New York local

New York met een local: ongekende musea, kleurrijke wijken en veel water

Waar te beginnen in miljoenenstad New York? Ask a local! Wij stolen wat tijd van de Belgische New Yorkse Jacqueline Goossens en vroegen naar haar favoriete adresjes in de Amerikaanse grootstad. Geen eenheidsworst, maar bijzondere plekken! Behalve Times Square, dat mag je eigenlijk niet overslaan in New York. “Vooral de kinderen zijn er zot van!”

De hele wereld in een stad
“Haar door en door internationaal karkater en haar tolerantie”, antwoordt local Jacqueline als we haar vragen aan wat ze haar hart verloor in New York. “De inwoners zijn hier erg bijdehand en bijna veertig procent is in het buitenland geboren.” De diversiteit in New York is enorm en het aantal kleurrijke wijken tel je haast niet op één hand. In Queens liggen Jacqueline’s favoriete buurten: Jackson Heights (voornamelijk Centraal- en Zuid-Amerikaans), Flushing (Aziatisch) en Astoria. “Die laatste is een beetje van alles: traditioneel Grieks en intussen ook Italiaans, Zuid-Amerikaans en Aziatisch.”

Het water op met zonsondergang
Nog een grote troef in New York is al dat water. De stad heeft ruim 830 km waterkant waarvan 23 km onderhouden stranden zijn. “Het heerlijkste zeegevoel krijg ik op het strand van Fort Tilden dat op de Rockaway Peninsula in Queens ligt.” Ook een boottochtje tegen zonsondergang staat vaak op het lijstje van Jacqueline: “Mijn favorieten zijn de East River Ferry en de Staten Island Ferry. Voor de mooiste zichten op de Hudson rivier kies ik voor de kliffen van Fort Tyron aan de Cloisters in het noorden van Manhattan.”

Varen op het water in New York doet local Jacqueline het liefst met zonsondergang.

Wandel- en fietsparadijs
New York is een erg dynamische stad. “Zo blijft het fietspadennetwerk uitbreiden en het aantal parken langs de waterkant neemt toe”, zegt Jacqueline. Wandelen doet ze dan weer het liefst aan de baai van New York. “Hier is het heerlijk kuieren met zicht op het water en de skyline van Manhattan.”

Wanneer New York bijna slaapt
Hoewel ze zichzelf niet erg romantisch vindt, kan Jacqueline er wel van genieten om tegen zonsondergang door wijken te slenteren zoals Greenwich Village, Brooklyn Heights en het noordelijke deel van Central Park dat aan Harlem grenst. “Ik hou van wandelen door wijken die overdag druk zijn en ’s avonds rustig worden. Wall Street en de omliggende smalle straten zijn daarvan een perfect voorbeeld. Een plek die ik ’s avonds absoluut vermijd is Times Square. Dat is wat iedere local uit New York je wel zal aanraden.”

New York local

Times Square: superdruk, maar stiekem toch een must-see.

Prikkels
Tenzij met kinderen, dan is Times Square toch niet zo’n slecht idee. “Zó veel van de kinderen van families waar ik rondleidingen aan geef, vinden die plek fantastisch. Ze kunnen niet genoeg krijgen van de vele prikkels hier.” Dus toch maar niet te snel schrappen van je lijstje. Andere tips met kids: het Musem of Natural History, een boottochtje in de zomer met The Beast, een bezoekje aan Top of the Rock of de Empire State Building. “Ook het New York City Fire House Museum, ondergebracht in een authentieke brandweerkazerne, scoort hoog”, volgens Jacqueline.

Nieuwsgierig naar cultuur
Met meer dan 120 musea op de teller weet New York zowel de local als de toerist cultureel te verwennen. “The Frick Collection aan Fifth Avenue is een van mijn lievelingsmusea”, zegt Jacqueline. Maar ook de minder bekende zoals het Museum of the Moving Image (een filmmuseum in Queens), het Brooklyn Museum of het Museum of the City New York in Fifth Avenue aan Central Park zijn aanraders.

De Public Library is een van Jacqueline’s favoriete stilteplekken in New York. © Flickr/Randy Lemoine

Stilteplekken
Het kan behoorlijk druk worden in New York, zelfs voor een local als Jacqueline. Ze kent gelukkig een aantal plekken waar ze helemaal tot rust kan komen. “Ik kom graag in onze prachtige Public Library en in de Saint Thomas Church, allebei te vinden op Fifth Avenue.” Boekenliefhebbers vinden beslist hun rust, en hun koopje, in de elegante boekenwinkel Albertine aan Central Park, gespecialiseerd in Franse boeken. Of in Grolier Club, Amerika’s oudste club voor boekenverzamelaars.

En de foodies?
“Die shoppen het best bij onze Farmers Markets en kwaliteitsvoedingszaken zoals Eataly, Zabar’s, Whole Foods, Murray’s Cheese en de Lobster Place in de Chelsea Market”, besluit Jacqueline. Kwestie van alle facetten in New York letterlijk geproefd te hebben!

New York local

De skyline in Manhattan.

PRAKTISCHE INFO
Jacqueline Goossens | Mede-oprichtster van Via Americana, een 100 % Belgisch, vrouwelijk gidsencollectief in Amerika.

LEES OOK. Met een local in Los AngelesMilwaukee, Chicago, Washington D.C., Detroit en Philadelphia

? PIN nu en plan later

New York local

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *