Rondje Dordrecht in 48 uur: historisch, hip en heerlijk hartelijk

Wie een weekendje vrij heeft, trekt misschien niet in volle vaart naar Dordrecht. Deze historische stad vlakbij Rotterdam doet op het eerste zicht wat ouderwets aan. Maar geef me 48 uur en ik overtuig je dat de oudste stad van Zuid- en Noord-Holland helemaal mee is met deze tijd!

Dag 1: Oud en nieuw Dordrecht in één dag

Dordrecht

Villa Augustus. © Kiënta Martens

Dordrecht

Hier slaap je in kamers op het water! © Katy Goelen

8u: ontbijt in Villa Augustus
Even buiten de stad ligt een bijzonder hotel gevestigd in een voormalige watertoren: Villa Augustus. Hier kun je niet alleen slapen in een van de 20 kamers in die watertoren of zelfs in een drijvende kamer (enkel voor stevige magen!), maar eet je bovendien 100 procent vers. In het voormalige pompgebouw ligt hun restaurant met een heerlijk ontbijtbuffet met zelfgemaakte jam, geroosterde groenten uit hun eigen moestuin of belegde zuurdesemboterhammetjes. Tip: probeer zeker de huisgemaakte wortelcake!

Geniet van Dordtse kunst in het Dordrechts Museum. © Kiënta Martens

10u: bezoek aan Dordrechts museum
Dordrecht is een van de oudste steden in Nederland en ook op vlak van kunst heeft de stad een heel verhaal te vertellen. Een bezoek aan het Dordrechts Museum kan daarom niet ontbreken, al was het maar om even te zonnebaden onder de gigantische bomen in de voortuin. In het museum word je verwend met zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen. Met die laatste maak je op de eerste verdieping kennis via prachtige kunstwerken uit de 17de tot de 20ste eeuw. Hier hangen werken van klinkende namen als Cuyp, Schouman of Van Strij en ook Dordtse meesters uit de school van Rembrandt tonen er hun kunnen. Tip: check zeker het kunstwerk ‘Laatste avondmaal van Jezus’ van de Antwerpenaar Willem Adriaensz.

12u: lunch
Topadresje om de kleine honger op de middag te stillen is Zusjes. Een klein maar gezellig bistrootje in het hart van de stad. Verse soep, belegde boterhammen en huisgemaakte taart staan hier op het menu.

LEES OOK. Dit zijn onze favoriete eet- en drinkadresjes in Dordrecht.

Namiddag: aan jou de keuze

Dordrecht is een droom voor vintageliefhebbers! © Katy Goelen

Dordrecht

Ook zoetebekken komen hier aan hun trekken. © Kiënta Martens

Shop ‘til you drop
De Voorstraat, de langste winkelstraat in Zuid-Holland, is de voornaamste plek in Dordrecht als je wil shoppen, en dan vooral de westelijke kant. Naast de bekende ketens vind je hier en in de zijstraten nog enkele charmante adresjes. Spring binnen in Vincino Sei voor parfum op maat en in Allenbrand’s Gourmet Popcorn of chocolatier ‘nJoy Chocolate voor een zoete zonde. Pas je nog in je kleren? Dordrecht is een walhalla voor vintageliefhebbers. Vooral Bluebirds in the Backyard, Preloved Fashion en Mellow Yellow zijn leuke adressen.

Dordrecht

Spot even buiten het centrum knappe street art. © Kiënta Martens

Verken het hippe Dordrecht
De verschillende grachtjes, brugjes en scheve gevels maken het historisch centrum van Dordrecht ongetwijfeld fotogeniek. Maar ook deze stad is mee met zijn tijd. Sinds een aantal jaar vindt street art zijn weg in de Dordtse straten en de murals mogen gezien worden! Neem zeker een kijkje aan het stadskantoor waar twee gigantische werken er je aandacht trekken. Bekijk op deze kaart alle locaties en trek er zelf op uit!

Dordrecht vanuit de lucht bewonderen? Klim de Grote Kerk op! © Katy Goelen

Het mooiste uitzicht
Dat vind je zonder twijfel op de toren van de Grote Kerk in het centrum van de stad. Betaal een kleine bijdrage, bedwing een tweehonderdtal trappen en je krijgt een uitzicht op heel Dordt, inclusief haven en (oude) waterwegen. Uitblazen van de inspanning kan dan weer even verderop op een van de vele terrasjes op het Scheffersplein. Op een zonnige dag is het hier vechten voor een plaatsje!

LEES OOK. Dit zijn de meest fotogenieke plekjes in Dordrecht.

18u: aperitief en diner
Enkele heerlijke wijnen proef je in BRUT Food & Wine Bar. Als je wil kan je in het aanpalende pand BRUT Burgers & Steaks ook genieten van de betere hamburger. Die lieten we aan ons voorbijgaan, want we schoven de benen onder tafel in Khotinsky. Een restaurant en grand café met industriële look. Tip: de kikkererwten köfte is een aanrader!

Dag 2: Terug in de tijd en de natuur in

8u: ontbijt in Coffeelicious
Nog zo’n gezellige koffiebar waar niet alleen je Instagramprofiel deugd van heeft. Hier nip je van vers gemaakte koffie en thee en proef je van smakelijke ontbijtjes die tot 16 uur worden geserveerd. Leuk detail: zowel veganisten als kinderen eten hier hun buik rond!

Dordrecht

Binnenin het rijkgevulde Huis van Gijn. © Kiënta Martens

10u: bezoek aan Huis van Gijn
Simon van Gijn, een rijke zakenman en jurist, zou als een nobele onbekende Dordtenaar sterven, ware het niet dat hij een fervent verzamelaar was. Van 1864 tot aan zijn dood in 1922 liet hij geïnteresseerden genieten van zijn enorme verzameling spullen in zijn huis aan de Nieuwe Haven. Treed je hier vandaag binnen, dan lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan en de heer des huizes elk moment kan binnenwandelen. Van bijkeuken tot balzaal, alles werd minuscuul heringericht. Vooral de zolder met al het speelgoed spreekt tot de verbeelding!

LEES OOK. Waarom cultuur opsnuiven in Dordrecht helemaal niet saai is.

12u: lunch
Voor klassieke gerechten met een eigenzinnige twist moet je bij gastrobar Post zijn. Ze hebben een uitstekende Spaans en Italiaans geïnspireerde kaart en bovendien zijn de porties niet te groot, zodat je ongestoord kan genieten van hun bijzondere desserten!

13u: Dordrecht ontdekken vanop het water
Zoveel als in Amsterdam zijn er niet, maar Dordrecht telt wel genoeg grachtjes voor een idyllisch boottochtje door het historische centrum. De mooiste foto’s trek je in de Wijnhaven waar je onder bruggetjes vaart die pittoreske steegjes met elkaar verbinden en in de Nieuwe Haven waar de oude pakhuizen zij aan zij staan. De verschillende jachtjes doen er denken aan Monaco met een Dordtse touch. Op de Oude Maas krijg je een beeld van de Dordtse skyline, met de Grote Kerk als uitblinker.

Een aanrader: Dordrecht beleven vanop het water! © Katy Goelen

Maar echt genieten wordt het pas als je op de kreken midden in de natuur van Nationaal Park De Biesbosch dobbert. Ongelooflijk dat je op slechts een half uur varen terecht komt in een oase van rust. Met wat geluk spot je ijsvogels, roofvogels of zelfs de belangrijkste inwoner hier: de bever!

18u: aperitief en diner
Heb je geluk met het weer, dan nip je je gin tonic mét suikerspin (oh ja!) gewoon leeg op het terras van Dok Bar & Bites met zicht op het water. De bites serveren ze hier smaakvol op een plankje. Omdat het op onze laatste avond wat chiquer mag, dineren we in Twee 33. Lekkere wijnen, uitgebreide keuze uit vis of vlees en aangename porties brengen je in deze stijlvolle bistro zo in Franse sferen.

Dordrecht pakt vooral uit met haar historisch cultureel verleden, maar de stad biedt genoeg originele alternatieven als je geen zin hebt in een geschiedenisles. Alle bezienswaardigheden liggen op wandelafstand bij elkaar en ook het station ligt op vijf minuutjes wandelen van het centrum. Nog een laatste extra tip: blijf je een dag langer? Wereldstad Rotterdam is maar een watertaxi veraf!

LEES OOK. 10 hoogtepunten om te zien in Dordrecht.

Dordrecht

© Katy Goelen

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Nederland
| www.holland.com
Toerisme Dordrecht | www.vvvdordrecht.nl
Bereikbaarheid
Auto
| 135 km | Vanuit Brussel rijd je zo’n twee uur
Trein | www.b-europe.com
Vanuit Brussel spoor je via Rotterdam
Vanuit Antwerpen spoor je via Roosendaal, Breda of Rotterdam
Activiteiten
Dordrechts Museum | Museumstraat 40 | Gesloten op maandag
Grote Kerk | Lange Geldersekade 2 | Gesloten op maandag
Huis van Gijn | Nieuwe Haven 29-30 | Gesloten op maandag
Boottocht met Ibarone | Wij voeren met de Fraternità
Eten en drinken
Zusjes
| Voorstraat 431 | Gesloten op zondag en maandag
BRUT Food & Wine Bar | Groenmarkt 121 | Gesloten op maandag en dinsdag
Khotinsky | Noordendijk 148 | Gesloten op maandag
Coffeelicious | Wijnstraat 182
Post | Johan de Wittstraat 128
Dok Bar & Bites | Spuiboulevard 97E | Gesloten op maandag en dinsdag
Bistro Twee 33 | Wijnstraat 233 | Gesloten op maandag
Overnachten
Villa Augustus | Oranjelaan 7 | Beschikt over een eigen kleine parking

? PIN nu en plan later

 

Coverfoto: © Katy Goelen

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *