Normandië

Proeven van Normandië: verfijnde gastronomie en culturele kleppers

Om kwart over acht neemt Reisreporter Tom de Thalys en 4,5 uur later schotelt een Michelinchef hem al een smakelijke lunch voor. Zo verrassend kan Normandië zijn, waar je niet uitgeproefd raakt dankzij schotels zeevruchten en calvados op basis van peren. En ook op cultureel vlak laat de Franse streek je niet op je honger zitten…

Fantastische start bij Arnaud Viel
Tijdens de treinrit weet de meest slimme van ons gezelschap te melden dat Normandië bijna even groot is als België. Wij beperken ons tot de departementen Orne en Manche, die beide grenzen aan Calvados. Van station Argentan rollen onze koffertjes in nog geen 10 minuten naar Restaurant De La Renaissance van chef Arnaud Viel. Sinds 2016 koestert hij zijn Michelinster. Elk gerecht is een plaatje, we raken het pas aan als we het hebben gefotografeerd. Een fantastisch begin van onze reis.

Een zeer aangename start: sterreneten bij De La Renaissance (1-2) en later bij Le Manoir du Lys (3).

Een thuisgevoel in Château de Carrouges
Omdat we dankzij Arnaud even in hogere sferen vertoeven, bezoeken we 23 km verderop met onze huurauto Château de Carrouges. Een gigantisch kasteel dat gebouwd is tijdens de 14de eeuw toen er een strijd losbarstte om de Franse troon. Zelf ben ik nog het meest gecharmeerd door het poorthuis. Daarin zou ik wel kunnen wonen. Wat ik zo leuk vind zijn de eeuwenoude zeskantige rode vloertegels, die heb ik thuis ook. Zo voel ik mij toch een beetje een kasteelheer.

Het poorthuis én de tegels doen me helemaal wegdromen.

Fietsen vanaf Parijs
We staan weer snel met onze voeten op de grond of liever gezegd op de pedalen. We gaan fietsend verder. “De laatste 10 jaar,” vertelt gids Emma, “heeft Frankrijk enorm veel inspanningen geleverd om het fietsen aantrekkelijker te maken.” Wij volgen nu een deel van de 450 km lange route van Parijs naar Mont Saint-Michel. Bijna de helft van die route gaat over wegen zonder gemotoriseerd verkeer. Een mooi idee voor een volgende reis richting Normandië. Zeker als ik hoor dat je de Parijse huurfiets mag inleveren bij het eindpunt.

Normandië

De heerlijke paddenstoelen van chef Franck Quinton.

Paddenstoelenkok Franck Quinton
Sterrenchef Franck Quinton van Le Manoir du Lys in Bagnolles-de-l’Orne ontvangt ons in zijn keuken. Franck spreekt liefdevol over paddenstoelen, zijn grote specialiteit. Tijdens zijn betoog maakt hij twee soorten paddenstoelen voor ons klaar. “Altijd in aparte pannetjes, nooit samen”, beklemtoont hij. Wel voegt hij in één pannetje wat abrikozen toe. Aan tafel gaat de verwennerij door, met als sluitstuk een zeer verfijnde reuze macaron, omringd met cantharellen. Ik feliciteer hem met die heerlijke smaakcombinatie.

Ook de koeien zien dat de calvados van peren smaakt.

Calvados van peren
De volgende ochtend ontbreekt ons de tijd om hier de 35 huizen uit de belle époqueperiode te gaan bekijken, want fruitboer Jérôme Forget wacht op ons. Op zijn land zie ik vooral perenbomen staan voor het maken van perencider en Calvados Domfrontais, die voor minimaal 30 procent uit peren bestaat. Ook al hebben we net ontbeten, we gaan natuurlijk uitgebreid proeven. Daarbij worden we streng aangekeken door de zwart omrande ogen van zijn Normandische koeien. Het lijkt wel of ze een bril op hebben.

Middeleeuws stadje Domfront
Domfront is trouwens een verrassend mooi middeleeuws stadje met een stevige kasteelruïne. Tijdens onze wandeling komen we veel schilderachtige vakwerkhuizen tegen. In de bar van de kelders van Verger Normand staan zo’n 60 Cavadosjaren om de liefhebbers de kans te geven een glaasje te drinken uit hun geboortejaar. Met het maken van een foto van ‘mijn fles’ ben ik al tevreden. We gaan daarna heerlijk in het zonnetje een salade eten bij Bistro Saint Julien. Simpel kan ook zo lekker zijn.

Normandië

In Domfront proefde ik een van de calvados van mijn jaar en gingen we lunchen bij Bistro Saint Julien.

Fata Morgana Mont Saint-Michel
We rijden naar de kust en voor de derde keer in mijn leven zie ik het bedevaartsoord Mont-Saint-Michel in de verte liggen. Door de luchttrillingen ga ik bijna geloven dat het een fata morgana is. Ongelooflijk dat ik er nog nooit ben geweest, terwijl het in Frankrijk na Parijs wel de meest bezochte bestemming is. Voor mij zie ik honderden schapen die buitendijks op de zoute gronden naar voedsel zoeken. Ze storen zich vrijwel niet aan de tientallen wandelaars, die zichtbaar wel van hen genieten.

Normandië

Wandelen tussen de schapen, heerlijk!

Flaneren in Granville
In Granville voel ik mij meteen thuis. Gebouwd op een vooruitstekende rotspunt, die de baai van Mont-Saint-Michel afsluit. Het is de combinatie van de historische sfeer in de omwalde bovenstad, de talloze zeilboten op zee en de gezellige visrestaurants aan de kade die mij zo aanspreken. Kleurig en heerlijk zijn natuurlijk de overvolle schalen met zeevruchten. Een populaire sightseeing tour is hier blijkbaar een duovlucht met een parapente. Soms zie ik er wel vier tegelijk in de lucht hangen.

Granville staat garant voor de beste vis.

Doorlopende modeshow van Christian Dior
Het wordt mij al snel duidelijk dat dé bekendste inwoner van Granville modeontwerper Christian Dior is. Hij is hier opgegroeid in een welgesteld gezin. Het prachtig gelegen landhuis met uitzicht op zee is nu ‘zijn’ museum, waar met wisselende tentoonstellingen de creaties van het Huis Dior worden getoond. Zelf ben ik niet zo met mode bezig, maar ik geef toe dat ik blij ben dat ik het heb bezocht. Bij artiesten zoals Dior wordt mode al snel kunst. Ongetwijfeld heeft deze Normandische regio hem geïnspireerd.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Frankrijk | be.france.fr/nl
Toerisme Normandië | www.normandie-tourisme.fr
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Argentan 503 km | Brussel – Granville 584 km
Trein | Met de Thalys naar Parijs (eerste klas reizigers krijgen ontbijt/diner aan boord). Vervolgens van het Parijse station Mont 3 Vaug naar Argentan (rijdt door naar Granville) | www.thalys.com
Activiteiten
Fietstocht Parijs – Mont Saint-Michel | www.veloscenie.com
Eten en drinken
Hostellerie De La Renaissance | chef Arnaud Viel
20 Avenue de la 2ème Db | 61200 Argentan
Le Manoir du Lys | chef Franck Quinton
D235 | 61140 Bagnoles-de-l’Orne
Viswinkel Au P’tit Mareyeur | 64 Rue du Port | 50400 Granville
Le Restaurant Du Port | 19 Rue du Port | 50400 Granville
Overnachten
Hotel Mercure Granville Le Grand Large | Met uitzicht op zee vanaf het hooggelegen overdekte restaurantterras | www.accorhotels.com

Meer nieuws over de regio Normandië vind je hier.

? PIN nu en plan later

Normandië

Foto’s: © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *