Wie in Zwitserland aan tafel schuift, heeft grote kans te mogen proeven van een kaasfondue. Maar die hoef je niet per definitie in een gezellige chalet te eten. Dat bewijzen onderstaande originele fonduebelevenissen. Van diep in een ijsgrot tot hoog in een gondel, alles is mogelijk!
1. Fondue-Raquettes
De regio bij uitstek om een authentieke kaasfondue te proeven is zonder twijfel Gruyère, de heimat van de moitié-moitié. Natuurgids Cyrille Cantin van Attitude Oxygen neemt zijn gasten mee op een sneeuwschoenentocht doorheen de Vooralpen van Fribourg en trakteert hen op een heerlijke fondue in openlucht.
2. Fondue ijsgrot
In Val d’Anniviers kunnen wintergasten tot aan de ijsgrot van Zinal wandelen op sneeuwschoenen. Bij aankomst haalt de gids zijn fonduestelletje boven en verrast hen op een kaasfondue in het hart van de ijsgrot.
3. Fondue gondel
Zwevend genieten van een fascinerend uitzicht en een typisch Zwitserse kaasfondue. Dat kan in de sprookjesgondel van de Walliser bestemming Grächen. Rond 19u gaat de Hannigalpbahn omhoog terwijl de gasten een heerlijke kaasfondue degusteren met een passend Walliser wijntje.
4. Fondue iglo
Op Engstligenalp, boven Adelboden, bevindt zich een iglorestaurant dat plaats biedt aan 200 gasten. In de ‘Fondue Iglu’ serveert de lokale kaasmaker Manfred Schmid kaasfondue op basis van zijn geheime recept. De wanden en de gangen van de iglo zijn versierd met prachtige ijssculpturen.
5. Fondue carrousel
Van een authentieke Zwitserse kaasfondue smullen op het gemoedelijke ritme van een draaimolen en met adembenemend zicht op de Murtensee en de Alpen. Een kaasfondue in de Fondue Carrousel in Bellerive is een onvergetelijke ervaring.
6. Reuze fonduepot
Een aanrader voor winterwandelaars is een fondue-picknick in Gstaad. De fonduerugzak kunnen ze aan de vooravond van de wandeling bij één van de deelnemende kaasmakerijen bestellen. De rugzak, in retrostijl, bevat al wat nodig is voor een heerlijke fondue onderweg: een fondueset (‘caquelon’ en verwarmtoestel), kaas- en kruidenmix, brood, bestek en een wandelkaart. De picknickplaatsen langsheen de wandelroutes zijn in feite reuzegrote fonduepotten voorzien van een tafel met bankjes.
7. Fondue tram
De ‘Fondue-Tram’ in Zürich trakteert reizigers op een driegangen fondue tijdens een twee uur durende rondrit doorheen de binnenstad. Deze speciale tram rijdt tussen november en februari twee keer per dag op weekdagen en tot drie maal per dag in het weekend.
8. Fondue retrogondel
Liefhebbers van kaas en nostalgie zitten gebakken in de ‘Gondolezza’ bij Hotel Walther in Pontresina. Alvorens ingericht te worden als origineel fonduerestaurant bracht deze cabine van de Diavolezza Bahn 31 jaar lang wintersporters en wandelaars naar de legendarische top op bijna 3000 m.
Coverfoto: © Toerisme Zwitserland
Laat een bericht achter