Waarom cultuur opsnuiven in Dordrecht helemaal niet saai is

Dordrecht voert je mee terug in de tijd. Als oudste stad van het graafschap Holland, wat nu de provincies Zuid- en Noord-Holland zijn, zet Dordrecht zich op de kaart als historische ontdekkingsstad. Een aantal bezienswaardigheden en musea zijn absoluut de moeite om te bezoeken. Wij gingen ze uittesten en vellen een oordeel!

We selecteerden vier belangrijke plekken in Dordrecht waar je je kennis van kunst en cultuur over de stad kunt bijschaven. Dit is wat wij onthouden.

Dordrecht cultuur

Het Hof van Nederland ligt in het voormalige augustijnenklooster.

Hof van Nederland

Wat is hier te zien? Kort samengevat: de Dordtse geschiedenis vanaf de 14de eeuw tot nu. Concreet leer je Dordrecht kennen als florerende handelsstad, als een stad aan het water die maar op het nippertje de beruchte Sint-Elisabethsvloed uit 1421 overleeft en als de plek waar de fundamenten gelegd werden voor een vrij en onafhankelijk Nederland.

Waarom moet ik hier naartoe? Het Hof van Nederland is een must-see als je graag wil weten hoe de oudste stad van Holland ontstaan en geëvolueerd is tot wat ze nu is. Het voormalige augustijnenklooster werd overzichtelijk en efficiënt ingericht om alle facetten van het Dordtse leven te belichten. Ook leuk: als bezoeker beleef je interactief het hele verhaal. Zo ben je getuige van de Statenvergadering uit 1572 waarbij Willem van Oranje de Spanjaarden wil buiten jagen en maak je aan het begin van de rondleiding een persoonlijk monogram aan voor allerlei extra weetjes op maat!

Dordrecht cultuur

Bewonder spulletjes uit de Dordtse tijd van weleer en wees getuige van de Statenvergadering uit 1572.

Waarom was religie zo belangrijk in Dordrecht? Ontdek het in het Hof van Nederland.

En verder? Ook de kids zijn hier meer dan welkom! Alles wordt overzichtelijk en hapklaar geduid en de kamers zijn niet eindeloos groot zodat je net lang genoeg bij de les kan blijven. De interactiviteit is een grote plus en maakt van het museum een echte ontdekkingsplek.

Wat als ik me hier toch verveel? Dan biedt het Hof van Nederland nog interessante themawandelingen aan die je Dordrecht anders doen bekijken. Kom te weten waarom het water zo belangrijk was voor de Dordtse welvaart, wat de link was met de Oranjes en waarom het geloof onlosmakelijk verbonden was met de stad.

Dordrechts Museum

Dordrecht cultuur

Pro tip: blijf zeker even staan bij het kunstwerk ‘Laatste avondmaal’ van de Antwerpenaar Willem Adriaensz.

Wat is hier te zien? Hét paradepaardje wat cultuur betreft in Dordrecht is het Dordrechts Museum. Met zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen komt de kunstliefhebber in jezelf hier helemaal aan zijn trekken. En Dordrecht kan niet mooier in the picture gezet worden dan hier.

Waarom moet ik hier naartoe? Zes eeuwen schilderkunst met een Dordtse, en als je goed zoekt een Belgische link, hangen hier samen. Prachtige en vooral gigantische kunstwerken uit de 17de tot de 20ste eeuw versieren de verschillende zalen en vertellen elk een eigen verhaal. Zo kijk je hier naar werken van verschillende Dordste leerlingen uit de school van Rembrandt, of verdwaal je in de landschappen van de bekendste Dordtse kunstenaar Aelbert Cuyp. Ook moderner werk uit de 20ste en 21ste eeuw vind je hier en knappe schetsen en tekeningen van Dordtse stadskunstenaars.

Toch niet zo jouw ding? Geniet dan van de buitenlucht in de voortuin van het museum.

En verder? Wil je hier echt zonder haast doorwandelen, trek dan zeker een hele namiddag uit om alles op je gemak te bewonderen. Dit is een perfecte oplossing voor een druilerige namiddag. Voor kinderen bestaat er het Museumdobbelspel dat je spelenderwijs door de verschillende zalen loodst.

Wat als ik me hier toch verveel? Dan kan je je nog altijd neervlijen in de voortuin van het museum onder een van de gigantische bomen. Of laat je verwennen met wat lekkers, een luchtige lunch of een uitgebreid diner in het aanpalende restaurant met serre.

Huis van Gijn

Wat is hier te zien? De grootste verzameling speelgoed, prenten, schepen, koper, zilver en keramiek die een Dordtenaar ooit in zijn leven heeft gehad. En dat in een 19de-eeuwse setting die zo echt is dat het lijkt alsof de eigenaar, de welvarende jurist en bankier Simon van Gijn, zo meteen zelf op de koffie komt.

Waarom moet ik hier naartoe? Omdat je het pas gelooft als je het zelf gezien hebt. Een bezoek aan het Huis van Gijn staat gelijk als een reis terug in de tijd. Alle kamers zijn tot in het detail aangekleed uit de tijd dat Simon van Gijn hier woonde en dat uit zich in rijkelijk gedekte feesttafels, schetsen van oude schepen op een houten bureau, gouden ornamenten, fluwelen zetels, de was die hangt te drogen in de werkkamer en koperen potten en pannen op het vuur in de bijkeuken. Om nog maar te zwijgen van de nostalgische speelgoedzolder die het kind in je naar boven haalt!

Dordrecht cultuur

Dordrecht cultuur

Alles werd tot in de details nagemaakt uit de tijd wanneer Simon Van Gijn er nog leefde.

En verder? Op je eentje kijk je hier sowieso je ogen uit, maar wil je toch een woordje uitleg dan raad ik een klassieke audiotour aan. Of kies voor de audiotour waarbij dienstmeisje Anna, jong én nieuwsgierig, je haar favoriete plekjes laat zien en de meeste vreemde voorwerpen weet te vinden.

Wat als ik me hier toch verveel? Dat lijkt me nagenoeg onmogelijk, maar dan loop je best naar buiten, want het Huis van Gijn ligt vlak aan het water bij de Nieuwe Haven, een van de meest pittoreske plekken van de stad. Jachtjes liggen hier zij aan zij en de oude pakhuizen met rode luikjes zijn erg fotogeniek.

Nog eentje om te zien: de Groothoofdspoort

Dordrecht cultuur

De Groothoofdspoort is de belangrijkste nog bewaarde stadspoort van Dordrecht.

Dit is geen museum, maar toch een bezoekje waard. Dordrecht was in het verleden een ommuurde stad en de Groothoofdspoort is daar een stille getuige van. Hier komen drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samen en jaarlijks passeren hier zo’n 150.000 schepen. De laatgotische poort werd in de 15de eeuw gebouwd en kreeg een eeuw later de renaissance-achtige aanblik die ze nu nog altijd heeft. Een knap architecturaal hoogstandje. Bovendien ligt verderop de waterbushalte Dordrecht Merwekade voor een retourtje Rotterdam of Nationaal Park de Biesbosch: goed voor een volgend avontuur, met of zonder cultuur!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Nederland
| www.holland.com
Toerisme Dordrecht | www.vvvdordrecht.nl
Bereikbaarheid
Auto
| 135 km | Vanuit Brussel rijd je zo’n twee uur
Trein | www.b-europe.com
Vanuit Brussel spoor je via Rotterdam
Vanuit Antwerpen spoor je via Roosendaal, Breda of Rotterdam
Bezienswaardigheden
Hof van Nederland | Hof 6 | Gesloten op maandag
Dordrechts Museum | Museumstraat 40 | Gesloten op maandag
Huis van Gijn | Nieuwe Haven 29-30 | Gesloten op maandag
Groothoofdspoort | Palingstraat 2

? PIN nu en plan later

Dordrecht cultuur

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *