weekendje Helmond

Een weekendje naar het onbekende Brabantse Helmond

Ooit gehoord van Helmond? Neen? Ook voor reisreporter Lynse was de Noord-Brabantse stad een grote onbekende. Dat veranderde toen ze uitgenodigd werd voor het openingsweekend van ‘Brabant is Open’. Op eigen tempo beleefde ze zelf de culturele troeven van het gastvrije Helmond. Prachtige pareltjes die ze graag met je deelt!

Helemaal klaar voor een weekendje Helmond rijden we vanuit Brussel in amper anderhalf uurtje naar het Noord-Brabantse stadje. Onze harten slaan wat sneller bij het zien van de statige en gezellige Hollandse huizen en een charmante kanaaldijk die het levendige centrum in twee deelt. Helmond straalt helemaal die typische Nederlandse ‘look’ en beminnelijke bedrijvigheid uit. Tijd om te ontdekken wat er te beleven valt!

weekendje Helmond

In Helmond verbouwde men een gebedshuis tot een cultuurtempel.

weekendje Helmond

Het Speelhuis weet me aangenaam te verrassen. Mijn favoriet is meteen gekozen.

Van kerk tot theaterhuis
Het eerste gebouw dat we bezoeken, wordt meteen ook mijn favoriet: Het Speelhuis. Toen de oorspronkelijke theaterzaal in 2011 in vlammen opging, vonden de Helmondse cultuurliefhebbers al gauw een alternatief. Ze toverden de oude en leegstaande Onze-Lieve-Vrouwekerk om in een unieke theaterzaal. Het gebedshuis bleef bewaard in al haar glorie waardoor oud en nieuw naadloos in elkaar vloeit. Geen tijd om een voorstelling bij te wonen? Dan beveel ik je met plezier een bezoekje aan want het gebouw is zeker de moeite waard!

weekendje Helmond

Bijzonder en een beetje raar: eenmaal binnen maken de Kubuswoningen van Piet Blom een aanslag op je evenwichtsgevoel!

Binnenkijken in een kubuswoning
Samen met gids Giel Van Hooff trekken we na het theaterbezoek de stad in. Hij toont ons de achttien kubusvormige paalwoningen van Piet Blom. We krijgen zelfs de kans om er eentje vanbinnen te bewonderen. Door de schuine wanden, gekke hoeken en gekantelde ramen schept het zonlicht een bijzonder lichtspel. Hola, dat doet ook wat met mijn evenwichtsgevoel! Vooral kinderen zouden het volgens onze gids moeilijk vinden om lang in een kubuswoning te vertoeven.

weekendje Helmond

Een bezoek aan het kasteel van Helmond is één van mijn zeker zien en doen tips.

weekendje Helmond

Het Kasteel van Helmond heeft ook een museum dat je even naar het verleden katapulteert.

weekendje Helmond

Aandachtig luisteren we naar het verhaal over de brand op de zolder van het Kasteel van Helmond.
Vervolgens nemen schaduwfiguren ons op sleeptouw.

Beleef de geschiedenis in het kasteel van Helmond
Op naar het kasteel van Helmond dan waar we het kind in ons naar boven halen. Tijdens de nieuwe verhaalbeleving op de kasteelzolder worden we meegenomen door schaduwfiguren. Die fluisteren ons hun theorieën toe waarom het kasteel in de zestiende eeuw plots in lichterlaaie stond. Het sprekende kasteel en de speurtocht op zolder zorgen ervoor dat ook voor de allerkleinsten de geschiedenis tot leven komt. Het hele jaar door kunnen kinderen gratis middeleeuwse spellen doen op het binnenplein van het kasteel.

weekendje Helmond

Voorgevel en plafond van restaurant Il Borgo, gevestigd in het oudste huis van Helmond.

weekendje Helmond

Het driegangenverrassingsmenu weet ons aangenaam culinair te verwennen.

Culinaire verwennerij in oudste huis van Helmond
‘Huis met de Luts’ is het oudste huis van Helmond en dateert van 1402. Luts verwijst naar de karakteristieke luifel die de gevel typeert. Sinds 2011 huist restaurant Il Borgo in dit pand. Hier schuiven we aan voor een heerlijk Italiaans driegangen verrassingsmenu. In het huis, dat vroeger ook nog een apotheek was, wordt al sinds 1870 bier gebrouwen in de kelder. Proef er zeker het lokale biertje van de Vijfhoeck en vraag de uitbater naar de legende. Dat verhaal deed ons erg veel denken aan de Pot van Keizer Karel in Olen!

weekendje Helmond

In Hotel West Ende kruipen we onder wol en genieten we ’s anderendaags van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Heerlijk overnachten midden in de stad
Onder het wol kruipen doen we in Hotel West-Ende waar we de volgende ochtend getrakteerd worden op een uitgebreid ontbijtbuffet. Het leuke is dat je hier bij mooi weer, en indien gewenst, op het terras ontbijt terwijl je uitkijkt op de winkelstraat en de kanaaldijk. Dé perfecte plek om ’s ochtends al wat mensen te kijken terwijl je nipt aan je vers ‘bakje’ koffie!

weekendje Helmond

Een rondje Helmond per fiets mag niet ontbreken tijdens ons bezoek. We fietsen onder andere naar de Brandevoortwijk en langs de kanaaldijk.

Nieuwe wijk in 17de-eeuws stijl
Een bezoek aan Nederland is niet volledig zonder een fietstochtje vind ik. Daarom fietsen we naar de nabijgelegen wijk Brandevoort. De wijk werd rond de jongste eeuwwisseling gebouwd volgens de principes van New Urbanism. Door de visie van diverse architecten ontstaat er een zeer afwisselend straatbeeld. Dankzij de opvallende architectuur doet de stijl denken aan een 17de-eeuws Brabants stadje met herenhuizen aan grachten. Een aantal vriendelijke bewoners leiden ons rond en vertellen ronduit over het unieke bouwproject.

weekendje Helmond

Op de Brandevoortse Hoeve sluiten we ons weekend af met een lekkere lunchplank.

Rijkelijk lunchen bij de Brandevoortse Hoeve
We sluiten ons weekend af bij de Brandevoortse Hoeve met een heerlijke lunchplank: meteen een voltreffer. Het houten blad is gevuld met broodjes, verse salades, verschillende soorten beleg, koffiekoekjes, fruit, wafels en noem maar op. Hier lik je haast letterlijk je duimen en vingers bij af! Je vindt er tevens een winkeltje waar je nog snel wat lokale specialiteiten kan kopen als herinnering aan een geslaagd weekendje weg!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Helmond | Internet: www.vvvdepeel.nl/nl/helmond
Toerisme Brabant
 | Internet: www.visitbrabant.com
Toerisme Nederland | Internet: www.holland.com
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Helmond: 130 km
Met de trein | reken op een treinreis van ruim 2 uurtjes en veertig minuten.
Verblijf
Golden Tulip West-Ende | Steenweg 1 5707 CD Helmond
Bezienswaardigheden
Kubuswoningen | Speelhuisplein 0, Helmond
Museum Helmond | Kasteelplein 1, Helmond  | Open: dinsdag tot en met vrijdag van 10u00 tot 17u00  Gesloten: zaterdag, zondag en feestdagen.
Activiteiten
Het Speelhuis | Speelhuisplein 2, Helmond
Rondleidingen Brandevoort De Veste | Watermolenwal 11, Helmond
Eten en drinken
De Cacaofabriek | Cacaokade 1, Helmond | Open: maandag tot en met vrijdag van 08u00 tot 22u00.  Zaterdag en zondag van 09u00 tot 22u00.
Il Borgo (Huis met de Luts) | Markt 7, Helmond | Open: maandag van 11u00 tot 18u00, dinsdag tot en met donderdag van 09u30 tot 18u00, vrijdag van 09u30 tot 22u00, zaterdag van 09u00 tot 22u00 en zondag van 12u00-18u00
De Brandevoortse Hoeve | Medevoort 23, Helmond

(i) Meer reisverslagen of nieuws over de Nederlandse Provincie Noord-Brabant

? PIN nu en plan later

Foto’s: Lynse Coomans en Visitbrabant | Coverfoto Kasteel van Helmond © NBTC

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *