stadswandeling-dordrecht

Stadswandeling Dordrecht gidst je langs Dordtse klassiekers

Vaak gevraagd en evenveel onbeantwoord: hoe ontdek je best de klassiekers van een stad? Te voet is veelal het antwoord. En in een provinciestad lukt dat meestal aardig. Kuierend met het plan van rondje Dordt verkent reisreporter Bruno via een stadswandeling Dordrecht. Dit zijn zijn hoogtepunten!

stadswandeling-dordrecht-hotel-Bellevue-Groothoofd

Tijdens het ontbijt kijken we naar de boten die passeren via het 3-rivieren kruispunt

Overnachten op het mooiste plekje van Dordrecht
Het wandelkaartje ‘Rondje Dordt’ kocht ik reeds de avond voordien toen we naar Dordrecht afreisden. Handig, zo pikken we meteen in op de wandelroute en eindigen we aan het logement waar we overnachten. Op de website van Bellevue Groothoofd hotel spotte ik eerder dat  het monumentale pand ‘Bellevue’ op de mooiste plek van de stad ligt: op de kade daar waar drie rivieren samenkomen. En dat is helemaal niet gelogen. Tijdens ons ontbijt tuurden we ‘eindeloos’ naar de passerende binnenschepen. Erg ontspannend trouwens!

stadswandeling-dordrecht-hotel-Bellevue-Groothoofd_zonsopgang

Vanaf zonsopgang geniet je in Hotel Bellevue Groothoofd van buitengewone zichten.

Met stadswandeling Dordrecht langs de klassiekers
De Dordtse stadswandeling belooft je langs de mooiste plekjes van de historische binnenstad te leiden. Bij deze kan ik je bevestigen dat dat ook zo is. De achtentwintig, soms zéér fotogenieke, hotspots zijn er teveel om op te noemen. Mijn persoonlijke, soms straffe, favorieten waarvan enkelen niet vermeld in de wandelgids, deel ik graag. OK, hier gaan we dan. Maar, zoals het een goede reisreporter betaamt wijk ik meteen af om extra curiositeiten en leuke dingen te ontdekken.

stadswandeling-dordrecht-voortstraat

Wie durft af te wijken, ontdekt soms verrassende zaken!

Binnenkijken bij de vioolbouwers
Haast achter de hoek van het hotel, in de Voortstraat, spot ik B&B De Luthiers. De naam verwijst naar de stiel van luit- en vioolbouwers. Met enige verbazing merk ik dat de uitbaters in een achterliggende atelier nieuwe snaarinstrumenten bouwen en oude restaureren! Ook de aangrenzende antiek- en tweedehandszaken zijn een moment van aandacht waard. In de Hoefijzerstraat staan enkele gekleurde, plastic schapen vanop een terras het komen en gaan op de Merwekade te aanschouwen.

stadswandeling-dordrecht_olala-chocola

Een verplichte stop voor chocolade fans: Olala Chocola. De bonbons zijn één voor één smaakbommetjes!

Trakteer jezelf op heerlijke chocoladebonbons
Eenmaal terug op mijn stappen vervolgt de wandeling via de Wijnstraat en even verder opnieuw langs de etalages van enkele opmerkelijke handelszaken. Zoals die van Olala Chocola, een chocoladezaak ondergebracht in een sfeervol oud pand en uitgebaat door vader Peter en zoon Martijn Priester. Hun assortiment bestaat uit dertig verschillende handgemaakte bonbons. Allen gemaakt met zorg en de beste ingrediënten. Enkele smaken zijn bijzonder zoals die met gember,  zeezout en kaneel.

stadswandeling-dordrecht-arent-maertenshof

Het Arent Maertenshof vormt een groene oase van rust.

Ontdek een oase van rust binnen de stad
Stop even bij het Arent Maertenshof, het enige binnenhofje op de stadswandeling Dordrecht. Hollandse hofjes lijken wel op begijnhoven maar dat zijn ze helemaal niet. Deze ‘afgeschermde’ wooneenheid, opgericht in 1625, bood onderkomen aan behoeftige vrouwen en weduwen van soldaten die sneuvelden voor het vaderland. Wie ‘binnentreedt’ ontdekt een oase van rust. Op het Scheffersplein met al zijn terrasjes bruist het dan weer van het leven! Aan het statige stadhuis neem ik even de tijd om het gebouw te bewonderen.

stadswandeling-dordrecht-centrum

v.l.n.r. wachten op de trouwers aan het statige stadhuis – Lunchen doen we bij Nobel’s op het bankje buiten.

Proeven van zoete mondverleidingen
Trouwers laten zich vaak via de gracht met een bootje tot aan deze ‘Instagram’- waardige plek voeren. Bij Nobel’s Brood achten we het moment aangebroken om te verpozen. Deze bijzondere bakkerij blijkt eveneens een hartig ontbijt- en lunchplekje. Kom binnen staat er, het is hier leuk. Neen, wij verkiezen het bankje buiten, in het zonnetje. Tip: proef de zoete mondverleidingen!

stadswandeling-dordrecht-grote-kerk

Het interieur van de Grote Kerk schittert door zijn eenvoud en het invallend licht.

Wandelstraatje dat je niet missen mag
Volgende halte op onze stadswandeling Dordrecht, de Grote Kerk die we bereiken via de Pottenkade. De achttiende-eeuwse huisjes langs de kade vormen op hun beurt een niet te missen fotomoment. Het wandelstraatje dankt zijn naam aan de potten en ander aardewerk dat hier destijds werd verkocht. Uiteraard mag een bezoek aan de Grote Kerk niet ontbreken. Het interieur schittert door zijn eenvoud, grootsheid en baadt in het licht. Wie beschikt over goede benen en nog wat energie beveel ik de beklimming van de kerktoren aan.

stadswandeling-dordrecht-minatocho

Minatocho: 2.000 bootjes van washi papier met gouden details vormen een origami kunstwerk in dit brugwachtershuisje.

Kleurrijke kunst in verlaten wachthuisje
Van bovenaf vergaap je je aan de stadshorizon, de weidsheid van het water, de vele schots en scheve huisjes langsheen de wandeling. Eenmaal beneden begeef ik me naar de jachthaven in de ‘nieuwe’ haven. Steek de Engelenbrug over en kijk even goed in het verlaten wachthuisje. Daar zie je kleurrijke gevouwen papieren bootjes die een kunstwerk vormen. Haast niemand die het ziet, jammer. Oude schuiten en fraaie trapgevels sieren de Wolwevershaven waar de historische scheepslift van Straatman een place-to-be zou kunnen zijn voor Instagrammers.

stadswandeling-dordrecht-kuipershaven

In de Kuipers- en Wolwervershaven heb je geen gebrek aan fotogenieke plekjes

Tot de laatste stap passeer je fotogenieke plekjes
Net zoals de Damiatebrug, nog zo’n fotogeniek monument op de stadswandeling Dordrecht. Ook hier alles peis en vree, je hoeft (tot nog toe) niet aan te schuiven voor jouw fotomoment. Aan de Groothoofdpoort, met camera in aanslag, stopt onze stadstocht bij hotel Bellevue Groothoofd. We sluiten onze dag lekker af in het nabij gelegen restaurant Het Bolwerck. Met prachtig uitzicht op de rivieren de Noord, de Merwede en de Oude Maas laten we ons de in roomboter gebakken sliptongetjes smaken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Dordrecht | www.vvvdordrecht.nl
Klik en ontdek alle artikels over Dordrecht
Toerisme Nederland | www.holland.com
Bereikbaarheid
Auto | 135 km | Vanuit Brussel rijd je zo’n twee uur
Trein | www.b-europe.com
Vanuit Brussel spoor je via Rotterdam
Vanuit Antwerpen spoor je via Roosendaal, Breda of Rotterdam
Bezienswaardigheden
Grote Kerk | Lange Geldersekade 2
Overnachten
Hotel Bellevue Groothoofd | Boomstraat 37, 3311 TC Dordrecht | Internet: www.bellevuegroothoofd.nl
De Luthiers Bed & Breakfast | Voorstraat 13, 3311 EM Dordrecht | Internet: www.deluthiers.nl
Eten en drinken
Olala Chocola | Voorstraat 182 | Internet: www.olalachocola.nl
Nobel’s Brood | Grotekerksbuurt 53 | Internet: www.nobelsbrood.nl
Het Bolwerck | Boomstraat 27, 3311 TC Dordrecht | Gesloten op maandag. Tijdens de zomermaanden juli en augustus 7 op 7 geopend | Internet: het-bolwerck.nl

? PIN nu en plan later

stadswandeling-dordrecht_citytrip

Tekst en foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *