In de leer bij de Zwitserse locals

In Zwitserland nemen lokale bewoners je graag op sleeptouw om hun ambachten of typische activiteiten toe te lichten en nodigen ze je uit een handje toe steken. Door de prachtige natuur heb je helemaal niet de indruk dat je druk bezig bent. Meer nog, de activiteiten bezorgen je een flinke portie rust.

In Vergeletto leer je van mais meel maken. © Ticino Tourisme

In Vergeletto leer je van mais meel maken. © Ticino Tourisme

Van maïs tot meel
In Vergeletto, een door kastanjebossen omgeven dorp in het Zwitserse Onsernonedal, ruikt het al meer dan 130 jaar naar popcorn. In de gerestaureerde molen fabriceert Ilario Garbani van geroosterde maïskorrels het heerlijke meel, de Farina bóna. Op dinsdagen leidt hij bezoekers rond door het dorpje en legt hun de geschiedenis rondom de Farina bóna uit.
www.ticino.ch

Walliser roggebrood bakken
In Grimentz, het buurdorp van Zinal, kun je in het historische bakhuis een traditioneel roggebrood bakken. De bakker heeft het deeg al klaar. Dus alleen nog broden vormen, in de oven schuiven en het heerlijke brood ’s avonds proeven, bij een fondue bijvoorbeeld.
www.valetdanniviers.com

Ondanks het drankje verboden werd tot 2005, bleef de lokale bevolking ervan genieten. © Nechâtel Tourisme

Ondanks het drankje verboden werd tot 2005, bleef de lokale bevolking ervan genieten. © Nechâtel Tourisme

Zo wordt kaas gemaakt
Rondom het opvallende symbool van de Vooralpen van Fribourg, de Moléson, bezit de familie Murith drie alpen en een B&B in het dorpje Gruyères. Als gast kun je genieten van de heerlijkste Gruyère d’Alpage AOP en bovendien ook toekijken hoe die gemaakt wordt. Vader Jacques en zoon Alexander laten zien hoe het in zijn werk gaat. Terwijl de melk korrelig wordt, ontbijt jij met vers brood, dubbele room, jam en alpenkaas.
www.lafermedubourgoz.ch

Verboden groene fee
De ‘groene fee’ of ‘Juramelk’, zoals de absint genoemd werd, was van 1910 tot 2005 verboden. Desondanks werd hij in bars uitgeschonken in witte Ovomaltine bekers en dus stiekem gedronken. Philippe Martin, distilleerder van La Valote Martin absint, vertelt dat absint van vermout en – al naar gelang het recept – soms wel twaalf andere kruiden met alcohol en water wordt gemaakt. Begrijpelijk dus dat de mensen in de Jura deze drank altijd clandestien gedistilleerd en gedronken hebben ongeacht de boetes.
www.neuchateltourisme.ch

Goud wassen in de Rijn. © Disentis-Sedrun Toerisme

Goud wassen in de Rijn. © Disentis-Sedrun Toerisme

Schatten zoeken in het Binntal
Het Binntal is beroemd om zijn verscheidenheid aan mineralen. Meer dan een dozijn ervan vind je nergens anders op de wereld. Ze dragen daarom namen uit de streek, zoals Lengenbachit of Wallisit. Op de mineralenexcursies leiden lokale kristalzoekers de bezoekers naar vindplaatsen en laten hen zien wat het Binntal zo aantrekkelijk maakt voor steenliefhebbers en hoe je bergkristallen en andere stenen vindt. In de mineralengroeves behoren hamer en beitel tot de werktuigen: bijna niemand gaat zonder schat uit het Binntal naar huis.
www.landschaftspark-binntal.ch

Goud wassen in de Rijn
De Zwitserse Alpen herbergen één van de grootste goudvoorraden van Europa. Beproef je geluk in Disentis. In Fontanivas aan de Rijn kun je onder begeleiding van professioneel goudzoeker August ‘Gold-Gusti’ Brändle goud leren wassen. Tijdens zijn cursus leer je zo veel mogelijk goud te vinden, krijg je spannende verhalen te horen over goud en over de vondst van de grootste goudklomp uit de Lukmanierkloof.
www.disentis-sedrun.ch

Hooien in Safiental. © Zwitserland Toerisme

Hooien in het Zwitserse Safiental. © Zwitserland Toerisme

Een dag in de wijngaarden van Mendrisio
Help de wijnbouwer bij de pluk van de bekende Merlotdruif in Mendrisio. Tijdens de ‘Vendemmia’ of wijnoogst in de regio van Mendrisiotto en Basso Ceresio wordt het harde labeur ruimschoots gecompenseerd met een rijkelijke maaltijd op basis van regionale producten.
www.mendrisiottoturismo.ch

Op zoek naar truffels
Bonvillars, een dorpje in het kanton Waadt / Vaud is de enige plek in heel Zwitserland waar je truffels kan vinden. De jaarlijkse Truffelmarkt vindt er eind oktober plaats. Gids Renaud du Pasquier neemt je mee door het bos van de Zwitserse Jura voor een herfstwandeling van ongeveer vier uur waarbij je op zoek gaat naar de ‘truffe de Bourgogne’. Halverwege het parcours vergezellen een kenner en zijn hond Lagotto de groep en helpen bij het zoeken naar het zwarte goud. De gevonden truffels worden meteen gedegusteerd met een bijhorend glaasje wijn uit de regio.
www.yverdonlesbainsregion.ch

Kinderen helpen geiten voederen op de Alp Tigignas. © Savognin Toerisme

Kinderen helpen geiten voederen op de Alp Tigignas. © Savognin Toerisme

Hooien in Safiental
Steek een dagje de handen uit de mouwen op de bioboerderij van de familie Buchli in Safiental. Al snel zul je ondervinden dat deze boeren nog steeds traditioneel te werk gaan. Je mag onder meer helpen met het hooien. Je noeste arbeid wordt beloond met een vieruurtje op basis van regionale producten en met verhalen van vroeger en nu over het leven op de boerderij.
www.biobuchli.ch

Geitenpeter in Savognin
Elke donderdag in juli en augustus begeeft groot en klein zich op de Alp Tigignas onder de geiten om ze te aaien en te voederen. Daarna vertelt een ‘Geitenpeter’ onder het genot van geitenmelk en geitenkaas in de alpenhut zijn spannende verhalen. Alp Tigignas is makkelijk te bereiken via de stoeltjeslift en een korte wandeling.
www.savognin.ch

Voor een volledig overzicht van alle bijzondere activiteiten met locals in Zwitserland:
MySwitzerland.com/myswissexperience (in april 2017 wordt deze link geactiveerd)

Coverfoto: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *