De Ardèche voor levensgenieters

Bekende cultuurstadjes vind je er niet, maar we ontdekken er wel idyllische dorpjes verscholen tussen rivierkloven, rotsformaties en bossen. We doorkruisen de Ardèche Verte met de VéloRail, genieten vanuit de luchtballon van het wondermooie panorama en nippen er aan lekkerste wijnen van Frankrijk. Meer moet dat niet zijn!

Karakterdorpjes
Zeventien dorpjes in de Ardèche kregen het label ‘Village de caractère’. We houden halt in Boucieu-le-Roi, één van die karakterdorpjes waar de tijd schijnt stil te staan. Er wonen amper 275 mensen in huizen die je alleen nog in decors van films ziet. Naast een prachtig oud kerkje is er nog een minicachot waar weerbarstige inwoners tijdelijk werden opgesloten. Het dorp is bekend voor zijn kruisweg Grand Voyage, die bestaat uit 36 gerestaureerde kapelletjes, en zijn 12de-eeuwse Pont du Roi.

Het centrum van Boucieu-le-Roi. © Info Ardèche

Het centrum van Boucieu-le-Roi. © Info Ardèche

Met de VéloRail door de Ardèche Verte
We dalen af naar de vallei om de VéloRail te nemen. Op de historische spoorweg van Vivarais reed vroeger een stoomtreintje. Nu wordt deze hersteld en vervangen door een soort fietsautootjes, die je pedalerend voortbeweegt, met plaats voor vier personen. Het 12 km lange parcours gaat langs een stukje prachtige wilde natuur van de Vallée du Doux Gorges, met zicht op de zijriviertjes van de Rhône, door tunnels, over bruggen en viaducten. Met een stoomtreintje keer je terug naar het dorpje Boucieu-le-Roi.

Fietsen op de VéloRail. © Hermitage Tournonais Tourisme

Fietsen op de VéloRail. © Hermitage Tournonais Tourisme

Creatief met kastanjes
Dankzij de kastanje hebben bewoners van de Ardèche periodes van hongersnood overleefd. De marron glacé van Sabaton is een AOC-product dat wereldfaam geniet. Daarnaast vind je ook kleinere ambachtelijke bedrijfjes zoals die van Michel en Martine Grange, die reeds drie generaties lang van de opbrengst van hun kastanjebomen leven. Ze ontvangen graag toeristen om hun passie voor de kastanje te delen. Ze maken er bloem, confituren, pasta’s voor sauzen, boterhambeleg, likeur tot zelfs soepen mee. Je kunt er proeven, kopen én leren.

La Vallée des Doux Gorges. © Train de l'Ardèche

La Vallée des Doux Gorges. © Train de l’Ardèche

Vrouwen in de wijnwereld
Lange tijd was de wereld van de wijn een exclusieve mannenzaak. Nu komen er meer en meer vrouwelijke wijnmakers, -verdelers en -verkopers. Als dochter van een bekende wijnboer groeide Marie-Josée Faure op tussen de wijngaarden. Na haar studies oenologie in Frankrijk en Engeland maakte ze van haar passie haar beroep. Ze richtte Les Sens’ciel de vignes en vers op om haar kennis en haar gedrevenheid met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen.

De mysterieuze wereld van de wijn
‘Vignobles et découvertes’ is het nieuwe label dat het departement Côtes-du-Rhône en Rhône Crussol uitreikt aan wijnboeren, die een meerwaarde aanbieden zoals overnachtingsmogelijkheden, of wijnproeverijen bijvoorbeeld. Het familiebedrijfje Dumien-Derrette in Cornas maakt reeds vier eeuwen lang wijn op de aloude manier, tot en met het persen van de druiven met de blote voeten. Het resultaat is één van de lekkerste wijnen die ik ooit proefde.

La Vallée de Rhône. © Hôtel de la Villéon

La Vallée de Rhône-Nord. © Hôtel de la Villéon

Initiatie wijn proeven
Belgen reizen vaak naar Frankrijk om hun wijnvoorraad aan te vullen. Marie-Josée Faure organiseert rondleidingen in de wijngaarden en wijnkelders van de Vallée de Rhône-Nord, waar de topwijnen Saint-Péray, Cornas en Saint-Joseph, worden verbouwd. Ze geeft initiaties wijnkennis. Heel sympathiek is dat je zo’n uitstap of sessie kunt afsluiten met een kleine maaltijd in Les Sens’ciel de vignes en vers. Vriendin Katie bereidt er lekkere schotels met streekproducten, soorten roomijs en desserts.

Onvergetelijke ballonvaart
In Annonay organiseert Ardèche Montgolfière dagelijks, indien het weer het toelaat, een onvergetelijke ballonvaart van ongeveer een uur. Nadien kun je bij een glas champagne bekomen van de doorstane emoties. Je ontvangt een getuigschrift en bij een Casse croûte Ardèchois kun je snoepen van de avontuurlijke verhalen van Yves, die dertig jaar geleden met de ballonvaarten begon en 12 jaar geleden Ardèche Montgolfière oprichtte. De naam verwijst naar de broers Montgolfier, die in Annonnay de allereerste ballonvaart maakten.

Balonvaren boven de Ardèche. © Annonay

Balonvaren boven de Ardèche. © Annonay

De geschiedenis van leder en perkament
Het oudste perkament dateert van 2700 voor Christus. Fabriekjes die nu nog perkament maken, kunnen de vraag niet bijhouden. Voor het herstellen van trommels en andere muziekinstrumenten, restauratie van oude boeken, lampenkappen, enzovoort heeft men immers perkament nodig. In Annonay bezoeken we Espace Du Parchemin et Du Cuir, waar nog op ambachtelijke wijze uit dierenhuid perkament wordt gemaakt. Door ramen kun je het ambachtelijk productieproces volgen. Er is een geschenkenwinkel aan verbonden en een interessant museum over de geschiedenis van het leder en het perkament.

Cultuur opsnuiven in het Perkamentmuseum. © Espace du Parchemin et du Cuir

Cultuur opsnuiven in het Perkamentmuseum. © Espace du Parchemin et du Cuir

In de ban van sprookjes
Mariette was zo gepassioneerd door sprookjes dat ze La forêt de Contes oprichtte met een groep enthousiastelingen die sprookjes sprokkelen, bestuderen en doorvertellen aan kinderen en volwassenen. Het is uitgegroeid tot een professionele organisatie, die congressen organiseert, voordrachten geeft en samenwerkt met universiteiten. Hun hoofddoel blijft echter kinderen en volwassenen begeesteren door middel van sprookjeswandelingen in het bos en sprookjesverhalen van een rasechte verteller. Zij weet je zo mee te slepen dat je warempel terug in sprookjes begin te geloven.

Authentieke keuken
Wat de Ardèche ook aantrekkelijk maakt, zijn de vele eetadresjes waar je een goede authentieke keuken vindt aan prijzen die heel wat lager liggen dan in België. Het restaurant Chez Marc et Christine in Annonay is een aanrader, maar ook de Ferme-auberge de Jameysse kan ons bekoren. Ze hanteren een nieuwe formule waarbij boeren eenvoudige maaltijden aanbieden met eigen kweek- en streekproducten.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Ardèche
| www.ardeche-guide.com
Eten en drinken

Ferme-auberge de Jameysse | 07570 Désaignes
Tel.+33 (0) 4 75 06 62 94 | Internet: www.fermeauberge-ardèche.fr
Chez Marc&Christine
| 29 Avenue Marc Séguin | 07100 Annonay
Tel. +33 (0) 4 75 33 46 97
Bezienswaardigheden

Espace du Parchemin et du Cuir
| 4 la combe du prieuré | 07100 Annonay
Tel. +33 (0) 6 81 11 17 08 | Internet: www.espaceduparchemin.fr
La Ferme du Châtaignier
| Le Roux | 07270 Lamastre
Tel. +33 (0) 4 75 06 30 19 | Internet: www.ferme-du-chataignier.com
Activiteiten
VéloRail des gorges du Doux
| Gare de Boucieu | 07270 Boucieu-le-Roi
Tel. +33 (0) 4 75 08 20 30 | Internet: www.velorailardeche.com
Ballonvaart Ardèche Montgolfières
| 8 rue Boissy d’Anglas | 07100 Annonay
Tel. + 33 (0) 4 75 69 39 39
Sprookjeswandeling
| La maison du bois et du conte | 07690 Villevocance
Tel. + 33 (0) 4 75 34 69 60 |
Overnachten

Hotel Les Amandiers
| 13 Avenue de Nîmes | 07300 Tournon sur Rhône
Tel. + 33 (0) 4 75 08 87 76 | Internet: www.hotel-amandiers.com
L’Auberge de Thorrenc
| 07340 Thorrenc
Tel. +33 (0) 4 75 34 21 02 | Internet: www.auberge-thorrenc.com
Lectuur

Auvergne Ardèche
| ANWB Goud
De Groene Gids Ardèche-Drôme-Rhônevallei
| Lannoo

Coverfoto: © têtenlair

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *