Detroit

Met een local in Detroit: de stad die zichzelf succesvol heruitvond

De Belgische Trui Moerkerke woont en werkt al drie jaar in de Amerikaanse stad Detroit en krijgt maar niet genoeg van haar nieuwe thuisbasis, die aan een remonte bezig is. Reden genoeg om haar te vragen naar haar favoriete plekken. “Detroit was liefde op het eerste gezicht. Er hangt een zinderende energie, wat een bezoek aan de stad nog boeiender maakt!”

Zeestraat
Detroit, in de staat Michigan, ligt aan de oevers van de Detroit River, een internationale rivier met aan de overkant Canada. De rivier vormt een relatief smalle doorgang tussen Lake St. Clair en Lake Erie. Trui legt uit: “Toen Franse avonturiers en pelshandelaars de stad in 1701 stichtten, noemden ze hun nederzetting Détroit, wat zeestraat betekent.”

De skyline van Detroit, gezien vanaf Sunset Point op Belle Isle.

Wandelen langs het water
Het afgelopen decennium heeft de Detroit Riverfront Conservancy heel hard gewerkt om langs de oevers van de Detroit River publieke parken, fietspaden en wandelpaden aan te leggen. “Zo leidt de Detroit River Walk je over bijna zes kilometer langs de nu bijna afgebroken Joe Louis Arena tot aan het Father Gabriel Park. Dat ligt vlakbij het indrukwekkende park Belle Isle.” Voor de bijna drie miljoen bezoekers per jaar is het er gezellig wandelen, fietsen en genieten van een ijsje.

Groter dan Central Park
“Nu je toch in de buurt bent van het eiland Belle Isle, kan je makkelijk de McArthur Bridge ernaartoe nemen”, zegt Trui. Het hele eiland is een groene oase en bovendien groter en ouder dan het New Yorkse Central Park. “Je neemt er de mooiste foto’s van de Detroit skyline, je kan er picknicken, de indrukwekkende marmeren James Scott Memorial Fountain bewonderen en een bezoek brengen aan het oudste aquarium van Noord-Amerika.”

Downtown Detroit gezien vanaf Hart Plaza.

Revival
Grote drukte vind je in Detroit gelukkig niet. Trui: “Detroit is met zijn 370 km² een enorm uitgestrekte stad. Bovendien is ze een maat te groot voor het aantal inwoners.” In 1950, op het toppunt van haar glorieperiode, woonden er bijna 2 miljoen mensen. Vandaag, na alle economische moeilijkheden, zijn er dat nog maar 700.000. “De snelle revival van de stad, ingezet na het faillissement in 2013, zorgt er wel voor dat het met tijden erg druk kan zijn in down- en midtown. Maar nooit zo druk als in pakweg New York of Chicago.”

Oakland Avenue Urban Farm, één van de grotere stadsboerderijen in Detroit.

Stadsboerderij
Heel origineel om te doen in Detroit en om dat stadsgevoel even van je af te schudden is één van de meer dan 1.000 stadsboerderijen bezoeken. “Net omdat zoveel bewoners de afgelopen decennia wegtrokken, is er heel wat ruimte vrij gekomen. Tal van grassroots bewegingen proberen via hectaren grote stadsboerderijen wijken terug leefbaar te maken en te voorzien in verse groenten en fruit. Het zijn groene oases in de stad!” Onder meer bij Wheelhouse Detroit kan je zo’n ‘urban farm’ met de fiets bezoeken.

Third Man Records, de indrukwekkende platenzaak van Detroiter Jack White.

Trui’s favoriete shoppingplekken
“Tot voor een paar jaar geleden was er nauwelijks winkelgelegenheid in het centrum, maar momenteel openen er elke week nieuwe boetieks.” Een overzichtje.
1. Langs Woodward Avenue downtown vind je enkele upscale modezaken zoals Shinola, Détroit is The New Black, John Varvatos en parfumboetiek Le Labo.
2. In Parker Alley liggen enkele originele boetieks als Good Neighbor (duuzame mode), The Lip Bar (organic lipsticks) en Posie Atelier (planten, bloemen en juwelen).
3. Verderop in midtown in W Canfield Street ligt een grote Shinolawinkel (leder, uurwerken en fietsen gemaakt in Detroit), City Bird (een cadeaushop met stukken van lokale ambachtslui en kunstenaars) en Third Man Records (een indrukwekkende platenzaak van Detroiter Jack White).
4. Bij Pure Detroit, dat 5 vestigingen heeft in de stad, scoor je een origineel en lokaal gemaakt souvenir in de vorm van shirts, petten en glazen.

Boeken tot in de nok
Echte boekenliefhebbers mogen John K. King Used and Rare Books net buiten downtown niet missen. In deze voormalige handschoenenfabriek staan over vier verdiepingen één miljoen tweedehandsboeken verspreid. “Het is er zo’n doolhof dat je bij het binnenkomen een kaart krijgt om je weg in het tot aan het plafond gestapelde aanbod te vinden. De vloeren kraken, het ruikt er naar oude boeken, de pancartes zijn er met de hand geschreven en je vindt er altijd wel een onweerstaanbaar boek!” Trui is overtuigd!

De Detroit People Mover.

Met de kinderen in Detroit
Volwassen vinden het super, maar kinderen zijn er zeker dol op: een ritje met de Detroit People Mover. Dit monorail traject op hoge betonnen palen maakt een cirkel rond downtown. Op 20 minuten heb je de 13 stations of 4,2 kilometer afgelegd. Je krijgt vanuit de People Mover een mooi zicht op de stad en je kan als het ware binnenkijken in de vele prachtige gebouwen.De betonconstructie van de monorail is een architecturale nachtmerrie, maar voor bezoekers is het geweldig.”

Detroit Industry, een serie fresco’s van Diego Rivera. De Rivera Court is een van de topattracties van het Detroit Institute of Arts.

Verrassend museum: Detroit Institute of Arts
Geen bezoek aan Detroit zonder binnen te wandelen in het Detroit Institute of Arts (DIA), vindt Trui. “Het DIA behoort tot de belangrijkste kunstmusea van de VS.” Het indrukwekkende wit marmeren gebouw in midtown herbergt 65.000 kunstwerken, met de Rivera Court van kunstenaar Diego Rivera als de bekendste bestemming. Tijdens het bankroet van Detroit in 2013 werd maar nipt vermeden dat topstukken uit het DIA verkocht zouden worden. Foundations, bedrijven, mecenassen, DIA zelf en de staat Michigan brachten 800 miljoen dollar bijeen en het museum is nu een onafhankelijke entiteit die niet meer bedreigd kan worden door stadsfinanciën.

Keuzestress
“Een avond uit in Detroit kan stresserend zijn”, vindt Trui, “het is namelijk moeilijk kiezen.” In downtown is het ’s avonds grote ambiance in The Belt, een steeg volgestouwd met outdoorkunst. Een klassieker in midtown is The Old Miami, een echte bruine kroeg of een dive bar met een grote tuin, waar vaak beginnende lokale groepen optreden. “Maar vergeet Corktown niet als je in Detroit uitgaat”, zegt Trui. “De buurt rond het Michigan Central Station, gekocht door Ford Motor Company en dat nu gerenoveerd wordt, heeft langs Michigan Avenue gezellige restaurants. Motor City Wine is een wijnshop/bar met een geweldig terras. ’s Avonds zijn er live-optredens.”

Van links naar rechts: The Candy Bar, John King Used & Rare Books en zicht vanuit de Detroit People Mover.

Cocktails voor elke mood
“Verliefde zielen moeten beslist op date night in The Siren Hotel”, stelt Trui voor. Dit hotel ging vorig jaar open in de Wurlitzer building: een smal, hoog en elegant gebouw in Renaissance Revival stijl. Vooral de Candy Bar op het gelijkvloers imponeert. “Achter een dik fluwelen gordijn kom je in een rood-roze ruimte met een oversized discobal en een enorme kroonluchter in Muranoglas. De Candy Bar heeft bovendien een indrukwekkende lijst cocktails.” Mag het wat exotischer? De cocktails op het dakterras van de Monarch Club brengen zeker soelaas. Je hebt er bovendien een fantastisch zicht op downtown en zelfs midtown.

Voor de taarten van Sister Pie rijdt Trui graag eens om!

Nog een laatste tip
“Voor Sister Pie rij ik graag een paar kilometer om”, zegt Trui. Sister Pie is een bakkerij en koffieshop in de West Village van Detroit. “Ze hebben er de lekkerste en origineelste taarten. Sister Pie werkt met seizoensgebonden en lokale producten. Oprichtster Lisa Ludwinski schreef net een bakboek en werd op slag een nationale beroemdheid. Wie de beste taart ooit, de Salted Maple, wil proeven, moet er in de voormiddag al heen!”

PRAKTISCHE INFO
Trui Moerkerke | Internet: www.adoseofdetroit.com | E-mail: [email protected]
Trui werkt voor Via Americana, een 100 % Belgisch, vrouwelijk gidsencollectief in Amerika.

LEES OOK. Met een local in Los AngelesMilwaukee, Chicago, Washington D.C., New York en Philadelphia

? PIN nu en plan later

Detroit

Foto’s: © Trui Moerkerke
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *