aas-en-wijn-uit-de-Savoie

Dit wist je nog niet over kaas en wijn uit de Savoie

De Savoie doet dromen van winterse skipret of flinke bergtochten in de zomer. Maar beelden van een bourgondische tafel roept de regio wellicht niet meteen op. Ten onrechte, want met eenvoudige basisingrediënten worden hier hartige streekgerechten bereid. Kaas en wijn zijn daarbij nooit ver weg.

Frankrijk Savoie- wat zien en doen

Dat de regio Savoie bijzonder mooi is, staat niet ter discussie. Foto: Lac du Mont Cenis.

Een eigen volksaard
Eeuwenlang was de Savoye, met ‘i-grec’, een autonome regio in de grensstreek van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het gebied werd geleid door een trotse dynastie van graven en hertogen. Pas in 1860 werden de huidige departementen Haute-Savoie en Savoie, die zich uitstrekken van het meer van Genève langs de Mont Blanc tot aan Grenoble, ingelijfd bij Frankrijk. Echte Savoyards laten zich vandaag nog steeds niet over één kam scheren met de rest van Frankrijk. Behalve misschien als het op ’tafelgeneugten’ aankomt.

Kazen Savoie Frankrijk

Ondanks die ‘arme’ agrarische regio maakt men hier lekkere kazen van verse, romige alpenmelk!

Producten van Moeder Natuur
De Savoie is een van oorsprong arme, agrarische regio. Naar exquise luxeproducten hoef je hier niet te zoeken. Wat het land aan lekkers te bieden heeft, komt rechtstreeks uit de natuur: zoetwatervis uit meren en beken, kruiden en wilde bessen uit het hoogland. Andere producten zijn het resultaat van het noeste labeur van de inwoners. In dit berggebied is dat haast vanzelfsprekend kaas, gemaakt uit verse, romige alpenmelk. Maar minder algemeen geweten is dat hier ook wijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit wordt gemaakt. Wist je het volgende al over kaas en wijn uit de Savoie?

Kaas uit de savoie regio Frankrijk

Stoppen én proeven bij één van de lokale kaasmakerijen moet je zeker doen!

Kazen met een label
Vijf kaassoorten uit de Savoie kregen al het begeerde AOP-label (appellation d’origine protégée) toegeschoven. Het gaat om Abondance, Tome des Bauges, Reblochon en Beaufort – alle vier op basis van koeienmelk – en om het geitenkaasje Chevrotin. De zachte Reblochon, met notentoets, hoort thuis op elke kaasplank maar wordt evengoed verwerkt in tal van gerechten. Hetzelfde geldt voor de Beaufort, een harde kaas met een uitgesproken smaak, die net als Reblochon wordt gemaakt van rauwe melk van bergkoeien.

Van koe tot kaastafel
Beaufortkaas wordt geproduceerd in een afgebakend gebied dat zich uitstrekt over de valleien van Beaufortain, Tarentaise en Maurienne. Zeven coöperatieven staan in voor het gros van de productie. Hun melk halen ze dagelijks vers bij de boeren op. In de Coopérative Laitière du Beaufortain, met een productie van 25.000 kaaswielen per jaar, elk gemiddeld 40 kilo zwaar, kan je met al je zintuigen de geheimen van de kaasproductie ontdekken in een leerrijk atelier. Aansluitend kan je ronddolen in de rijpingskelders én proeven uiteraard!

Wijngaarden in de Savoie Frankrijk

Reisreporter Marc op verkenning in de wijngaarden per segway

Nectar van de Kelten
Net als de kaasproductie kan ook de wijnbouw in de Savoie bogen op een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de tijd van de Keltische Allobrogen, verre voorvaders van de Savoyards. Na de verwoesting door de gevreesde druifluis in de tweede helft van de 19de eeuw kwam de wijnbouw hier traag weer op gang. Maar door het harde werk van gepassioneerde wijnbouwers staan de Savoiewijnen vandaag opnieuw hoog aangeschreven, onder meer bij experts van de Parker-wijngids. De regio telt inmiddels 3 AOP’s en liefst 22 cru’s.

Unieke wijnstokken
Wijnstokken die op grote hoogte groeien lijken misschien minder interessant, maar daar is wijnexpert Bernard Vissoud  het niet mee eens. ‘Tegen de berghellingen groeien, naast chardonnay, pinot en gamay, ook een zevental wijnstokken die je nergens anders vindt. De meest voorkomende is de jacquère, maar ook de altesse, gringet en mondeuse leveren unieke wijnen op. Het gaat over wit, rood en rosé, zowel primeurs als bewaarwijnen. Meer en meer vinden die ook hun weg naar de Franse toprestaurants.’

Kaas en wijn uit de Savoie in Frankrijk

En dan is het tijd om te proeven van die lekkere kaas en wijn uit de Savoie

Proeven is een must
Zelf organiseert Vissoud, die zowel berggids als oenoloog is, ontdekkingstochten door de wijngaarden van de Chignin, ten zuiden van Chambéry. Die kan je met hem verkennen per elektrische fiets en zelfs met een tweewielige Segway. Een wat gedurfde maar unieke ervaring! Nadien mag je hem vergezellen naar een proefsessie bij zijn vriend en wijnmaker Philippe Grisard in Cruet. Beide heren weten met kennis en bravoure te verantwoorden welke witte of rode Savoiewijn qua smaak en aroma het best samengaat met welke kaas.

Stevige boerenkeuken
Verwondert het dat kaas en wijn, al dan niet in combinatie met aardappelen, de basis vormen van menig streekgerecht? Wintersporters denken meteen aan raclette of fondue, maar de keuken van de Savoie biedt veel meer. Geroemd zijn de tartiflette, een gegratineerde aardappelschotel, en het stoofpotje poêlée montagnarde. Opgediend met diot, sappige worst gegaard in witte wijn. Zeg ook zeker niet nee tegen farcement, een stevig zout-zoet boerengerecht van aardappel, eieren en spek met pruimen en rozijnen. Echte zondagskost voor de Savoyards!

Maar ook sterrenrestaurants
Toch hoef je niet te denken dat je enkel voor boerenkost in de Savoie moet zijn. De regio telt ook een uitzonderlijk hoog aantal sterrenrestaurants. Liefst 31 staan er genoteerd in de Michelingids, met het driesterrenhuis Flocons de sel in Megève op kop. Na een ferme dagwandeling door de alpenweiden of enkele uren beukwerk op de fiets tegen de cols, hoef je dus zeker niet op je honger te blijven zitten. Zet die kaas en wijn uit de Savoie maar op tafel!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tourisme Savoie – Mont Blanc | Internet: www.savoie-mont-blanc.com
Atout France | Dienst voor Toerisme Frankrijk | Louizalaan 222 | 1050 Brussel
Tel. +32 (0)2 505 38 28 | Internet: be.france.fr/nl
Eten en drinken
Château des Comtes de Challes | Montée du Château | 73190 Challes-les-Eaux
Tel. +33 (0)4 79 72 72 72 | www.chateaudescomtesdechalles.com
Refuge Plan Mya | Lac de Roselend
Tel. +33 (0)6 08 46 03 10 | www.refuge-mya.com
Kaas ontdekken

Wijn genieten

Klik voor meer info en reportages over Frankrijk.

? PIN nu en plan later
Kaas en wijn streekproducten Savoie Frankrijk

Beeldmateriaal: coverfoto toerisme Haute Savoie / © Marc Kenis

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *