Bergen op Zoom

Eeuwenoude tradities in Bergen op Zoom: “Agge mar leut et!”

De kans is groot dat je Bergen op Zoom vooral kent van de bordjes langs de autostrade op weg naar Nederland of van de verkeersinformatie op de radio. Toch valt er veel meer te beleven in het gemoedelijke stadje net over de grens. Reisreporter Lynse sliep er in het oudste hotel van Nederland, liep er letterlijk door het water en proefde er met een lokale dweilband van een pre-vastenavend.

Midden februari, het is een heerlijk zonnig weekendje. Perfect voor een korte citytrip naar een van de meest gastvrije stadjes van onze Noorderburen. Op de grote markt van Bergen op Zoom lachen carnavelske figuren ons toe van bovenop de lantaarnpalen, een voorteken dat ‘vastenavend’ in aantocht is. Voor we ons wagen aan die couleur locale is het eerst tijd voor iets heel anders.

Opening reizende tentoonstelling
Samen met een handjevol bloggers en journalisten mag ik de officiële opening van ‘Lage Landen, Schatten uit het Rijks’ bijwonen in het oudste stadspaleis van Nederland. De tentoonstelling in Het Markiezenhof voert ons doorheen de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst met werken van o.a. Jacob van Ruisdael en als showstopper de rood-roze Rubia-japon die Koningin Máxima droeg op Prinsjesdag 2009. Om de jurk haar unieke kleur te geven, gebruikte ontwerper Jan Taminiau de meekrapplant uit de regio rond Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom

De japon die koningin Máxima droeg op Prinsjesdag 2009.

Bergen op Zoom

Geniet van de beste Nederlandse landschapsschilders.

Lokale keuken in het oudste hotel van Nederland
’s Avonds schuiven we in restaurant Hemingway in Hotel De Draak aan voor smakelijke Nederlandse klassiekers in een nieuw jasje. De Delfts-blauwe decoratie en het authentieke interieur houden de allure van het oudste hotel van Nederland in tact. Ondanks verschillende brandhaarden is het hotel niets van haar charme verloren. Als je het mij vraagt, een ideale plek voor een lekker diner en een heerlijke nachtrust. Al laat die nachtrust nog even op zich wachten.

Proef van de lokale keuken en snuister in gezellige boetiekjes.

Het centrum van de stad, met smalle straatjes en imposante architectuur.

Gekke lampenkappen en veel leut
De cafés op de oude markt vullen zich intussen met vastenavendvierders. Allemaal even enthousiast en uitgedost met rode zakdoeken rond hun nek (met de knoop naar voren!), lange jassen, gordijnen en een gek hoedje of een lampenkap op hun hoofd. Hoe gekker het hoofddeksel, hoe beter! De lokale Dweilbendjes oefenen voor het Dweilbendfestival en de Nederlandse hits schallen door de boxen. Aan gastvrijheid ontbreekt het de feestvierders niet. Ook zonder gekke hoed zijn we hartelijk welkom en roepen we meermaals ‘proost!’

Zelfs tijdens een stadswandeling kom je al een stukje natuur tegen.

Beklim zeker de Pompejus uitkijktoren.

Lopen door het water
Bij Fort De Roovere, net buiten de stad, ontsnap je even aan het feestgedruis. Maak een wandeling over de Brabantse wal, beklim de Pompejus uitkijktoren voor een wijds uitzicht of loop letterlijk door het water op de Mozesbrug. De ideale plek om je korte citytrip af te wisselen met een vleugje natuur.

Gezellig shoppen of Antwerpen spotten
In de lieflijke straatjes van Bergen op Zoom kun je ook gezellig snuisteren in kleine winkeltjes. Het Vierkantje is een van de mooiste stukjes van de stad met charmante huizen en knusse straten. Zeker de Engelsestraat is een aanrader. Wil je Antwerpen graag eens van over de grens spotten? Beklim dan de Peperbus van de Sint-Gertrudiskerk, want bij mooi weer kan het. Oh ja, en iedereen in Bergen op Zoom lijkt elkaar te kennen. Niet schrikken dus als de ene “hoi” de andere overstemt.

Buiten het centrum geniet je van een mooie, groene omgeving.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Brabant | visitbrabant.com
Aangenaam Bergen op Zoom | aangenaambergenopzoom.nl
Bereikbaarheid
Auto vanuit Brussel |  Duur +/- 1u30
Verblijf
Grand Hotel De Draak | Grote Markt 36
Bezienswaardigheden
Peperbus | Grote Markt 10
Mei t/m oktober van Di-Zo: 13u00 -16u00 | Entree €2,00 p.p., kinderen t.e.m. 12 gratis
Markiezenhof | Steenbergsestraat 8
Fort De Roovere | Schansbaan/Ligneweg, Halsteren
Activiteiten
Klimbos Brabantse wal | Bostlustweg 2
Eten en drinken
Restaurant Hemingway | Grote Markt 36
Ma-Za vanaf 18u00 voor het diner
Gastrobar De Moor | Grote Markt 29

Lees meer over uitjes naar Nederland.

? PIN nu en plan later

Bergen op Zoom

Foto’s: © Lynse Coomans

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *