvangt me in zijn wijnkelder en laat me proeven van enkele zeer lekkere wijnen die qua prijs best meevallen.

De GoldenPass Classic, een icoon in de treinwereld. © Toerisme Zwitserland | © Bruno Loockx

De GoldenPass Classic, een icoon in de treinwereld. © Toerisme Zwitserland | © Bruno Loockx

Nostalgische luxestijl voor hedendaagse treinreizen
Alvorens verder te gaan geniet ik van een kleine lunch van fijne baarsfiletjes, een lokale visspecialiteit die zich graag laat vergezellen met Lavaux wijnen. Met de GoldenPass Classic, de eerste panoramatrein die ik neem, spoor ik richting Luzern. De wagons zijn geïnspireerd door de Golden Mountain Pullman Express uit de jaren ’30, een pure nostalgische luxestijl zoals die van de Orient Express. Gestaag kronkelt de trein omhoog tussen de wijngaarden en gunt me een laatste blik op de pracht van het mediterrane landschap met zijn palmbomen.

Een veerboot op het meer van Thun. © Bruno Loockx

Een veerboot op het meer van Thun. © Bruno Loockx

Schilderachtige landschappen flitsen voorbij
Wat later vullen groene weiden met grazende koeien, bergen en romantische chalets ons blikveld in het Saanenland. We passeren het verkeersvrije en exclusieve vakantieoord Gstaad, een jetset trekpleister dat bekendheid verwierf door koningshuizen, acteur Roger Moore en regisseur Roman Polanski. Schilderachtige landschappen ideaal als puzzel flitsen voorbij. Op het meer van Thun, omzoomd met bergen, zie ik een veerboot over het wateroppervlak glijden. Hyperactief als een flitsende Aziaat probeer ik constant de natuurpracht te fotograferen maar te snel kondigt de kaartjesknipper mijn tussenstop Interlaken aan.

Interlaken vanuit de lucht. © Toerisme Zwitserland

Interlaken vanuit de lucht. © Toerisme Zwitserland

Origineel en milieuvriendelijk citytrippen
Interlaken ligt vredig in een vallei, te midden van drie bekende bergtoppen: de Eiger, Mönch en Jungfrau. Heel pittoresk omsluiten het Thunermeer Interlaken aan de ene kant en het Brienzermeer aan de andere kant. Wanneer ik met de kabelspoorbaan omhoog naar de Harder Kulm zoef om te lunchen oogt het zicht haast sprookjesachtig mooi. In de korte tijd die me rest, ontdek ik op originele wijze Interlaken, per Segway. Mits wat oefenen blijkt het een ideaal en milieuvriendelijk voertuig.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Zwitserland
| www.myswitzerland.com/nl/
Toerisme Montreux
| www.montreux.ch
Toerisme Vevey
| www.vevey.ch
Toerisme Lavaux
| www.lavaux.ch
Toerisme Interlaken
| www.interlaken.ch
Bereikbaarheid

Swiss Travel System
| www.swisstravelsystem.ch
Goldenpass
| www.goldenpass.ch
Eten en drinken

Alexandre Chappuis et Fils | www.vins-chappuis.ch
Auberge de Rivaz | www.aubergederivaz.ch
Overnachten

Montreux
| Grand Hôtel Suise-Majestic | www.suisse-majestic.com
Interlaken | Lindner Grand Hotel Beau Rivage | www.lindner.de/de/LGHBR

Coverfoto: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *