Knapzak vol camembert en cider in Normandisch Zwitserland

‘Kaas in oorlog’ zou een leuke titel zijn voor een boek over Camembert. Het dorpje verrichtte acrobatentoeren om ervoor te zorgen dat de smaak van zijn kaas behouden bleef. Andere acrobaten waren de soldaten tijdens WO II op de Mont Ormel. Je eigen acrobatie testen kun je in Suisse Normande.

Op de vlucht voor de sansculotten
In 1791 schonk een priester op de vlucht voor de Franse Revolutie als dank voor zijn tijdelijk onderdak het geheime recept van brie aan Marie Harel. Was het de Normandische lucht of had Marie het recept verkeerd gevolgd, maar haar kaas kreeg een zachte dons door een schimmel, de Penicillum candidum. Zo werd camembert geboren en al vlug bleek dat het gezond was om deze kaas te eten. Geen wonder dat ze nu deel uitmaakt van de Franse nationale trots.

De hoofdrolspeler in dit verhaal: echte camembert! © Pixabay

De hoofdrolspeler in dit verhaal: echte camembert! © Pixabay

Soldatenkost
Omwille van zijn gezond karakter kreeg elke Franse soldaat tijdens WO I wekelijks een camembert als rantsoen in zijn ransel. Doe daar nog een flinke scheut cider bovenop en je begrijpt al beter de fraternité ofwel broederlijkheid van onze Franse wapenbroeders tijdens diezelfde oorlog. De gunstige afloop van WO I voor de Fransen droeg bij tot het succes van camembert. Dit merk je onder andere in films zoals in ‘La vache et le prisonnier’ waarin Fernandel met zijn koe Marguerite op stap gaat.

Succes door oorlog
Vreemd genoeg maakte ‘den grooten oorlog’ de camembertkaas groot. Het smeuïge kaasje in zijn houten doosje had zulk succes na WO I dat je in Normandië maar liefst 250 verschillende merken kon vinden. Met de komst van de grootindustrie, eind jaren ’60, vervlakte de typische smaak van camembert en verdwenen er honderden ambachtelijke kaasmakerijen. Dit leidde tot heftige discussies op tv en op verschillende ministerraden. In 2001 besloot kaasmaker Président om opnieuw een camembertkaas met karakter op de markt te brengen en met succes!

In La Maison du Camembert ontdek je de geschiedenis van het beroemde kaasje. © mau.photo via Flickr Creative Commons

In La Maison du Camembert ontdek je de geschiedenis van het beroemde kaasje. © mau.photo via Flickr Creative Commons

Het dorp Camembert
Belangrijkste speler in het proces om camembertkaas weer te herstellen als Franse nationale trots is het dorp Camembert zelf. Daar vind je in een museum, ingericht in een oude boerderij en met een Hollandse kaasboerin als gids, de hele geschiedenis over camembertkaas. In La Maison du Camembert kun je nog de pure traditionele camembertkaas op basis van rauwe melk kopen en degusteren. Je leert het verschil kennen tussen een mi-affiné of à coeur coulant camembert. Zelf koop ik me ‘un plaisir simple’ van Président.

De laatste slag op de Mont Ormel
Een paar koevelden verwijderd van Camembert vind je de Mont Ormel. Op deze heuvel waren tijdens WO II de soldaten en de omliggende bewoners de acrobaten van dienst. Op en rond de Mont Ormel werd de laatste slag om Normandië geleverd. De Duitsers waren ingesloten door de geallieerde troepen. Zij vochten vruchteloos hard om uit hun omsingeling te ontsnappen. Bij gebrek aan munitie werd er zelfs letterlijk met potten en pannen gegooid of gingen ze elkaar te lijf met de blote vuist!

De belangrijkste routes laten je de beste plekken zien in Camembert. © Pascal François

De belangrijkste routes laten je de beste plekken zien in Camembert. © Pascal François

Ook Normandië heeft zijn dodengang
Luisterend naar de bewogen anekdotes van mijn gids Stephane, volg ik het parcours van le couloir de la mort. Op de nu vredige plaatsjes word ik stil als hij me een aantal foto’s toont waarop een massa aan dierlijke en menselijke kadavers afgebeeld staan. Hij wijst me zelfs een simpel houten voetgangersbrugje aan, waar in augustus 1944 nog gevochten werd tot de dood volgde. De idiotie en gruwel van een oorlog zit er vervat in één scène!

Een ware broederstrijd
Les malgrés nous
, landgenoten tegen wil en dank of de ‘ongelukkigen der onzen’, werden ze genoemd, diegenen die onder dwang moesten dienen in het Duitse leger. Zo ook de Elzassers. Een deel was bij het Franse leger en een ander deel onder dwang bij het Duitse. Het gebeurde dat een Duitse soldaat werd gevangen genomen en men tot verbijstering vaststelde dat de man Frans kon spreken. Dergelijke anekdotes en getuigenissen kun je ontdekken in het Mémorial de Montormel.

Genieten van de natuur van Normandisch Zwitserland. © Pascal François

Genieten van de natuur van Normandisch Zwitserland. © Pascal François

Als een aap in de bomen
Mijn eigen gevecht tussen lichaam en geest vecht ik uit in een avonturenpark. Nadat ik mijn hoogtevrees heb overwonnen op de rotspunt van Roche d’Oêtre hang ik als een aap hoog tussen de bomen van het Parc Acrobranche. Na drie uur slingeren, een kennismaking met een pas getrouwd koppel 20 meter hoog en enkele blonde Leffes, trek ik verder door dit stukje Suisse Normande, rijk aan fleurige en geurige appelboomgaarden.

Camembert en cider in mijn knapzak
Na een biologisch maal in La Maison du Vert te Ticheville waag ik me aan een ciderdegustatie. In La Ferme de Cutesson in Vimoutiers word ik hartelijk ontvangen en na een korte rondleiding geniet ik van een aantal proevertjes. Op de weg terug naar België neem ik net als de soldaten regelmatig een stukje camembert uit mijn knapzak. Dat smaakt!

PRAKTISCHE INFO
Toeristische dienst Orne
| www.ornetourisme.com
Bereikbaarheid

Met de auto van Brussel tot Camembert/Mont Ormel | 485 km
Eten en drinken

La Maison du Vert
| vegetarisch hotel/restaurant
Internet: www.maisonduvert.com
La Ferme du Cutesson
| ambachtelijk ciderbedrijf
Internet: www.ferme-de-cutesson.com | E-mail: [email protected]
Bezienswaardigheden

Maison du Camembert
| www.maisonducamembert.com
Mémorial de Montormel
| oorlogsmuseum WO II | www.memorial-montormel.org
Gids: Stéphane Jonot
Activiteiten

Wandelen
| op en rond Roche d’Oêtre
Avonturenpark
| in St. Philbert sur Orne | van Roche d’Oêtre
Parc Accrobranche | accrobranche.pontdouilly-loisirs.com

Coverfoto: © Roberto Maldeno via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *