Chicago local

Chicago met een local: “Vol van cultuur, architectuur, natuur en gastronomie”

De Amerikaanse stad Chicago, in de staat Illinois, is er eentje van de grote getallen: 24 stranden, maar liefst 600 parken, 100 verschillende wijken en meer dan 8000 restaurants! Om het overzicht te bewaren laten we de Belgische local Leentje De Leeuw aan het woord voor de beste tips om de stad te leren kennen!

Uitleven op en naast Lake Michigan
Chicago is een wereldstad met een bruisend centrum en wolkenkrabbers die tot aan de hemel reiken. Maar de allerleukste momenten hier beleef je op of aan het water. Local Leentje De Leeuw: “Chicago telt 24 stranden langs de oevers van Lake Michigan, een meer dat ongeveer twee keer zo groot is als België!” De nodige ontspanning vind je in de talrijke coole strandbars of op het water zelf. “Je kan hier paddleboarden, zeilen, een jetski of bootje huren.” Ideaal, want het kan in de zomer zeer heet worden in Chicago.

Koele kids
Verkoeling voor die hete dagen in Chicago vindt een local als Leentje trouwens ook tijdens een wandeling langs de River Walk. “Vooral op een zwoele avond is dit de perfecte setting.” Neem zeker de tijd en geniet van een hapje en drankje op een van de vele terrasjes. Vergeet ook geen boottochtje op de Chicago River te reserveren. De kids beleven dan weer het grootste plezier bij de Crown Fountain (Jaume Plensa) in Millennium Park. “Jong en oud zoeken hier dan verkoeling in de zomer.”

Van links naar rechts: genieten van Millennium Park, verkoeling aan de Crown Fountain en architecturale hoogstandjes. © Leentje De Leeuw

Picknick met bier en wijn
Op een zomerse dag is Millennium Park een aanrader. “Chicago telt maar liefst 600 parken, maar dit is mijn favoriete groene plek in de stad”, vertelt Leentje. In de zomer gaan hier honderden gratis evenementen door en iedereen wordt aangemoedigd zijn eigen picknickmand mee te brengen. “Inclusief bier of wijn”, tipt Leentje. “Het park wordt gretig gebruikt als romantische picknickplek. Ik kom er ook zeer regelmatig met mijn vrienden en familie!”

Selfie met de Bean
Millennium Park werd in 2004 geopend als cadeau van de toenmalige burgemeester Daley aan de inwoners. Hij wou dat elke inwoner van zijn stad toegang had tot cultuur in een groene omgeving. “Hij is daar honderd procent in geslaagd”, vindt Leentje. Naast indrukwekkende kunstwerken zoals de befaamde ‘Cloud Gate’, beter bekend als de Bean, gaan er elk jaar zo’n 600 gratis evenementen door. Leentje: “Toen ik er de eerste keer kwam, werd ik verliefd op deze plek. Ik neem nog elke keer als ik er kom foto’s van de Bean!”

De wereldberoemde ‘Bean’. © Pixabay

Gastronomie
Naast picknicken in het park kan je in Chicago ook zeer lekker eten. Probeer zeker de drie Chicago classics: deep dish pizza, Italian beef sandwich en de wereldberoemde Chicago hotdog, waar iedere local dol op is! Of reserveer in een van de beste sterrenrestaurants, met Alinea op kop.

Kunst op wereldniveau
Aan kunst en cultuur ook geen gebrek in Chicago. Leentjes favoriete museum is het Art Institute. “Dit is een van beste musea ter wereld en organiseert wereldvermaarde toptentoonstellingen. Het beschikt ook over een immense permanente collectie.” Zo huisvest het museum de tweede grootste verzameling impressionistisch werk na het Musée d’Orsay in Parijs, de ‘miniature rooms’ van Thorne en een uitgebreide collectie Amerikaanse kunst van onder meer Edward Hopper, Grant Wood en Georgia O’Keeff.

Links: Frida Kahlo in de wijk Pilsen en rechts: street art van de Chicago hotdog. © Leentje De Leeuw

Chicago by night
Neem je een duik in het bruisende nachtleven van Chicago, dan leer je de stad beslist van een andere kant kennen. Geniet van improvisatietheater, pik een musical mee in het Theatre District of trek je dansschoenen aan voor de beste moves in de talrijke discotheken. Wist je dat housemuziek het levenslicht zag in de jaren ’70 en ’80 in Chicago?

Openluchtatelier met 600 muurschilderingen
We vroegen Leentje ook wat de meest kleurrijke buurt van Chicago is. “Ik trek regelmatig naar Pilsen. Hier zetten eerst Duitse en Tsjechische immigranten voet aan wal, daarna kwamen er heel veel Mexicanen wonen.” Heel wat artiesten maakten van Pilsen hun buurt en openluchtatelier. Dat uit zich in meer dan 600 muurschilderingen. “Combineer dat met de geur van versgebakken tortilla’s en een gratis bezoek aan het National Museum of Mexican Art en je hebt een leuke middag voor de boeg.”

Nog een laatste tip
Eentje voor de dames, want hier shop je volgens Leentje de pannen van het dak: “De Magnificent Mile is de grote winkelboulevard met grote namen als Gucci, Chanel en Burberry. Op State Street vind je de toegankelijkere merken zoals Old Navy. Zelf vind ik het erg leuk winkelen in Wicker Park. Daar liggen veel leuke boetiekjes!”

PRAKTISCHE INFO
Leentje De Leeuw | Internet: www.chica-go.us/  | E-mail: [email protected]
Leentje is mede-oprichtster van Via Americana, een 100 % Belgisch, vrouwelijk gidsencollectief in Amerika.

LEES OOK. Met een local in Los Angeles, Milwaukee, Washington D.C., New York, Detroit en Philadephia

? PIN nu en plan later

Chicago local

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *