Milwaukee

Met een local in Milwaukee: bruisend Amerikaans met een Europees kantje

De Amerikaanse stad Milwaukee, gelegen in het noorden van de staat Wisconsin, klinkt als een onbekende parel. Voor de Belgische gids Katleen Speelman, die er woont en werkt, kent de stad geen geheimen meer! Ze verrast ons met haar beste tips en favoriete plekjes. “Lake Michigan is zomer en winter altijd een goed idee!”

Milwaukee is zo’n Amerikaanse stad waar je, eens je er bent geweest, geen genoeg van kan krijgen. Zowel bezoekers als locals die er wonen vinden dat er een speciale ‘city vibe’ hangt. “In Milwaukee is er immers altijd iets te doen”, steekt Katleen van wal. “Is het geen festival, dan spelen de nationale baskethelden van de Milwaukee Bucks wel een wedstrijd. Bovendien liggen theaters op wandelafstand.” Geen gebrek aan sport en cultuur dus.

Peddelen met een biertje
Met Lake Michigan heeft Milwaukee een belangrijke troef in handen voor waterliefhebbers. Zo is Bradford Beach een aanrader. “Geen betere plek voor een partijtje volleybal of om gewoon lekker te relaxen. De Tiki-bar serveert heerlijke cocktails en ook de ‘squeaky cheesecurds’, een specialiteit van Milwaukee, smaken naar meer”, vertelt Katleen. Sportievelingen die willen kajakken of paddleboarden halen hun hart op op de Milwaukee River. “Ik raad aan om een kajak te huren voor minstens 2 uur zodat je naar de Lakefront Brewery kan varen en aanmeren om er te proeven van een lokaal gebrouwen biertje. Zorg dan wel dat je in een rechte lijn terug kan peddelen!”

Het Milwaukee Art Museum met de tentoonstelling ‘Art in Bloom’.

Happy hour met verse oesters
Harbor House is nog zo’n hotspot als je wil nagenieten van een drukke dag aan het water. “Elke vrijdagnamiddag kan je mij vinden in dit restaurant aan de oevers van Lake Michigan, nippend aan een glaasje wijn of champagne en smullend van verse oesters.” Van 16u tot 18u profiteer je elke werkdag van happy hour en biedt de chef zijn beste oesters aan voor 1,25 dollar.

Milwaukee Art Museum blijft verrassen
Vanuit Harbor House heb je ook een goed uitzicht op het Milwaukee Art Museum (M.A.M.). Met stip Katleens favoriete museum in de stad. “Ik kan maar niet genoeg krijgen de esthetische schoonheid van dit gebouw. Het M.A.M. verrast ook altijd met tijdelijke tentoonstellingen of boeiende evenementen. Zo was ‘Art in Bloom’ rond Pasen waar floristen een bloemstuk maakten voor hun lievelingskunstwerk ronduit fantastisch.” Ook voor kinderen is dit museum een must-do: “Ze hebben een aparte kinderafdeling met vaak leuke activiteiten. Op de eerste verdieping in de Kohl’s Art Generation Studio kunnen kinderen zelf kunst maken.” Leuk weetje: de eerste donderdag van de maand is de toegang gratis.

Een tip voor de kids: Downtown GO! Kart.

Vier tips voor de kids
1. Downtown GO! Kart. Deze bakfiets met gezelschapspelen en grote buitenspelen is op weekdagen dagelijks te vinden van 11u tot 14u op Plaza 310 W Wisconsin Ave en vanaf mei tot oktober in the Avenue Milwaukee Grand Shops. Gratis.
2. Betty Brinn Children’s Museum. Een educatief museum voor kinderen jonger dan 10 jaar waarbij de werking van het menselijke lichaam, economie en handel drijven, speelgoed ontwerpen en zelfs een tv-studio kan uitgetest worden.
3. Discovery World. “De Technopolis van Milwaukee”, vindt Katleen. “Vooral het feit dat je hier in het aquarium de pijlstaartroggen kan aaien zal vele kinderen bijblijven.”
4. Safe House. Ontrafel het wachtwoord om binnen te geraken op deze locatie en neem als geheim agent of spion deel aan een persoonlijke missie door opdrachten op te lossen.

Van links naar rechts: afternoon tea bij Bar Blu, het Milwaukee Art Museum en aperitieven in Harbour House.

Romantische afternoon tea
Ben je in een romantische bui? Ga dan naar Bar Blu, op de 23ste en hoogste verdieping van het stijlvolle Pfister Hotel. “Vrijdag- en zaterdagavond is er livemuziek. Het uitzicht vanuit de bar over Lake Michigan en de stad is niet te evenaren. De Victoriaanse afternoon tea met persoonlijke butler in het weekend is eveneens een aanrader.” Die formule van 54 dollar kan je boeken van september tot april. Of breng een bezoek aan Lakeshore State Park met een goedgevulde picknickmand vol lekkers.

Culinaire reis rond de wereld
Dat lekkers vind je makkelijk in Public Market, een overdekte marktplaats in Milwaukee. Katleen: “Alles wat je hier koopt kan je mee naar huis nemen of aan het eetstalletje zelf oppeuzelen. Ik stop altijd bij Phil van Thief Wine voor zijn uitstekende selectie wijnen. Bij St. Paul’s Fish Company moet je zijn voor huisgerookte zalm en overheerlijke ‘lobster rolls’. Voor curry’s, sushi en poké bowls ben je bij Thai-namite aan het juiste adres. En de kaaswinkel West Allis Cheese and Sausage Shoppe heeft een uitgebreide toog vol lokale kazen en worst.”

Het paradijs voor foodies: Milwaukee Public Market.

Belgisch bier proeven
De bierliefhebber moet tegenover Public Market zijn in Café Benelux. “Hier vind je 30 bieren van het vat en meer dan 150 bieren op de menukaart. Met heel wat Belgische en Nederlandse klassiekers, die bovendien geserveerd worden in het juiste glas.” Andere adresjes waar je een lekkere pint kan drinken: Black Sheep, Fuel Café en Lost Valley Cider Co. Je vindt ze allemaal in de wijk Walker’s Point waar ook verschillende brouwerijen en stokerijen liggen.

Terug naar de jaren twintig
“‘Bugsy’s Back Alley Speakeasy’ is ook een toffe plek om uit te gaan”, vertelt Katleen. Hier ga je terug in de tijd en herbeleef je de ‘Roaring Twenties’ in de illegaliteit met muziek, alcohol en dansers. “Verlaat de bar langs de achterzijde en wandel via het steegje naar N Broadway waar je boven het Kimpton Journeymanhotel de rooftop bar ‘The Outsider’ vindt. De vuurkorven, gezellige hoekjes en allerlei gezelschapspellen maken van deze plek een aanrader om met vrienden rond te hangen.”

Muurschilderingen in Black Cat Alley.

Europese vibe
De kleurrijkste buurt in Milwaukee is East Side met Brady street. “Dit is een zeer diverse buurt, ooit gevuld met Ierse en Duitse winkels, later woonden er veel Poolse en Italiaanse immigranten. In de jaren ’60 plaats voelden vooral hippies en ‘bohemians’ zich hier thuis. Vandaag vind je deze diversiteit nog steeds terug door een unieke mix van ‘thrift shops’, ‘coffee shops’ en platenwinkels.”

Haar favoriete adresjes hier: Balzac Wine Bar, Glorios’s Italian Market en La Masa Empanada Bar met Latijns-Amerikaanse gerechten. “Proef daar zeker de Nutella-empanada’s als ontbijt!” Op vijftien minuten stappen van Brady Street ligt trouwens Black Cat Alley. “De kleuren spatten van de muur in deze fantastische ‘buitengalerij’ vol graffiti en muurschilderingen van plaatselijke kunstenaars.”

Links: Milwaukee by night en rechts: familiekiekje bij Northpoint Lighthouse.

Nieuwste ontdekking
“Dat is North Point, en in het bijzonder Terrace Avenue. Hier is het aangenaam wandelen tussen de historische gebouwen van deze exclusieve residentiële buurt. De meeste huizen werden gebouwd tussen 1890 en 1930 voor plaatselijke industriëlen, financiers en zakenlieden. Er zitten echt parels tussen deze optrekjes.” Vergeet daarna niet Lake Park in te slaan voor een romantische wandeling en ga lunchen of dineren in stijl in Bartolotta’s Lake Park Bistro. “De perfecte afsluiter van deze wandeling in grandeur”, vindt Katleen.

Nog een laatste tip
“North Point Lighthouse is een magische plek met een vuurtoren die een beetje landinwaarts ligt omwille van erosie. Je kan er prachtige selfies en familiekiekjes trekken in de grote bollen spiegel met de vuurtoren op de achtergrond.” Bij volle maan kan je van 19u30 tot 22u een Full Moon Lighthouse Tour boeken zonder reservatie. Dat kost 5 dollar voor kinderen en 8 dollar voor volwassenen.

Regenboog over Lake Shore State Park.

PRAKTISCHE INFO
Katleen Speelman | www.welcome2milwaukee.com | E-mail: [email protected]
Katleen is mede-oprichtster van Via Americana, een 100 % Belgisch, vrouwelijk gidsencollectief in Amerika.

LEES OOK. Met een local in Los Angeles, Chicago, Washington D.C., New York, Detroit en Philadelphia

? PIN nu en plan later

Milwaukee

Foto’s: © Katleen Speelman

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *