Philadelphia

Philadelphia met een local: waar Amerikaanse geschiedenis, sport en cultuur tot leven komen

Verhuizen naar de Amerikaanse stad Philadelphia, in de staat Pennsylvania, voelde voor de Belgische Daisy Van den Hooff aan als een beloning na vier jaar American History studeren aan Oxford University. Geen betere local die ons kan rondleiden in haar geliefde Philly.

Eerste hoofdstad
Philadelphia ligt even ten zuidwesten van New York in de staat Pennsylvania. Volgens Daisy, die haar stad liefkozend Philly noemt zoals een echte local, is het een van de belangrijkste steden uit de Amerikaanse geschiedenis. “Philly was de eerste hoofdstad van de VS en ze vormt de wieg van de Amerikaanse Republiek.” Op 4 juli 1776 werd namelijk in de Independence Hall van Philadelphia de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekend.

Romantische leuze
Behalve in de Independence Hall kan je ook in Love Park, officieel JKF Plaza, de geschiedenis van de stad opsnuiven. “Het plein werd onlangs helemaal heraangelegd met veel bomen en fonteintjes”, vertelt Daisy. “Bovendien krijg ik altijd kippenvel bij het zien van Amerika’s grootste stadhuis met bovenaan het standbeeld van William Penn, de Quaker stichter van Philly, ook wel de City of Brotherly Love genoemd.” ‘Let us try what love can do’ was zijn leuze in de 17de eeuw en dat is exact wat we nu nog steeds moeten proberen, vindt Daisy.

Philadelphia

Het toonbeeld van de Amerikaanse republiek: de Independence Hall van Philadelphia. © Pixabay

Voorjaar vieren aan het water
Philadelphia ligt genesteld tussen de Schuylkillrivier, zo gedoopt door Nederlandse inwijkelingen, en de wijde Delaware rivier, die de scheiding vormt met de staat New Jersey. “De zomers in Philadelphia zijn heel warm. Niet alleen de temperatuur maar ook de vochtigheidsgraad liggen van juni tot en met september aan de hoge kant. Daarom is het heerlijk om af te koelen in de buurt van een van deze rivieren.”

Walk in the park, zonder auto
Vanaf april tot oktober wordt de Martin Luther King Boulevard die door het Fairmount Park kronkelt autovrij gemaakt in het weekend. “Dan kun je er ongestoord wandelen, skateboarden, rollerskaten, fietsen en wandelen. En dat terwijl er allicht een roeiwedstrijd aan de gang is langsheen de iconische Boat House Row.” Of pik in datzelfde park gerust een openluchtconcert mee.

Echte Rubens in Philly
Wanneer het weer echt te wensen overlaat, stuurt Daisy ons het museum in. “Het neoclassicistische Philadelphia Museum of Art, gelegen aan het einde van de Parijs aandoende Benjamin Franklin Parkway die zich uitstrekt vanaf de City Hall, is mijn favoriet. De collectie is zo groot en verscheiden dat alle zalen voortdurend van kunstwerken veranderen zodat ieder bezoek een nieuwe ontdekkingstocht is.” Het Museum of Art is een van de grootste musea van het land. Wist je dat je hier ook een echte Rubens kan bewonderen? “‘Prometheus Bound’ is hun grootste doek in eigen bezit van onze Vlaamse Meester”, verklaart Daisy.

Philadelphia

In Love Park stuit je op een vleugje romantiek. © Pixabay

Museum met een groot hart
“Kinderen zijn overal welkom in Philly, maar de twee meest kindvriendelijke musea zijn veruit het Please Touch Museum en het Franklin Institute”, zegt Daisy. Die laatste is een wetenschappelijk museum genoemd naar de grote meneer van de stad Benjamin Franklin himself. Hier kunnen kinderen hun hart letterlijk sneller laten slaan in een Giant Heart.

Winterse jazz
In de winter biedt Philadelphia een heerlijk overaanbod aan cultuur aan. “Vooral op de Avenue of the Arts of op Broad Street met het Kimmel Center als cultuurtempel.” Dit is de thuisbasis van het Kamerorkest van Philadelphia onder muzikale begeleiding van landgenoot Dirk Brosse. “In Philly geniet je verder van cultuur dankzij de beste New Opera Company van Amerika, steengoede Broadway musicals en de charmantste jazz, te beluisteren in Clef Club.” Onlangs opende ook het zopas gerenoveerde Metropolitan Opera House. Met een slordige 56 miljoen dollar werd de concertzaal in zijn vroege 20ste-eeuwse glorie hersteld. “Bob Dylan mocht het openen en Lenny Kravitz gaf er onlangs een spetterend concert”, beaamt Daisy.

Philadelphia

Broad Street is een paradijs voor de cultuur- en theaterliefhebber. © Commons Wikimedia

Winkelen with a view
Veruit het mooiste beeld van de skyline van Philadelphia krijg je, vooral tijdens de zomermaanden, van op het dakterras van de Bok Bar. “Dat was ooit een leegstaand, oud schoolgebouw. Maar nu is het de plek waar zelfstandige ondernemers hun eigen juwelen, keramiek, meubels en kunstwerken aan de man brengen. Erg avant-garde met bovendien bieren van verschillende lokale microbrouwerijtjes.”

Sport en friet op z’n Philly’s
De meest kleurrijke buurt van Philadelphia vind je volgens Daisy in het zuiden. “South Philly, de buurt van de fictieve maar immer levendig aanwezige bokser Rocky, baadt in een mediterraanse sfeer dankzij de Italian Market. Proef er zeker het culinaire equivalent van ons pakje friet: de Philly cheesesteak bij Pat of Geno’s.” South Philadelphia vertegenwoordigt ook de sportcultuur van de stad: baseball, football, basketball en ijshocky, alle stadia staan hier.

De specialiteit van de stad, Philly cheesesteak, vind je onder meer bij Geno’s. © Pixabay

Dineren met je eigen wijn
Philadelphia is een stad waar veel millenials na hun studies hun carrière uit de grond willen stampen. Die young professionals kom je vooral tegen in de wijken Fishtown en Northern Liberties. “De leukste bars en lekkerste BYOB’s (Bring Your Own Bottle restaurants, typisch voor Pennsylvania), vind je hier. Met plezier wordt gratis je eigen meegebrachte fles wijn geschonken bij voortreffelijk vers bereide, meest uiteenlopende schotels”, legt Daisy uit. De gezellige Filmore is er de nieuwe concerthal, waar de Britse band Arctic Monkeys al optrad.

Afsluiten in stijl
Outdoor dining kan in Philadelphia ook. Daisy’s favoriete plek is veruit Parc Bistro met zijn rumoerige drukte en terrasje met zicht op het meest mondaine stadspark Rittenhouse Sqaure. “Alleen Tulula’s Garden Resto op Washington Square doet beter”, vindt Daisy. Toch nog nood aan rust? “Bezoek dan de in 1864 voltooide Basiliek van St. Pieter en St. Paulus met zijn majestueuze koepel geschilderd door Brumidi”, besluit Daisy.

PRAKTISCHE INFO
Daisy Van den Hooff
| www.findingPhiladelphia.com
Ze maakt deel uit van Via Americana, een 100 % Belgisch, vrouwelijk gidsencollectief in Amerika.

LEES OOK. Met een local in Los AngelesMilwaukeeChicagoWashington D.C.New York en Detroit.

? PIN nu en plan later

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *