Valais

Smakelijke rondreis door Zwitserse Valais in vijf hoogtepunten

Zwitserland is bij de meesten vooral gekend als een mooie bestemming voor een wintersportvakantie. Maar ook in de zomer en de lente trekt het land een groot aantal natuurliefhebbers aan door de vele wandel-, klim-, en fietsmogelijkheden. Reisreporter Margot ging in de herfst naar Zwitserland, meer bepaald naar het kanton Valais, en ook in dit seizoen is het er fenomenaal. Ze was zo onder de indruk dat ze niet één, maar vijf hoogtepunten mét smaak met ons wil delen!

Alomtegenwoordig, die Matterhorn
Valais behoort tot een van de 26 Zwitserse kantons en bevindt zich in het zuidwesten van het land. De Matterhorn doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De berg die je op elke Tobleronereep ziet staan, situeert zich ook in Valais. Overigens een van dé wintersportsymbolen van Zwitserland. Maar ik ging er heen om andere oorden dan het skigebied te ontdekken.

Een klimaat met een eigen zin
Valais, of Wallis voor de Duitssprekenden, is een dal omringd door hoge bergen en uniek omwille van haar klimaat. Valais is zowel het droogste als het natste kanton in Zwitserland. In het dal krijgen ze de zon zo’n 300 dagen per jaar te zien, met temperaturen die makkelijk boven de 25 graden klimmen. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met grote hoeveelheden sneeuw en regen op de bergtoppen, die de vallei omringen. In de herfst kan je er dus nog zalig genieten van een zomers sfeertje bij het vallen van de bruinoranje bladeren en de eerste verse sneeuw in de bergen.

De uitzichten in Valais nemen je als het ware mee naar Canada.

Hoogtepunt 1: Grimentz
Beeld het je even in: een authentiek bergdorpje, gevuld met typische houten chalets, stuk voor stuk kleurrijk versierd met bloemen. Open je ogen en je bent in Grimentz. De houten huisjes stonden er in de vijftiende eeuw ook al en ze worden vandaag nog steeds bewoond. Het bijzondere aan de streek van Valais, is dat ze er alles aan doen om hun tradities en hun authenticiteit te behouden. Ze verwelkomen toeristen met open armen om vol passie te vertellen over hun geschiedenis en hun leefwereld.

Het dorpje Grimentz heeft een betoverende charme.

De oudste gletsjerwijn
Zo ging ik een kijkje nemen in het huis waar sinds de vijftiende eeuw de bourgeoisie van Grimentz zijn bijeenkomsten houdt. Die traditie bestaat nog steeds en de geschiedenis wilt dat bij deze vergaderingen gletsjerwijn gedronken wordt. Ook toeristen zijn welkom om er een glaasje te  proeven. De wijn wordt niet verkocht en mag enkel in de wijnkelder gedegusteerd worden. Gletsjerwijn heeft minstens 10 jaar gerijpt en de oudste die je in Grimentz kan vinden, is meer dan 125 jaar oud. Van die oudste mag enkel gedronken worden als de kardinaal op bezoek komt. Dan wordt het hele dorp uitgenodigd om een glaasje mee te drinken.

Hoogtepunt 2: Stuwmeer van Moiry
Achter het dal van Grimentz werd een stuwdam gebouwd, die sinds 1958 gebruikt wordt. Het meer dat door deze dam gecreëerd werd, zorgt voor betoverende uitzichten: het azuurblauwe water, omringd door okergele bergen, met daarbovenop sneeuwwitte bergtoppen, waaronder de Moiry gletsjer, prachtig!

Valais

Het stuwmeer van Moiry: azuurblauw water tegen besneeuwde bergtoppen!

Een stukje Canada in Zwitserland
Tijdens een wondermooie wandeling helemaal rondom rond het meer, tot heel dicht bij de gletsjer, gaf ik mijn ogen de kost. Gedurende de hele tocht, zit je in een soort Canada-vibe. Oogverblindend. In de zomer is het een drukbezochte plek, in de herfst daarentegen is het er een stuk rustiger. Bij de eerste echte sneeuwval wordt de toegang tot de stuwdam volledig afgesloten en kan er maandenlang niemand meer bij. Als je wil gaan, ga dan zeker niet te laat in het seizoen.

Hoogtepunt 3: De traditie van de kastanje
Kastanjes stonden in Valais vroeger bekend als het eten van de armen. Ooit was Valais dan ook de grootste kastanjeleverancier van Zwitserland. Het kastanjebos, dat je vandaag nog steeds in Fully kan vinden, is daar het grootste bewijs van. Het bos heeft helaas plaats moeten maken voor wijngaarden en bezet nu vijftien in plaats van vijftig hectare. Tot een lawine, die niet langer door de bomen werd tegengehouden, in 1939 een dorp compleet verwoestte.

9.000 kilo kastanjes
Sindsdien werd er geen enkele boom meer gekapt, het bos werd beschermd en volledig publiek gemaakt. Tot op vandaag kan je er in oktober zelf kastanjes komen rapen en de traditie zelf beleven.  Elk jaar, ook in oktober, wordt in Fully het kastanjefestival georganiseerd. Op één weekend tijd wordt er een kleine 9.000 kilo kastanjes geroosterd en verkocht.

Valais

Een rijkgevulde tafel met hartige kaas: zo hebben de Zwitsers het het liefst!

Hoogtepunt 4: De onmiskenbare smaken van Valais
Wij halen in België het raclettemachine pas boven na de switch naar het winteruur. Zwitserland vond het racletten uit en daar staat het gerecht het hele jaar door op het menu. Weliswaar niet met pannetjes, zoals wij het doen. Mijn eerste échte raclette-ervaring beleefde ik in Château de Villa in Sierre. Er verschenen om de beurt vijf verschillende kazen op mijn bord. Beginnende met een kaas uit een van de laagste almen van de regio, at ik zo mijn weg naar boven. Heel erg lekker, maar ook vrij zwaar.

Sharing is caring
Uiteraard mag ook ‘brisolée’ hier niet ontbreken. Een schotel met lokale kazen, gedroogd en gerookt vlees, roggebrood en geroosterde kastanjes. Het is een koud hoofdgerecht dat bedoeld is om te delen. Tijdens een rondreis door Valais, moet je dit minstens een keer gegeten hebben.

Valais

Door de steile heuvels gebeurt het oogsten vaak met helikopters.

Hoogtepunt 5: De passie van wijn bouwen
Onderweg in Valais kom ik de ene zonovergoten wijngaard na de andere tegen. In de herfst is het tijd voor de oogst: de wijnstokken worden gepluimd, de druiven worden in laadbakken gedropt, rijp om nieuwe wijn van te maken. De steile heuvels waarop de wijngaarden zich bevinden, maken van het oogsten een zware taak. Tegenwoordig wordt de hulp van helikopters ingeschakeld om de laadbakken naar beneden te brengen.

Hoe de wijnbouw een levensstijl wordt
In het wijnmuseum in Salgesh wordt met veel passie verteld over de geschiedenis van de wijn, de verschillende druivensoorten en de prachtige ambacht dat de wijnbouw is. In Valais zijn de wijngaarden erg versnippert doordat ze van generatie op generatie doorgegeven worden. Door de vele kleine wijnhuizen, wordt de lokaal geproduceerde wijn ook voornamelijk lokaal gedronken. Slechts 3 procent van de wijnflessen steekt de landsgrens over. Voor wijnliefhebbers valt er in Valais dus nog heel wat lekkers te ontdekken.

Valais houdt haar troeven sterk in ere dankzij een unieke wijnbouw en traditionele gerechten.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Zwitserland | myswitzerland.com/nl-be/
Toerisme Valais | www.valais.ch
Bereikbaarheid
Auto
| Brussel-Grimentz 778 km
Vliegtuig | Swiss vliegt 6 keer per week Brussel-Zürich | www.swiss.com
Trein | Zürich Airport-Sierre | Info voordeelpassen openbaar vervoer: www.swisstravelsystem.com

? PIN nu en plan later

Valais

Tekst en foto’s: © Margot Swaelens

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *