weekendje weg dichtbij nederland dordrecht

10 hoogtepunten om te zien in Dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van Zuid- en Noord-Holland. Een stad van water, geschiedenis en cultuur. Een nog steeds onontdekt stukje Nederland waar een weekendje weg voorbij vliegt! Wij gingen op zoek naar de hoogtepunten en vonden 10 dingen die je absoluut niet mag missen!

1. Historische havens
Een van de eerste hoogtepunten in Dordrecht die ons meteen opvielen waren de historische havens. Flaneer er langs de kades en bewonder de eeuwenoude pakhuizen. Die pakhuizen deden vroeger dienst als opslagplaats voor wijn, hout, suiker en graan en zijn enorm goed bewaard gebleven. Dordrecht beschikt over een rijk handelsverleden dankzij het stapelrecht. Alle goederen die langs de stad kwamen, moesten vroeger in Dordrecht worden opgeslagen om ze vervolgens te verkopen in het centrum. De charmante geveltjes en unieke ophaalbruggen geven een mooi beeld van de Dordtse gloriejaren als havenstad.

Ga op de koffie in je favoriete vintagewinkel in Dordrecht.

2. Kunst & antiek
Dordrecht beschikt over een ware goudmijn aan kunst- en antiekwinkeltjes. Met een groot aanbod aan klassiek design tot moderne kunst is er voor elk wat wils. Rond snuisteren is de boodschap, wie goed zoekt kan voor een zacht prijsje een heuse schat op de kop tikken. Je zou alleszins niet de eerste zijn. Wil je op een eenvoudige manier de winkeltjes leren kennen? Neem dan deel aan ‘kunstrondje Dordt’. Deze wandeling loodst je langs ongeveer 50 zaken die deel uitmaken van de vereniging voor kunst- en antiekhandelaren.

Lekker eten en slapen kan in Villa Augustus. © Fien Van Lint

3. Villa Augustus
Ben je nog op zoek naar een unieke slaap- of lunchplek? Neem dan zeker eens een kijkje bij Villa Augustus. Deze voormalige watertoren uit 1881 werd gebouwd in eclectische stijl. Achter de indrukwekkende gevel gaat een trendy hotel schuil waar ecologie en ambacht centraal staan. Zo wordt er steeds gekookt met groenten uit de omliggende moestuinen en beschikken ze over een eigen huisbakkerij. Het zuurdesembrood werd door ons alvast helemaal goedgekeurd.

Tip! Achterin het restaurant vind je een hip winkeltje. De ideale plaats voor een uniek geschenk of om gewoon je ogen de kost te geven.

Niet alleen de kerktoren, ook het interieur van de Grote Kerk is indrukwekkend. © Katy Goelen/Fien Van Lint

4. Grote kerk
Letterlijk een van de hoogtepunten in Dordrecht is de Grote Kerk. Deze Brabants-Gotische kruisbasiliek is al sinds de 14e eeuw niet meer weg te denken uit het Dordtse straatbeeld. Wanneer je naar de kerk kijkt kan je zien dat de voorste toren behoorlijk scheef staat. Hij staat maar liefst 2,25 meter uit het lood. Als je de tijd hebt, maak dan zeker even de klim tot boven. De toren is 65 meter hoog en biedt een prachtig zicht over de Dordtse binnenstad.

Diep in Nationaal Park de Biesbosch ervaar je complete rust. © Kiënta Martens

5. Nationaal Park de Biesbosch
Om te ontsnappen aan de drukte van het centrum kan je makkelijk terecht in het nabijgelegen natuurpark. Nationaal Park De Biesbosch ligt op amber 5 km van Dordrecht en is makkelijk bereikbaar met de fiets, auto of waterbus. Wist je dat De Biesbosch het grootste zoetwatertijdegebied van Europa is? Ontdek het enorme aanbod aan rondvaarten, wandelexcursies, kanotochten en kinderactiviteiten en spring eens binnen in het Biesboschmuseum. Daar kan je zelfs een programma samenstellen om de natuurpracht van het park op jouw manier te ontdekken.

Aan de Groothoofdspoort ligt het drie rivierenkruispunt. © Fien Van Lint/Katy Goelen

6. Het drie rivierenkruispunt
Als je van de binnenstad door de Groothoofdspoort wandelt dan kom je aan het drie rivierenkruispunt. Dit is de plek waar de Oude Maas, de Beneden Merwede en de Noord Stromen samenkomen. Strijk hier neer op een zonnig terrasje om voorbijgaande boten te bewonderen. Samen met de Grote kerk vorm de Groothoofdspoort het karaktervolle stadsgezicht vanop het water. Het drie rivierenkruispunt is met zijn 150.000 passerende schepen per jaar één van de drukst bevaren kruispunten van Europa. Actie op het water kom je hier niet te kort.

Dordrecht hoogtepunten

In het Hof van Nederland duik je in de geschiedenis van Dordrecht. © Fien Van Lint

7. Het Hof van Nederland
Het Hof van Nederland is een middeleeuws Augustijnenklooster dat vandaag de dag dienst doet als tentoonstellingsruimte. De interactieve rondleiding brengt de geschiedenis van Dordrecht tot leven en neemt je mee op sleeptouw in een boeiend verhaal. In Dordrecht, de oudste stad van het graafschap Holland, werd de basis gelegd voor het Nederland van nu. Centraal staat de eerste Vrije Statenvergadering van 1572, die uiteindelijk leidde tot de Onafhankelijke Nederlanden. De originele zaal van de eerste Vrije Statenvergadering is trouwens nog volledig intact en kan je bezichtigen tijdens de rondleiding.

Dordrecht hoogtepunten

Voor parfum op maat moet je in Vicino Sei zijn. © Fien Van Lint

8. Vicino Sei
Ben je een shopfanaat en hou je van unieke verborgen plekjes? Dan weten wij waar je moet zijn! Vicino Sei is een klein sfeervol boetiekje gesitueerd in een 400 jaar oud rijksmonument. Kom je in de buurt van de Wolwevershaven? Dan zou je neus de locatie wel eens kunnen verraden. Vicino Sei is namelijk een boetiekje met klassieke Italiaanse parfums. Je kan er geuren vinden van negen verschillende Italiaanse parfumhuizen, elk met een eigen identiteit en geurbeleving. Zoek samen met gastvrouw Janou een geurtje uit dat helemaal bij je past. Het zeldzame assortiment en gepassioneerde gastvrouw maakten voor ons echt het verschil. Let wel op, keuzestress verzekerd!

Dordrecht hoogtepunten

Laat je meevoeren terug in de tijd in het Huis van Gijn. © Fien Van Lint

9. Het Huis van Gijn
Simon van Gijn was een Dordts bankier, maar bovenal een fervent verzamelaar. Het huis aan de Nieuwe Haven 29, nu ‘Het Huis van Gijn’, werd door hem bewoond van 1864 tot 1922. Aangezien de oorspronkelijke indeling en authentieke interieurs verbazingwekkend goed bewaard zijn gebleven krijg je een unieke inkijk in het dagelijks leven van een 19e-eeuws gezin. De tijd lijkt er wel stil te staan. Bewonder de oudste (nog bestaande) tapijtenzaal, de enige bewaard gebleven goudleerkamer, en onze absolute favoriet, de zolderkamer vol met oud speelgoed. Ongetwijfeld een van de culturele hoogtepunten van Dordrecht!

Dordrecht hoogtepunten

Een boottocht op de Dordtse waterwegen brengt je op plekken waar je anders niet geraakt. © Fien Van Lint

10. Rondvaart door Dordrecht
Water en Dordrecht gaan al eeuwen hand in hand. Wil je de volledige Dordrecht-beleving? Dan mag een rondvaart zeker niet op je planning ontbreken. Per boot kan je plekjes bereiken waar je te voet niet kan geraken. Vaar langs wondermooie monumenten, bewonder de schots en scheve gevels en geniet ondertussen van een hapje en drankje vanop een zonnig bootje. Kan het nog idyllischer?

Weetje! Bij koffiebar Coffeelicious kan je stoppen per boot om een hapje of drankje naar beneden te laten takelen. Dit komt dan per kabel met een mandje naar beneden. Hoe leuk is dat?

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Nederland | www.holland.com
Toerisme Dordrecht | www.vvvdordrecht.nl
Activiteiten en bezienswaardigheden
Kunstrondje Dordt
| www.kunstrondje.nl | [email protected]
Villa Augustus | Oranjelaan 7
Grote Kerk | Lange Geldersekade 2
Nationaal Park de Biesbosch | Biesboschweg 4 | 4924 BB Drimmelen
Het Hof van Nederland | Hof 6
Vicino sei | Vlak 6
Openingsuren | Do 15u-19u | Vrij & Zat 12u-16u30 | Kan ook op afspraak
Het huis van Gijn | Nieuwe Haven 29-30
Rondvaarten door Dordrecht | www.dordtevaar.nl | www.ibarone.nl

? PIN nu en plan later

Coverfoto: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *