Washington D.C.

Washington D.C. met een local: culturele verwennerij in een groen decor

Washington D.C., de hoofdstad van de Verenigde Staten, is meer dan alleen het Witte Huis en het Capitool. Althans volgens local Helene Toye. Zij woont en werkt in de stad en kent heel wat plekjes hier die verrassen. “De combinatie van natuurpracht en cultuur, geschiedenis en architectuur maken deze stad voor mij perfect.”

Overweldigende natuur
Helene steekt meteen van wal: “De natuur in Washington D.C. is prachtig. Het is een heel groene stad, met veel parken en bomen. De veelal witte gebouwen steken af tegen al dat groen.” Ga je even buiten de stad, dan heb je die overweldigende natuur, waarin je je kan verliezen. “Op amper twintig minuten rijden heb je hier Nationale Parken zoals Great Falls. Overweldigend groen met mooie watervallen”, vertelt Helene. “Of ik ga naar de Billy Goat Trail, een park in Maryland nabij Washington D.C. waar je kan kiezen tussen 3 trails: een makkelijke, gemiddelde en moeilijke wandeling waarbij je echt op rotsen moet klimmen.”

De natuur in in Great Falls National Park. © Flickr

(Water)pret met de kids
Hou je het liever rustig op een mooie zomerdag, dan is Yards Park een echte topper. “Kinderen kunnen hier in de aangelegde zwemvijver spelen, terwijl je als ouder in het gras kan zonnen.” Ook de National Zoo is een mooi, groot park en gratis toegankelijk. In de zomer zijn er ‘misters’ die water naar beneden doen dwarrelen en waterpartijen met fonteinen. Kayakken op de Potomac is ook altijd een schot in de roos met kinderen. Iets minder geluk met het weer? “In het gratis Air & Space Museum of het betalende Spy Museum hebben kinderen ook altijd plezier.”

Over musea gesproken, voor Helene is het onmogelijk om één favoriet museum uit te kiezen want “Washington D.C. heeft een uitzonderlijk groot en kwalitatief aanbod aan musea. Er is voor ieders wat wils.” Daarom tipt ze er ons vier:
1. De East Wing van de National Art Gallery. “De collecties veranderen vaak, maar omvatten altijd heel mooie moderne kunstwerken. Zelfs de cafetaria is een kunstwerk op zich en een mooie plaats om te lunchen. Ze hebben er uitstekende espresso! En ik kuier er graag rond in de museumshop.”
2. De National Portret Gallery. “Hier vind je de portretten van de presidenten en de first ladies. Bovendien is het een heel rustgevend museum met een cafetaria in een atrium, waar het heel leuk toeven is in de winter.”
3. Het Native American Indian Museum. “Niet alleen het verhaal dat men hier wil vertellen, maar ook de architectuur vind ik prachtig.”
4. Het African-American History Museum. “Ook een architecturaal hoogstandje, met een uitgebreide tentoonstelling over de slavernij en de mensenrechten.”

Extra cultuurtip
Helene: “Wanneer het regent, trek ik naar een van de gratis musea. Er zijn er ontzettend veel, zelfs na 10 jaar heb ik ze nog niet allemaal bezocht. Doordat je geen toegangsgeld betaalt, is het fijn om voor een kort bezoek te gaan met het gezin. Je kan gewoon één expositie bezoeken en dan weer vertrekken.”

Het Air & Space Museum is een aanrader met kinderen. © Flickr/Pedro Szekely

Diner aan het water
Op culinair vlak weet Washinton D.C. ook te verwennen. De District Wharf is een gloednieuw restaurantcomplex langs het water waar vroeger een vismarkt en scheepswerf lag. “Hier combineert men dineren aan het water met entertainment. De authentieke vismarkt werd behouden en daarnaast vind je nu een groot aanbod aan restaurants, bars en zelfs een concertzaal.” Vanop de piers kan je de aangemeerde plezierjachten bekijken. “In de wijk Adams Morgan vind je dan weer restaurantjes en bars met eten uit alle windstreken. Heel culturally diverse zoals ze hier zeggen.”

Goedkope romantiek
Mag het wat exclusiever? “Het erg prijzige restaurant Plume in het Jefferson Hotel staat garant voor een superromantische avond. Voor goedkopere romantiek trek ik naar de wijk Georgetown waar ik wat kuier door de kleine, kleurrijke straatjes die vol koloniale huisjes staan. Of ik lees een boek in het kleine en pittoreske Book Hill Park.” Ook een terrasje doen langs de Potomac in Georgetwon Harbor is een goed idee met twee!

Streetart voor en door jongeren
Georgetown is een verrassende buurt in Washington D.C., maar nog liever ziet Helene de inspirerende streetart in Shaw en op het naburige U Street. “Het gaat hier om een maatschappelijk project waarbij eigenaars van een ‘blote muur’ via de stad een deal sluiten met straatartiesten om hun muur mooi te maken. Die leren dan op hun beurt jongeren de stiel zodat ze niet op straat hoeven rondhangen. Het resultaat mag zeker gezien worden!”

De kleurrijke buurt Shaw. © Flickr/Ted Eytan

Aperitieven op het dak
In de wijk Shaw blijft je best nog even hangen als je nog een stapje in de wereld wilt zetten. Tenminste als je zeker 21 bent. Wie jonger is kan hier niet uitgaan. Ook Adams Morgan biedt talrijke (rooftop)bars. Jong van geest, maar toch net wat ouder? “Dan vind je je gading waarschijnlijk in het Yards Park, bij de DC Winery waar veel evenementen georganiseerd worden.” Of in verschillende rooftop bars zoals de POV (op het dak van het W Hotel), Top of the Gate (op het Watergate Hotel) of in het kleine, gezellige Betsy (de rooftopbar van Bart Vandaele, de man van journaliste Greet De Keyser).

Nog een shoppingtip
“Ik ben persoonlijk niet zo’n shopper, maar Georgetown is wel leuk dankzij een hoofdstraat vol met winkeltjes. Die-hard shoppers gaan graag naar Pentagon City Shopping Mall. Daar vind je zowat alle merken van Abercrombie tot Victoria’s Secret.”

PRAKTISCHE INFO
Helene Toye | Ze werkt voor Via Americana, een 100 % Belgisch, vrouwelijk gidsencollectief in Amerika.

LEES OOK. Met een local in Los AngelesMilwaukee, Chicago, New York, Detroit en Philadelphia

? PIN nu en plan later

Washington D.C.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *