Bevers baas in Nationaal Park de Biesbosch

Op een halfuurtje van Breda ligt het Nationaal Park de Biesbosch. Het zoetwatergetijdengebied is het grootste van Nederland en bovendien een van de weinigen in Europa. Dit 90 vierkante kilometer grote stuk ruige natuur voert je mee door kreken en wilgenvloedbossen. Reisreporter Kiënta maakt er kennis met de natuurlijke bewoners op het MuseumEiland in Werkendam.

Rustgevend landschap
Ons tentje staat al klaar wanneer we met de auto vanuit Breda camping de Witboom in Werkendam bereiken. Het weer is formidabel! De helderblauwe lucht weerkaatst in het water van het riviertje dat tegen de groene heuvels kabbelt. Veel tijd om van dit rustgevend uitzicht te genieten is er niet want onze gids wacht ons al op bij zijn vlot langs een van de vele kreken die de Biesbosch rijk is.

Onze tent staat al klaar in de groene omgeving van Werkendam.

Onze tent staat al klaar in de groene omgeving van Werkendam.

Mini-avontuur
Behendig trippelen we via een houten loopplank het water over naar het stevige vlot en nemen plaats aan het comfortabele houten tuinstel. Een tocht van ruim een uur door de rustige waterwegen van de Biesbosch belooft knappe vergezichten en ‘oorverdovende’ stilte. Wie wil mag zich wagen aan een mini-avontuurtje en plaats nemen in een van de twee meedrijvende kajaks. Op eigen ritme iets nieuws ontdekken achter elke bocht: heerlijk!

BB-riet BB-bosvaren

De Biesbosch biedt een rijk ongetemd stuk natuur in Nederland.

De Biesbosch biedt een rijk en ongetemd stuk natuur in Nederland.

Bijzonder decor
Het verbaast me dat zo dicht bij huis de natuur zo indrukwekkend en ongetemd kan zijn. Het ene moment is het nagelbijtend manoeuvreren tussen wel heel smalle kreken om dan het volgende moment in open water te dobberen met rondom je niets dan alleen groene vlaktes. Zelfs de elektriciteitsmasten, de enige link met beschaving op een eenzame visser, een verloren huisje en een overenthousiast zwijntje na, staan niet mis in dit decor.

De elektriciteitsmasten zijn prominent aanwezig in de Biesbosch.

De elektriciteitsmasten zijn prominent aanwezig in de Biesbosch.

Een schattig zwijntje blijft ons vanop het land enthousiast achterna lopen.

Een schattig zwijntje blijft ons vanop het land enthousiast achterna lopen.

Magische zonsondergang
Wanneer de zonnestralen plaats maken voor een frisse bries, ben ik stiekem blij dat we aanmeren en per tractor, hoe kan het ook anders op de boerenbuiten, terug richting camping denderen. Daar staat het kampvuur al te knetteren en worden de bakplaten voorverwarmd voor een gezellige barbecue. Ondertussen genieten we van een magische zonsondergang! We kruipen vroeg onder de wol in ons tentje want voor dag en dauw worden we namelijk verwacht op het Biesbosch MuseumEiland!

Tijdens de gezellige BBQ zien we de zon achter de horizon verdwijnen.

Tijdens de gezellige BBQ zien we de zon achter de horizon verdwijnen.

Adembenemend
Na een te koude en korte nacht arriveren we, op zo’n kwartiertje van de camping, omstreeks 7u al in het museum. Niet veel later mogen we plaatsnemen op de boot voor een twee uur durende vaartocht. Het schouwspel van de zwevende dauw en de dieren die langzaam ontwaken laat een verpletterende indruk achter. Soms zet de kapitein de motor van de boot uit voor een optimale stiltebeleving. We hebben geluk: de ochtend is helder waardoor de zonsopgang adembenemend wordt!

Sint-Elisabethsvloed
Twee uur en een ontbijt later verzamelen we om het Biesboschmuseum beter te leren kennen. Aanvankelijk was dit een VVV maar het bestuur van het natuurpark wou meer info verschaffen aan hun bezoekers en promoveerde het gebouw als heus museum. Directeur Peter leert ons dat de Biesbosch is ontstaan nadat de dijken braken op 19 november 1421, de verjaardag van Sint-Elisabeth. Die watersnoodramp ging vanaf toen de geschiedenis in als de Sint-Elisabethsvloed.

Meer informatie over het ontstaan van de Biesbosch vind je in het museum in Werkendam.

Meer informatie over het ontstaan van de Biesbosch vind je in het museum in Werkendam.

Bos van bies
Door de vloed ontstonden er verscheidene plassen die de inwoners toelieten om aan landbouw te doen en biezen te plukken. De bies was de eerste vegetatie ooit hier en bezorgde het gebied haar naam. In de volksmond werd het domein namelijk ‘bos van bies’ genoemd. Het Biesboschmuseum bestaat uit 7 grote paviljoenen die met beeld en geluid de verschillende stadia uit de geschiedenis van het Nationaal Park vertellen. Duik je in de kleine cabinetjes, verspreid over de verdiepingen, dan krijg je meer diepgaandere info over een bepaalde periode of onderwerp.

De bever hebben we niet in het echt gezien, maar kunnen we bewonderen in het museum.

De bever hebben we niet in het echt gezien, maar kunnen we bewonderen in het museum.

Bevertocht
Naast de flora kom je hier ook heel wat te weten over de dieren die nu in de Biesbosch leven. De topfavorieten hier zijn de kraakeend, de ijsvogel, de zeearend en de bever. Om die laatste te bewonderen worden er winter en zomer zelfs bevertochten georganiseerd. Een populatie van 300 bevers met 107 burchten laat letterlijk zijn sporen na overal in de Biesbosch. Bovendien maak je kans om er een in het echt te spotten! Wij hadden deze keer minder geluk en moesten het stellen met een opgezet exemplaar in het museum. Meteen een reden om nog eens terug te keren!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Nationaal Park De Biesbosch | Internet: np-debiesbosch.nl | beleefdebiesbosch.nl
Biesbosch MuseumEiland Werkendam | Hilweg 2 | 4251 MT Werkendam
Gratis toegankelijk bezoekerscentrum. Rondvaarten kan je online boeken. Honden zijn niet toegelaten in het gebouw, op het buitenterrein en in de fluisterboot.
Toerisme Brabant
Toerisme Nederland
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Werkendam | 151 km | 2u15

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Bevers baas in Nationaal Park de Biesbosch”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *